logo


Αθωωτική ήταν σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου η απόφαση του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εδώ και ένα περίπου μήνα δίκαζε την υπόθεση γνωστή ως “νερά του Κρυονερίου”. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονταν πρώην και νυν αιρετοί προερχόμενοι από την προκαλλικρατική Κοινότητα Κρυονερίου, ένας ιδιώτης και ένας υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου, και βέβαια και ο τότε Κοινοτάρχης και σημερινός Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, αφορούσε στην αγορά νερού εκ μέρους της προκαλλικρατικής Κοινότητας από ιδιώτες, όταν η περιοχή αντιμετώπιζε λειψυδρία με ταυτόχρονη αλματώδη αύξηση του πληθυσμού της, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι κατηγορίες, ιδιαιτέρως βαριές, αναφέρονταν σε:   

*Απιστία στην Υπηρεσία, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 120.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ

*Ηθική αυτουργία κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία στην Υπηρεσία τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 120.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ

*Άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία στην Υπηρεσία τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 120.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις παραπάνω κατηγορίες, αθωωτική ήταν η πρόταση της ίδιας της Εισαγγελέως, που υπογράμμισε πως όχι μόνο δεν υπήρξε ζημία της Κοινότητας, αλλά αντιθέτως το Κρυονέρι ωφελήθηκε γιατί με τις πράξεις τους οι κατηγορούμενοι και εξασφάλισαν νερό για τους κατοίκους, σε περίοδο μεγάλης λειψυδρίας, αλλά και γιατί αγόραζαν το νερό από τον ιδιώτη σε χαμηλότερη τιμή από όσο το διέθετε η ΕΥΔΑΠ. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία (2-1) υπέρ της αθωότητας των κατηγορουμένων, ενώ σε μια περίπτωση, του υπηρεσιακού παράγοντα, η αθωωτική απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, αποτέλεσε την προεκλογική σημαία τής τέως Δημοτικής Αρχής Ζαμάνη, άλλωστε ο ίδιος καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Δροσιάς Α. Πασιπουλαρίδης την είχαν φέρει στη Δικαιοσύνη και ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας στο Δικαστήριο, έχοντας επενδύσει σε μια τυχόν καταδίκη, και κατά συνέπεια πολιτική εξόντωση, του πολιτικού τους αντιπάλου. Για διάστημα χρόνων μονοπωλούσε τη ρητορική της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων, είτε εντός είτε και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, μια που αποσπάσματα της δικογραφίας χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά σε φέιγ βολάν ή σε αναρτήσεις ημιανώνυμων (σ.σ. ακόμη τότε…) ιστότοπων, για να στοιχειοθετήσουν μια εκ των προτέρων καταδίκη του νυν Δημάρχου.

Σε στενή συνάρτηση με την παραπάνω υπόθεση, εκτιμάται τέλος πως βρίσκεται αυτή για το οικόπεδο της Δροσιάς, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, αλλά σε αντίστροφους ρόλους: Η εν λόγω υπόθεση, που αφορά σε αγορά εκ μέρους του προκαλλικρατικού Δήμου Δροσιάς οικοπέδου από μη ιδιοκτήτη το 2010, είχε γίνει προεκλογική σημαία της Διοίκησης Καλαφατέλη το 2014, κατηγορούμενος είναι- μεταξύ άλλων- ο πρώην Δήμαρχος Α. Πασιπουλαρίδης και η εκδίκασή της ξεκινά το Φεβρουάριο του 2022.