logo


Το γεφύρι της Άρτας θα τέλειωνε νωρίτερα! Ο λόγος για το έργο της αποχέτευσης, ειδικά στην Κοινότητα Άνοιξης, που κυριολεκτικά στο παραπέντε της υπογραφής σύμβασης παρουσίασε εμπλοκή. Απαντώντας, πιο συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου στη σημερινή (9/11) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τόσο ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για το μέλλον του έργου: Έντεκα ήταν οι εργολάβοι, που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό διαγωνισμό πριν από ενάμιση χρόνο, για την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης, μήκους 13 χιλιομέτρων, στις περιοχές Αγ. Παρασκευή, Φασίδερι και Άγ. Άγγελοι στην Άνοιξη, προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτούς, μειοδότης με έκπτωση 50% ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΤΕΚΑΛ, που όμως λίγο πριν υπογράψει τη σύμβαση υπαναχώρησε, υποστηρίζοντας πως με τις πρόσφατες ανατιμήσεις υλικών κ.λπ. θεωρεί την εκτέλεση του έργου ασύμφορη με το ποσοστό έκπτωσης που έχει δώσει. Οι εγγυητικές επιστολές των επόμενων δυο ενδιαφερομένων δεν είχαν ανανεωθεί, έτσι απέμενε να αναζητηθεί ο τέταρτος υποψήφιος, η ΕΡΓΟΡΟΗ, που είχε δώσει ποσοστό έκπτωσης 43%. Εν αναμονή επίσημης απάντησης εκ μέρους της τέταρτης αυτής εταιρείας, που σε πρώτη φάση έχει απαντήσει αρνητικά, και με το δεδομένο πως με τις παραπάνω εξελίξεις ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος, η Δημοτική Αρχή εξετάζει δυο σενάρια.

Το πρώτο, που είναι και το δυσμενέστερο, περιλαμβάνει την εξαρχής επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με νέα δημοπράτηση του έργου. Το σενάριο αυτό, με τα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν για όλη τη διαδικασία μέχρι την υπογραφή σύμβασης, σημαίνει πως το έργο θα πάει ενάμιση χρόνο πίσω, δηλαδή θα σημειωθεί συνολική καθυστέρηση τριών περίπου χρόνων.

Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει την απ’ ευθείας πρόσκληση για διαπραγμάτευση με όσους εργολάβους είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, να υποβάλουν νέες προσφορές, ώστε να συντομευθούν οι διαδικασίες.

Για το θέμα πάντως, και τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν, θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα σχετική ανακοίνωση εκ μέρους του Δήμου, για την επίσημη ενημέρωση των δημοτών.

Εντωμεταξύ, υπογράφεται σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, η σύμβαση για το έργο των εκτεταμένων ασφαλτοστρώσεων στο οδικό δίκτυο της πόλης, μετά και από την απεμπλοκή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Αντιδήμαρχου, ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες στις αρχές του Δεκεμβρίου, βάσει προγράμματος και χρονοδιαγράμματος που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όσον αφορά και σε ενδεχόμενες κυκλοφοριακές τροποποιήσεις. Το έργο, υπενθυμίζεται, έχει συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με συμφωνία- πλαίσιο από Ίδιους Πόρους του Δήμου στο διάστημα των επόμενων δυο χρόνων. Στο σχετικό διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, συμμετείχαν 6 ενδιαφερόμενοι, με μειοδότη την εταιρεία ΕΔΡΑΙΟΣ που προσέφερε μέση έκπτωση 61,41%.

Τέλος, σήμερα υπογράφτηκε και η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση των δυο Γυμνασίων της πόλης- Άνοιξης και Δροσιάς-, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα δυο σχολεία θα τα αναβαθμίσουν κατά δυο ενεργειακές κατηγορίες, ενώ θα εξοικονομήσουν ενέργεια ίση με 142.762 kWh το χρόνο.