logo


Οι 15 ημέρες διακοπών των Χριστουγέννων που είχαν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας να οργανώσουν τη διάθεση των self tests στα φαρμακεία για τον έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών, που αύριο Δευτέρα 10 Ιανουαρίου επιστρέφουν στις θέσεις τους, δεν ήταν φαίνεται αρκετές. Από χθες αργά το βράδυ, Σάββατο 8 Ιανουαρίου απίστευτο αλαλούμ επικρατεί για το εν λόγω θέμα, στο οποίο έχουν εμπλακεί οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Δήμοι, με τελικούς αποδέκτες σε ρόλο μπάλας του τένις γονείς και μαθητές. Το αλαλούμ μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και σε μια σειρά πρακτικών προβλημάτων, που θα κληθούν οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν επιτόπου αύριο το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα:

Έλλειψη σε self test που προορίζονταν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενόψει της επανέναρξης των σχολείων, παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα φαρμακεία. Η έλλειψη αυτή έγινε γνωστή χτες πολύ αργά το βράδυ, όταν mail από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ενημέρωσε τους Δημάρχους της χώρας πως μπροστά στην έλλειψη αυτή, δράση θα έπρεπε να αναλάβουν οι κατά τόπους Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις, οι Σχολικές Επιτροπές και οι Διευθυντές των σχολείων. Οι τελευταίοι μάλιστα θα έπρεπε να προμηθευθούν, οι ίδιοι, self test από φαρμακαποθήκες της ευρύτερης περιοχής!

Στις ώρες που ακολούθησαν, και μιλώντας για το Δήμο Διονύσου, τα παραπάνω διαμορφώθηκαν ως εξής: Για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της πόλης, τα tests θα τα προμηθευθεί από τα Γλυκά Νερά, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Σπ. Αρνής, μόλις τον ενημερώσει σχετικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης. Όσο για τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου, οι Διευθντές των σχολείων έχουν ενημερωθεί να περάσουν από τον Γέρακα, όπου βρίσκεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, για να παραλάβουν τα tests που προβλέπονται για το κάθε σχολείο. Πλαφόν για κάθε σχολική μονάδα έχει ορισθεί στα 40 self tests, αλλά άγνωστο είναι πόσα τελικά θα διατεθούν ανά σχολείο, μια που και ο αριθμός των μαθητών ποικίλει, αλλά και η εικόνα για το πόσα παιδιά έχουν ήδη προλάβει να τα προμηθευθούν είναι βέβαια θολή. Σημειώνεται εδώ πως στα παραπάνω σχολεία περιλαμβάνονται και τα Αρσάκεια- Τοσίτσεια, επειδή βρίσκονται στα όρια του Δήμου.

Εκτός από τα παραπάνω όμως, τα πρακτικά προβλήματα- που μπορεί να έχουν δυσμενέστατες συνέπειες στη διασπορά αλλά και να εγείρουν και άλλης φύσεως θέματα- θα ξεκινήσουν αύριο νωρίς το πρωί:

Αν υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν προλάβει να προμηθευθούν self test και ελεγχθούν αύριο, ποιος θα προχωρήσει στη διενέργεια του ελέγχου; Χωρίς την παρουσία των γονιών τους; Ποιος θα αναλάβει να αναρτήσει στην ειδική πλατφόρμα τα αποτελέσματα των ελέγχων; Και μέχρι να βγούν αυτά τα αποτελέσματα, πού θα απομονωθούν τα παιδιά, ανάμεσα στα οποία ίσως- και μακάρι όχι- διαπιστωθούν κρούσματα;

Είναι τα ερωτήματα που μοιράζονται τόσο οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, όσο και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, αλλά και οι Διευθυντές των σχολείων, που καλούνται και πάλι να σηκώσουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί, και εδώ και σε όλη τη χώρα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως αύριο ένα σχολείο της πόλης δεν θα ανοίξει: Πρόκειται συγκεκριμένα για το Λύκειο Άνοιξης που θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη πένθους για την αδόκητη απώλεια του Διευθυντή του, Αντώνη Ελευθεράκη.