logo


Καθόλου ομαλά δεν εξελίχθηκε η συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα επιδιωκόμενα από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ νέα λατομεία στην Πεντέλη σε έκταση 912 στρεμμάτων, που συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου. Η συνάντηση, στην οποία ουσιαστικά εξαναγκάστηκε η Δημοτική Αρχή μετά και από τις διαμαρτυρίες στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την ανοιχτή επιστολή  του Π. Πανάγου εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγινε με τη συμμετοχή και της Αγγ. Χαροκόπου, δικηγόρου του Δήμου Διονύσου στην υπόθεση, που ανέλαβε να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για το κομμάτι των νομικών εξελίξεων.

Οι οποίες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές για την πόλη δεν είναι: Όλα τα ένδικα μέσα της πρώτης γραμμής, δηλαδή οι αιτήσεις αναστολής που και ο Δήμος αλλά και ομάδα συμπολιτών είχαν υποβάλει κατά των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αδειοδοτήσει την εταιρεία ώστε να προχωρήσει σε έρευνες για τη διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος, απορρίφθηκαν στο Δικαστήριο. Απορρίφθηκε επιπλέον και η ειδική διοικητική προσφυγή την οποία ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Διονύσου είχε υποβάλει προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εν λόγω προσφυγή ήταν και η μοναδική που είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, παρόλ’ αυτά, και σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Ορυκτών Υλών, δεν εξετάστηκε λόγω παρελεύσεως του χρόνου αρμοδιότητας της τελευταίας, και έτσι θεωρήθηκε ως σιωπηρώς απορριφθείσα.

Έτσι συνεχίζουν το δικαστικό τους δρόμο οι προσφυγές κατά των αποφάσεων του Συντονιστή, που θα οδηγήσουν στην κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης. Επειδή μάλιστα προσφυγές έχουν καταθέσει και ο Δήμος και η προαναφερθείσα ομάδα συμπολιτών, θα ζητηθεί να συνεκδικαστούν, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση να προηγηθεί αρνητική απόφαση για κάποια από αυτές, που θα αποτελέσει δεδικασμένο για τις υπόλοιπες.

Παράλληλα- νέα αρνητική και ανησυχητική εξέλιξη- αποκαλύφθηκε πως η καλοκαιρινή εξαγγελία και δέσμευση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να κηρύξει ανενεργές τις λατομικές ζώνες του Πεντελικού, επειδή έχουν παύσει να λειτουργούν για πάνω από 10 χρόνια, μπορεί και να είναι κενό γράμμα, “στάχτη στα μάτια” το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Κ. Μπομπής. Κι αυτό, επειδή την αρμοδιότητα αυτή ο Περιφερειάρχης την έχει για τα λατομεία αδρανών, και όχι για τα λατομεία μαρμάρου, όπως αυτά στο Διόνυσο. Πιθανόν πάντως να υπάρξει δυνατότητα λήψης τέτοιας απόφασης κατ’ αναλογία, όπως επεσήμανε ο Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος, ειδικός συνεργάτης Δημάρχου και αρωγός στην υπόθεση.

Επιπλέον, προβληματισμός εκφράστηκε και για τις αποφάσεις αναδάσωσης του Πεντελικού, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα σε ενδεχόμενη λατομική δραστηριότητα στην περιοχή, μια που κατά την κ. Χαροκόπου αδιευκρίνιστο παραμένει το εύρος των αναδασώσεων.

Τέλος, η μοναδική γραπτή, και δεσμευτική, ανταπόκριση φορέα παραμένει εδώ και τόσους μήνες αγώνα, το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής που υπογραμμίζει τη βλαπτική επίδραση τυχόν εξορύξεων δίπλα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης της διαπαραταξιακής, στη διάρκεια του οποίου δεν έλειψαν οι εντάσεις, με κυριότερη αυτή ανάμεσα στον κ. Πανάγο και τη δικηγόρο. Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός που στην αίτηση αναστολής δεν προβάλλονται επαρκώς οι ισχυροί λόγοι για την απόκρουση της νέας λατομικής δραστηριότητας, όπως είναι η “σαλαμοποίηση” της έκτασης ώστε η άδεια να δοθεί από το Συντονιστή και όχι από υπέρτερο, και πιο αυστηρό, φορέα, οι αποφάσεις περί αναδάσωσης του Πεντελικού, αλλά και η πιθανή παραβίαση της υποχρέωσης για κοινοποίηση των αποφάσεων στους θιγόμενους Δήμους Διονύσου και Πεντέλης. Στις ερωτήσεις του κ. Πανάγου, που φάνηκε να αμφισβητούν την επαγγελματική της επάρκεια, η δικηγόρος αρνήθηκε να απαντήσει υποστηρίζοντας πως δεν παραδίδει μαθήματα νομικής, με αποτέλεσμα τούτο να θεωρηθεί προσβολή από το δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και τους συναδέλφους του από τους “ΜΑΖΙ για το Διόνυσο” Ν. Κλήμη και Λ. Φέρμελη. Οι τρεις τους αποχώρησαν προσωρινά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και δεν επέστρεψαν παρά μόνο μετά την αποχώρηση της κ. Χαροκόπου, όταν η συζήτηση συνεχίστηκε με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στο εξής.

Οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από το καλοκαίρι αλλά δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει: Όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου, από μια σειρά ενεργειών στις οποίες θα έπρεπε να προβεί η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, έχουν γίνει ελάχιστες, και γι’ αυτές η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως. Η στάση αυτή, που συνδυάζεται και με την απροθυμία να στηριχθεί η ειδική διοικητική προσφυγή του Συλλόγου, δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου, υπογράμμισε ο κ. Μπομπής, και ενισχύει το επιχείρημα για επίλυση του προβλήματος σε πολιτικό επίπεδο.

Συγκεκριμένες προτάσεις για το άμεσο μέλλον κατέθεσε από την πλευρά του ο Π. Πανάγος, που συνοψίζονται σε: απόφαση για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και του Διονύσου και των όμορων θιγόμενων Δήμων, με στόχο μια απόφαση που θα υπογραμμίζει πως τα λατομεία είναι ανενεργά, θα ζητεί τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών ζωνών αλλά και την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης που τις προβλέπει, ενώ θα αναθέτει μελέτη που θα αποδεικνύει πως στην περιοχή δεν υπάρχει κερδοφόρο μαρμαροφόρο κοίτασμα. Αν αυτά δεν γίνουν δεκτά από τη Δημοτική Αρχή, τότε ο μόνος δρόμος είναι η συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής δυναμικού αγώνα στη βάση των κατοίκων της πόλης. Σχετική μάλιστα ανακοίνωση της παράταξης δημοσιεύεται παρακάτω.

Με την πρόταση αυτή συντάχθηκε και η Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, κατηγορώντας επιπλέον τη Δημοτική Αρχή για αδράνεια πέντε μηνών και για στάχτη στα μάτια των πολιτών, όπως έγινε και με τις αιτήσεις για τη “Μήδεια”.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσαν οι αναφορές του Κ. Κουριδάκη, επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” σε μια σειρά αιτήσεων της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που ίσως πρέπει να συσχετιστεί με αυτές για την Πεντέλη και να δρομολογηθεί συνεργασία και με άλλους θιγόμενους Δήμους, όπως πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης: