logo


Με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια εγκατάστασης νέας λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, θα συνεδριάσει μες τηλεδιάσκεψη την προσεχή Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, όπως άλλωστε είχε αποφασίσει προ ημερών η διαπαραταξιακή επιτροπή.

Στη συνεδρίαση καταβάλλεται προσπάθεια να κατατεθεί κοινή, συγκλίνουσα, εισήγηση εκ μέρους της διαπαραταξιακής, που από την πρώτη κιόλας στιγμή συστάθηκε για την αποτροπή τέτοιας εξέλιξης. Στην επιτροπή, υπενθυμίζεται, συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις πλην αυτής των Ανοιχτών Οριζόντων, που αποχώρησε νωρίς.

Η ίδια επιτροπή, ενόψει και του Δημοτικού Συμβουλίου της προσεχούς Τρίτης, συνεδρίασε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, οπότε και ο συντονιστής της και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης ανέτρεξε στις ενέργειες που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα- πολιτικό, νομικό, διοικητικό- με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης στο Πεντελικό τόσο αυτής όσο και κάθε άλλης λατομικής δραστηριότητας στο μέλλον.

Στη συνεδρίαση αυτή παρενέβη και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, που αφού επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη θέση της Διοίκησης να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη θέση της διαπαραταξιακής επιτροπής, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση κρίσιμων συναντήσεων για το θέμα με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς: Πρώτα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη την 1η Δεκεμβρίου, και εν συνεχεία με τον υφυπουργό ΥΠΕΝ Γ. Αμυρά και με τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Με την υπουργό Πολιτισμού, γιατί η επιχειρούμενη λατομική δραστηριότητα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ραπεντώσας, με τον υφυπουργό ΥΠΕΝ επειδή αρμοδιότητά του είναι η περιβαλλοντική ανάπλαση της περιοχής, αλλά και η (μη επιτρεπόμενη) κατάτμηση εκ μέρους της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ των χώρων τους οποίους η εταιρεία προτίθεται να εκμεταλλευτεί, και με τον Περιφερειάρχη γιατί δική του αρμοδιότητα είναι η απόφαση για την κατάργηση των ανενεργών λατομικών ζωνών. Υπενθυμίζεται πως η μεν υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή απέκλεισε το ενδεχόμενο λατομικής δραστηριότητας, ενώ ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε δημοσίως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, φέτος το καλοκαίρι, πως θα προχωρήσει στην κατάργηση των λατομικών ζωνών και στην πρωτοβουλία τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης που τις προβλέπει, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε, παράλληλα, πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022, που πρόκειται σύντομα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπεται κονδύλι για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης και ανάπλασης του Πεντελικού, στη βόρεια πλευρά του όπου βρίσκονται τα ανενεργά από το 2006 λατομεία, σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχει υποβάλει το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου. Η μελέτη αυτή, θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί στο master plan για την Πεντέλη, που έχει ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και ΥΠΕΝ για τη νότια πλευρά του βουνού.

Η επιδίωξη ευρείας συναίνεσης ήταν και αυτή τη φορά το κύριο ζητούμενο στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, με βάση και την καταγραφή των προτάσεων για τις ενέργειες του Δήμου στο εξής, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής σε προηγούμενες συναντήσεις της και τις αποδελτίωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγος, εισπράττοντας τα εύσημα των περισσότερων μελών. Διαφωνίες εντούτοις υπήρξαν σε επιμέρους θέματα, με κυριότερες αυτές του καλύτερου συγχρονισμού των επιβεβλημένων ενεργειών, της εξυπηρέτησης του τελικού στόχου ή και της βέλτιστης επιστημονικής και τεχνικής τεκμηρίωσης των θέσεων του Δήμου: Τώρα ή εξαρχής ήταν σκόπιμο να πιεστεί το πολιτικό επίπεδο, όπως υποστήριζε από την προηγούμενη άνοιξη κιόλας ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Κ. Μπομπής; Είναι ή όχι σκόπιμη η μελέτη εκ μέρους του Δήμου για τη διαπίστωση κερδοφόρου κοιτάσματος μαρμάρου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί άδεια εκμετάλλευσης στη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ; Μηνυτήρια αναφορά κατά του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αποδέχθηκε μια μη επιτρεπόμενη κατάτμηση χώρων, θα εξυπηρετούσε τώρα ή αργότερα; Ήταν μερικοί από τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της δίωρης σχεδόν συνεδρίασης, στην οποία οι τόνοι κρατήθηκαν σε γενικές γραμμές χαμηλά.      

Το τελικό κείμενο ανέλαβαν μετά από εξουσιοδότηση της επιτροπής να επεξεργαστούν οι κύριοι Φωτάκης και Πανάγος, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενιαίου κειμένου εισήγησης στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί, με ευκταίο το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, θα αποφασισθούν συγκεκριμένες ενέργειες, που θα θωρακίζουν τη θέση του Δήμου και θα δεσμεύουν το Δήμαρχο για τη διεκδίκηση και την υλοποίησή τους ενώπιον του κάθε συναρμόδιου φορέα.