logo


Η ακαταλληλότητα του χώρου, μια που επιλέγεται η (μικρή) αίθουσα του Πολιτιστικού του Αγ. Στεφάνου, έναντι μιας πολύ μεγαλύτερης όπως είναι το Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής, η ακυρότητα της πρόσκλησης, που παραλείπει ουσιώδεις πληροφορίες όπως αυτές αναγράφονται σε σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ, αλλά και ο κίνδυνος να μην κατοχυρωθεί η δημοκρατική διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας, μια που δεν προβλέπεται τίποτα για τη συμμετοχή των πιθανόν νοσούντων από κορονοϊό, ήταν τα ερωτήματα που οι 4 από τις πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας απηύθυναν κατεπειγόντως σήμερα 7/1 στη Δημοτική Αρχή ενόψει της ειδικής συνεδρίασης για τις Δημαιρεσίες, μεθαύριο Κυριακή 9 Ιανουαρίου. Ζητούσαν μάλιστα την αναβολή της εν λόγω συνεδρίασης και τη διεξαγωγή της στις 16 Ιανουαρίου, σε μεγαλύτερο χώρο, ώστε να τηρηθούν καλύτερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα- ζητήματα που έθεταν.

Αυτές οι απαντήσεις, εκ μέρους του Αντιδημάρχου Στ. Κριεμάδη, που ως πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2019 θα προεδρεύσει στην ειδική συνεδρίαση (εφόσον τελικά αυτή πραγματοποιηθεί), δεν ικανοποίησαν τις παρατάξεις που με κοινή ανακοίνωσή τους κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή πως εξακολουθεί να κωφεύει στις προτάσεις των μειοψηφιών, μη παραδεχόμενη τα λάθη της και  την καλούν να αναβάλει τη συνεδρίαση της Κυριακής, διαφορετικά δηλώνουν πως θα απέχουν. Η πλήρης αλληλογραφία, ανάμεσα στη Διοίκηση και τις παρατάξεις έχει ως εξής:

Επιστολή των 4 παρατάξεων για τις Δημαιρεσίες

Απάντηση του Στ. Κριεμάδη, προεδρεύοντος της ειδικής συνεδρίασης

Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων

Ανακοίνωση

Επισυνάπτονται:                                                                      Κοινοποίηση:

1.- Η κοινή επιστολή των Παρατάξεων                                      1.- Δήμαρχο

2.- Η απάντηση του Προεδρεύοντος                                         2.- Δημοτικούς Συμβούλους

3.- Η εγκύκλιος 643/69472/ΥΠΕΣ                                             3.- Τοπικά ΜΜΕ

Ο Δήμαρχος, η Δημοτική του Ομάδα και οι συνοδοιπόροι τους για μια ακόμα φορά απέδειξαν εμπράκτως την πάγια πολιτική τους επιλογή του «βλέποντας και κάνοντας»! Τίποτα δεν μπορεί να ταράξει την ελαφρότητα των αποφάσεών τους, την αδυναμία τους να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά και την συνήθειά τους να ερμηνεύουν κατά το δοκούν νόμους και εγκυκλίους.

Οι απαντήσεις επί των τριών σοβαρών ζητημάτων που τέθηκαν από τις Παρατάξεις μας με την 413/7-01-2022 κοινή μας επιστολή,

  • όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου,
  • όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την προστασία αιρετών και υπαλλήλων (και του οικογενειακού και κοινωνικού τους περίγυρου) από τον πιθανό και υπαρκτό κίνδυνο μόλυνσης από την μετάλλαξη «όμικρον»,

αλλά επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη στάση των διοικούντων να απορρίπτουν κάθε πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε λάθος τους.

