logo


Ο λόγος για τον ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των δημοτικών Κοιμητηρίων και την τροποποίησή του που συζητήθηκε κατ’ αρχάς στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και εν συνεχεία στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου. Παρόλο που η συμμετοχή στο πρώτο από τα δυο συλλογικά όργανα ήταν τουλάχιστον απογοητευτική (σ.σ. από τα 33 μέλη, συμμετείχαν μόνον οκτώ), εντούτοις η επεξεργασία ήταν τελικά παραγωγική και οι τροποποιήσεις που προτείνονται εκσυγχρονίζουν τον Κανονισμό και τον προσαρμόζουν περισσότερο στις σημερινές ανάγκες της πόλης. Πολύ περισσότερο που για πρώτη φορά περιλαμβάνεται πλέον ρητά το νέο δημοτικό Κοιμητήριο στη θέση Μπισμπίρι, στον Άγ. Στέφανο, που έχει μεν ιδρυθεί, αλλά δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί.

Εντούτοις υπάρχει τουλάχιστον μια εκκρεμότητα- και με αυτήν ο Κανονισμός έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Τρίτη 14 Δεκεμβρίου: Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για το αίτημα περί αναγνώρισης του Κοιμητηρίου, που βρίσκεται στο Πευκόφυτο, μέσα στη Λεκάνη απορροής της Λίμνης Μαραθώνα, ιδρύθηκε πριν από το 1800, έχει 30 περίπου οικογενειακούς τάφους και εξασφαλίσθηκε με παραχώρηση γης από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους γηγενείς. Το εν λόγω Κοιμητήριο δεν συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο του νέου Κανονισμού, με αποτέλεσμα την οξεία αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Διοίκησης Θ. Κρητικού, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την περασμένη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου. Και αν τα παραπάνω δεν μοιάζουν άγνωστα, είναι επειδή το ίδιο ακριβώς θέμα- της αναγνώρισης του συγκεκριμένου Κοιμητηρίου, αλλά και αυτού στη Σταμάτα για τους ίδιους λόγους, μαζί και οι εξαιρέσεις των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων από τέλη και επιβαρύνσεις- έχει και στο παρελθόν συζητηθεί, και όχι μια και δυο φορές, αλλά επί μήνες: Από το 2016 μέχρι το 2018 το θέμα πηγαινοερχόταν από το ένα συλλογικό όργανο στο άλλο, ενώ είχε χρειαστεί να παρέμβει και ο τότε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης. Ο τελευταίος είχε προειδοποιήσει τους τότε αιρετούς πως η οποιαδήποτε πρόταση για αναγνώριση ενός Κοιμητηρίου ως ιστορικού και η εξ αυτού του λόγου εξαίρεση ομάδων από οικονομικές επιβαρύνσεις, θα πρέπει να τεκμηριώνεται ακλόνητα ώστε να μην καταπέσει στον έλεγχο νομιμότητας της σχετικής απόφασης, ενώ από την άλλη πλευρά- και εφόσον ληφθούν υπόψη οι εξαιρέσεις- πρέπει πάντα να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Την περασμένη Τρίτη ο κ. Κρητικός, συνεπικουρούμενος από το συνάδελφό του Χ. Παπαβασιλείου, επανήλθε με το αίτημα για την αναγνώριση του Κοιμητηρίου στο Πευκόφυτο, καταγγέλλοντας μάλιστα πως για μια ακόμη φορά τα στοιχεία που έχει θέσει υπόψη της νυν Διοίκησης Καλαφατέλη αγνοήθηκαν, όπως είχε γίνει και επί τέως Διοίκησης Ζαμάνη. Ο κ. Κρητικός καταφέρθηκε επιπλέον κατά της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που με την ισχνή παρουσία των 8 μελών γνωμοδότησε για “θέματα λεπτά αλλά και σοβαρότατα”, χωρίς να αναζητήσει τα στοιχεία εκείνα που θα της επέτρεπαν να σχηματίσει σαφή εικόνα του προβλήματος. Επιφυλάχθηκε, τέλος, εφόσον δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του, να επανέλθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει την αναφορά για Κοιμητήριο μέσα στη Λεκάνη απορροής της Λίμνης Μαραθώνα αναφέρθηκε αμέσως μετά ο σημερινός Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, που το 2017 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όταν και πάλι συζητείτο το ίδιο θέμα.

Στην αντιπαράθεση των δυο συναδέλφων δημοτικών συμβούλων παρενέβη η Διευθύντρια του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας Φ. Μπουρτζόγλου, κάτοικος Αγ. Στεφάνου, που υποστήριξε πως ουδέποτε ο προκαλλικρατικός Δήμος Αγ. Στεφάνου- παρά τις συνεχείς προσπάθειες όλων των τότε Δημοτικών Αρχών- μπόρεσε να νομιμοποιήσει το εν λόγω Κοιμητήριο, με αποτέλεσμα τη “σιωπηρή” λειτουργία του. Υγειονομική διάταξη που δεν απαγορεύει τη λειτουργία Κοιμητηρίου στη συγκεκριμένη περιοχή επικαλέσθηκε αμέσως μετά ο κ. Κρητικός, με αποτέλεσμα- και μετά από πρόταση του Προέδρου Γ. Φωτάκη– το σχέδιο  του ενιαίου Κανονισμού να ψηφισθεί μεν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με την επιφύλαξη όμως να ερευνηθεί εντωμεταξύ το θεσμικό πλαίσιο γύρω από το Κοιμητήριο στο Πευκόφυτο.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Με δεδομένο τον πλήρη κορεσμό των περισσότερων Κοιμητηρίων της πόλης, ο νέος Κανονισμός προτείνει, με απόφαση Δημάρχου να είναι δυνατός ο ενταφιασμός σε Κοιμητήριο άλλης Κοινότητας του Δήμου, και αυτό σε συνδυασμό με έγγραφη σχετική βεβαίωση των Προέδρων, καθώς και την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν ανά 6μηνο την αρμόδια Διεύθυνση για τις εκταφές και τους κενούς τάφους στο Κοιμητήριο της περιοχής τους. Η πρόβλεψη αυτή ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε κάποιες από τις Κοινότητες, όπου επίσης συζητήθηκε ο Κανονισμός, όσο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Φαίνεται πως η συνείδηση δημότη Διονύσου, που μένει σε μια από τις 7 γειτονιές της πόλης, έχει δρόμο ακόμη για να χτιστεί…