logo


Η Τρίτη 23 Νοεμβρίου επελέγη, σύμφωνα με πρόσφατη (Παρασκευή 5 Νοεμβρίου) απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, για να πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αποτροπή εγκατάστασης νέας λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη.

Επιδίωξη της διαπαραταξιακής επιτροπής ήταν η προσπάθεια να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο κοινή εισήγηση, ώστε στη βάση αυτή να γίνει εποικοδομητικός, παραγωγικός και τελικά αποτελεσματικός διάλογος για τις ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν στο εξής. Σ΄αυτήν την κατεύθυνση, η Λαϊκή Συσπείρωση και ο εκπρόσωπός της δημοτικός σύμβουλος Π. Πανάγος προσήλθε στη διαπαραταξιακή με ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία συμφώνησαν τα περισσότερα παρευρισκόμενα μέλη και η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας στην προσεχή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, την επόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις όποιες εξελίξεις έχουν τυχόν μεσολαβήσει.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης καλύπτει όλες τις παραμέτρους του θέματος- δικαστικών μέσων, δημοσιότητας, τεκμηρίωσης, κινητοποιήσεων κ.λπ.- και έχει ως εξής:

Οι ενέργειες, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα μετά τις τελευταίες εξελίξεις – προκειμένου να καταστήσουμε ακόμα πιο σαφή την απόφαση και την βούλησή μας για την προστασία του Πεντελικού Όρους και την αποτροπή δημιουργίας νέων Λατομείων – έχουν  ως εξής:

  1. Άμεση κατάρτιση και υποβολή πρόσθετων στοιχείων τεκμηρίωσης των 4 προσφυγών που έχουν κατατεθεί για την ακύρωση των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορήγησης αδειών έρευνας στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Ε. τα οποία θα εστιάζουν:
    1. Στο δασικό ή αναδασωτέο χαρακτήρα των τεσσάρων αδειοδοτημένων όμορων περιοχών που πρέπει να αποδεικνύεται με τις συντεταγμένες των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σύμφωνα με το Ν. 998/1979 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα. 
    2. Στην κατάτμηση (ουσιώδης λόγος ακύρωσης) μιας ενιαίας περιοχής σε 4 επιμέρους όμορες περιοχές προκειμένου να παρακαμφθεί, από πρόθεση, η ισχύουσα νομοθεσία για την έκδοση των εν λόγω εγκριτικών αποφάσεων από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Και αυτό γιατί οι αιτήσεις της εταιρείας φέρουν την ίδια ημερομηνία κατάθεσης 1/7 & 5/7/20, το αυτό ισχύει για το έγγραφο της εταιρείας μη επέμβασης επί του εδάφους 23/02/21 και των αποφάσεων αδειοδότησης των ερευνών 13/4/21. Επίσης των εγγράφων της Αποκεντρωμένης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ όπου μετά την έκδοση γίνεται αναφορά για όμορες περιοχές και ενιαίας εξορυκτικής δραστηριότητας («…ενιαίας εξορυκτικής δραστηριότητας καθώς πλέον έχουν κατατεθεί ΜΠΕ και για τους 4 όμορους λατομικούς χώρους…»).
  2. Άμεση κατάρτιση και υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για καταστρατήγηση, από πρόθεση, της ισχύουσας νομοθεσίας ασκώντας αρμοδιότητα που τον υπερβαίνει μέσω της κατάτμησης της εν λόγω περιοχής.

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να συνοδεύονται με τα αντίστοιχα τοπογραφικά διαγράμματα και δημόσια έγγραφα.

  1. Αποδόμηση της ή των ΜΠΕ με την εκπόνηση σχετικής προς τούτο μελέτης συνολικά των επιπτώσεων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών όπου θα τεκμηριώνονται επιστημονικά όλες οι θέσεις μας για την μη λειτουργία λατομείων και την προστασία του πεντελικού Όρους και με την λήψη των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. (σχετική μελέτη, από έγκυρες πληροφορίες, έχει ήδη εκπονηθεί για τον Δήμο Μελισσίων – Πεντέλης).
  2. Παράσταση του Δήμου στο ΚΑΣ κατά την συζήτηση της ή των ΜΠΕ, εκτός θεσμικών, με:
    1. την συμμετοχή συγκεκριμένων έγκριτων επιστημόνων όπως αρχαιολόγου, μεταλλειολόγου, περιβαλλοντολόγου κ.ά.
    2. την κατάθεση φυσικά σχετικού υπομνήματος και της αντίστοιχης μελέτης επιπτώσεων, που θα έχει εκπονήσει ο Δήμος.
    3. την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο, με κάλυψή της από τα ΜΜΕ.
  3. Συνεχείς και παράλληλες δράσεις δημοσιότητας και όχι μόνο οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν:
    1. Οργάνωση συνέντευξης Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πριν από την εκδίκαση των τεσσάρων προσφυγών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο, με κάλυψή της από τα ΜΜΕ.
    2. Αρθρογραφία από το γραφείο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Δήμου ή από δημοσιογράφους ΜΜΕ που κατοικούν στο Δήμο
    3. Άμεση επιδίωξη του Δήμου δια του Δημάρχου ανάδειξης του θέματος με συγκεκριμένη ατζέντα μέσω πρωινών τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών εκπομπών και ανάλογων κυριακάτικων που κατά κανόνα ασχολούνται με θέματα περιβαλλοντικά ή της τοπικής διοίκησης.
    4. Άμεση συνάντηση με τις κυριότερες οικολογικές οργανώσεις πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας και έκδοση σχετικών δελτίων τύπου.
    5. Προετοιμασία προσφυγής στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. σε περίπτωση αρνητικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων.
    6. Διοργάνωση το πολύ μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2022 forum, αν είναι δυνατόν ακόμα και διεθνούς, για το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται για μια ακόμη φορά στο Πεντελικό Όρος και κάλυψή του από τα ΜΜΕ.
    7. Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας είτε πριν από την εκδίκαση των τεσσάρων προσφυγών είτε στη συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις τόσο στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και της Εταιρείας με κάλυψή τους από τα ΜΜΕ.
    8. Υλοποίηση με συγκεκριμένο πλέον χρονοδιάγραμμα όλων των δράσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής και κυρίως αυτής για την συλλογή υπογραφών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διονύσου

Παναγιώτης Πανάγος, Δημοτικός Σύμβουλος & Μέλος Διαπαραταξιακής