Συγκεκριμένα, επιμένουν στην εκδοθείσα Πρόσκληση ενώ:

  1. Το άρθρο 6 του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. παρέχει τη δυνατότητα να συνεδριάσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις το Δ.Σ. εκτός της έδρας του Δήμου, με απόφαση του ίδιου του οργάνου, η οποία θα μπορούσε να ληφθεί άμεσα με την νόμιμη διαδικασία «δια περιφοράς».
  2. Η καταλληλότητα, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, της αίθουσας του κτηρίου επί της οδού Πεντζερίδου διασφαλίζεται ξαφνικά στις αρχές του 2022, ενώ όλο το 2021 ήταν αδύνατον να διασφαλιστεί(!), όπως εμφατικά δηλωνόταν από τον Δήμαρχο, με αποτέλεσμα, όλες οι συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνονται μέσω διαδικτύου. Επίσης, δεν αναφέρεται οπουδήποτε για πόσα άτομα πληροί σήμερα η εν λόγω αίθουσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.   
  3. Υπάρχει μία τουλάχιστον τηλεφωνική γραμμή στο κλειστό γήπεδο του Αγ. Στεφάνου και συνεπώς, εντός ελαχίστου χρόνου, μπορεί να αποκτηθεί πρόσβαση στο διαδίκτυο με μεγάλες ταχύτητες! Ποιον μπορεί να πείσει άραγε η αδυναμία του ανωτέρω χώρου να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ειδικά στην εποχή της οπτικής ίνας;
  4. Η σπουδή να δικαιολογηθεί ότι δεν υφίσταται ακυρότητα της πρόσκλησης οδήγησε, από παραδρομή θέλουμε να πιστεύουμε, σε επίκληση της 70ής εγκυκλίου του  ΥΠΕΣ όπου στην αναφερόμενη παράγραφο (γ) δεν υπάρχει καμιά απολύτως οδηγία για την διαδικασία λήψης αποφάσεων με μυστική ψηφοφορία των συλλογικών οργάνων παρά μόνο για «συνεντεύξεις(!!!)». Αντίθετα, αποκρύπτεται στην απάντηση η ισχύουσα εγκύκλιος 643/69472/24-9-2021 του ΥΠΕΣ (Κεφ. Β.2) την οποία αναφέρει και η ίδια η Πρόσκληση!
  5. Τα αναφερόμενα στην απάντηση ως προς τους νοσούντες (και όχι μόνο), ότι δηλαδή συμμερίζονται τα ερωτήματά μας και ότι τους απασχολούν τα ίδια ερωτήματα, δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους ούτε τον προσκαλούντα προεδρεύοντα Σύμβουλο ούτε την διοίκηση του Δήμου. Ουδεμία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα πέρα από το να περιμένουν λύσεις από το Υπουργείο, όπως δηλώνουν, μέχρι την τελευταία στιγμή!

Για όλα τα ανωτέρω καλούμε και πάλι,

Να μην πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 9ης/1/2022 και να εκδοθεί νέα, σωστή Πρόσκληση για την 16η/1/2022 με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Η σύγκληση του Δ.Σ. σε ειδική συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη)  να λάβει χώρα σε κάποιον άλλο, πολύ μεγαλύτερο χώρο από όσους διαθέτει ο δήμος (π.χ. ένα κλειστό γυμναστήριο) ώστε και οι διαδικασίες να εξελιχθούν ομαλά και τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρηθούν με ακρίβεια.
  2. Η νέα Πρόσκληση να τηρεί τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στο κεφ. Β.2 της 643/69472/24-9-2021 εγκυκλίου του ΥΠΕΣ, ώστε να παρέχεται η ουσιώδης πληροφορία για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου όσων δημοτικών συμβούλων συμμετέχουν διαδικτυακά.
  3. Να διευκρινιστούν με συγκεκριμένο τρόπο όλες οι περιπτώσεις συμμετοχής και άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των δημοτικών συμβούλων, ώστε και η δημοκρατική λειτουργία να διασφαλιστεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρηθούν.

Σε αντίθετη περίπτωση και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας δηλώνουμε ότι θα απέχουμε των συνεδριάσεων αυτών.

Για τις Παρατάξεις

Διονύσης Ζαμάνης /Ανοιχτοί Ορίζοντες

Κωστής Κουριδάκης/ Εύπολις – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου

Τεύκρος Παντελόγλου/ Λαϊκή Συσπείρωση

Νίκος Κλήμης/Μαζί για το Διόνυσο