logo


Συνεχίστηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στο Εφετείο Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης, γνωστής και ως “νερά του Κρυονερίου», στην οποία κατηγορούμενοι είναι 11 πρώην και νυν αιρετοί, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, του Δήμου Διονύσου, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, για συμβάντα στην προκαλλικρατική Κοινότητα Κρυονερίου στις αρχές της δεκαετίας 2000.

Υπενθυμίζεται πως η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του Δ. Ζαμάνη, τέως Δημάρχου και πρώτου μάρτυρα κατηγορίας. Μετά την υποβολή ερωτήσεων από το Δικαστήριο, η δίκη διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου και επαναλήφθηκε την περασμένη Δευτέρα με την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Αμέσως μετά κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας Α. Πασιπουλαρίδης, πρώην Δήμαρχος Δροσιάς. Σημειώνεται πως οι δυο παραπάνω μάρτυρες ήταν αυτοί που είχαν φέρει την υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και την ανήγαγαν σε κεντρικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας των Ανοιχτών Οριζόντων το 2019. Κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο πρώην Δήμαρχος Δροσιάς στην κατάθεσή του επέμεινε πως οι κοινοτικοί σύμβουλοι Κρυονερίου, αν και γνώριζαν πως η προκαλλικρατική Κοινότητα δεν είχε λειψυδρία, εντούτοις συνηγόρησαν στην αγορά νερού από ιδιώτη, που δεν είχε άδεια εμπορίας, και μάλιστα με επαχθείς όρους, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Μετά από την εξέταση του κ. Πασιπουλαρίδη από το Δικαστήριο και τους συνηγόρους, από την πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας, υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, που έδωσε από την πλευρά του την εικόνα για την εποχή εκείνη.

Το Δικαστήριο, αμέσως μετά, διέκοψε λόγω και πάλι παρέλευσης του ωραρίου, με τη δίκη να συνεχίζεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πρωταγωνιστές της παραπάνω δίκης θα συναντηθούν και πάλι σύντομα σε δικαστικές αίθουσες, αλλά με αντίστροφους ρόλους:

Αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η μηνυτήρια αναφορά της δικηγόρου Λ. Μήλα κατά του Α. Μπέτση, τέως δημοτικού συμβούλου στη Διοίκηση Ζαμάνη, ως πραγματικού διαχειριστή ιστότοπου που στοχοποιούσε συστηματικά πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αλλά και κατά του Δ. Ζαμάνη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της εγκαλούσας μέσω Δελτίων Τύπου της παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες”. Μάρτυρας κατηγορίας θα είναι ο νυν Δήμαρχος Διονύσου.

Εντωμεταξύ, σε δυο μήνες από τώρα, τον Φεβρουάριο του 2022, ξεκινά άλλη δίκη-σημαία, αυτή που αφορά σε αγορά οικοπέδου από μη ιδιοκτήτη εκ μέρους του προκαλλικρατικού Δήμου Δροσιάς στην εκπνοή της θητείας Πασιπουλαρίδη, το Δεκέμβριο του 2010. Κατηγορούμενοι, πλην του πρώην Δημάρχου, είναι ο μηχανικός και ο δικηγόρος που είχαν τότε ασχοληθεί με την αγοραπωλησία, καθώς και οι απόγονοι της (μη) ιδιοκτήτριας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αφορά σε μια σειρά αδικημάτων, όπως χρήση πλαστού εγγράφου, απάτη στο Δικαστήριο, άμεση συνέργεια σε απάτη στο Δικαστήριο, απάτη από κοινού με την επιβαρυντική περίσταση εις βάρος του Δημοσίου, καθώς και απλή συνέργεια. Όλα τα παραπάνω με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος που το καθένα  υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, επισύρουν ποινή ως κακούργημα. Η υπόθεση, υπενθυμίζεται, είχε χρησιμοποιηθεί ως σημαία από την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στη δική της προεκλογική εκστρατεία το 2014.

Οι δυο αυτές υποθέσεις- το “οικόπεδο της Δροσιάς” και “τα νερά του Κρυονερίου”- έχουν λίγο πολύ σημαδέψει τα κοινά του τόπου για πάνω από 7 χρόνια, με οξύτατες αντεγκλήσεις εντός και εκτός συλλογικών οργάνων.