logo


“Δεν περιγράφω άλλο”, είχε πει ο Γ. Χελάκης πριν από 17 χρόνια, όταν η Εθνική Ελλάδας κατακτούσε το ευρωπαϊκό κύπελλο στην Πορτογαλία. Το ίδιο είπε και χτες Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, αν και για τελείως διαφορετικούς λόγους, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης στην έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, που συζήτησε την αποκατάσταση από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, εγκρίνοντας εργασίες και προμήθειες με τις αντίστοιχες αναθέσεις. Το συνολικό ποσόν που διατέθηκε έφτασε τις 510.000 ευρώ περίπου, μετά και από σχετικές μελέτες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αφορά σε υλοτομία, καθαρισμό καμένων εκτάσεων, απομάκρυνση καύσιμης ύλης και τοποθέτηση κορμοδεμάτων σε ρέματα, καθώς και σε αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, και κατανεμήθηκε σε 9 συνολικά εργολάβους. Η διαδικασία της ανάθεσης, όπως και στην περίπτωση της “Μήδειας”, υπαγορεύεται από την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με το νόμο 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων, προβλέπει συμβάσεις με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων που δεν απορρέουν από ευθύνη της αναθέτουσας αρχής, εν προκειμένω του Δήμου Διονύσου. Αυτή τη διαδικασία η μείζων, κυρίως, αλλά και άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας καταγγέλλουν σταθερά ως κατ’ ουσίαν απ’ ευθείας αναθέσεις, και μάλιστα σε “ημέτερους”.

Έτσι και χθες: Ο κ. Ζαμάνης για άλλη μια φορά, και σε υψηλότατους τόνους, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, πως προβαίνει σε απ’ ευθείας αναθέσεις, εστιάζοντας σε τρία κυρίως σημεία: οι αναθέσεις αυτές γίνονται σε “κουμπάρους και κολλητούς”, κάποιοι από αυτούς απασχολούν εργαζόμενους του Δήμου χωρίς ασφάλιση, το συνολικό ποσόν αυτών των αναθέσεων, απ’ ευθείας κατά τον τέως Δήμαρχο, ανέρχεται σε 3,5-4 εκατομμύρια ευρώ, πολύ παραπάνω από το ποσόν για το οποίο κατηγορήθηκε η δική του Διοίκηση. Ο κ. Ζαμάνης κατηγόρησε επιπλέον τη Δημοτική Αρχή για την ίδια την κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε με ενημέρωση μόλις μιας ώρας στα μέλη της, χωρίς να τους δίνει την ευκαιρία να εξετάσουν ουσιαστικά τα στοιχεία που περιέχονται στις εισηγήσεις, για να ψηφίσουν μισό εκατομμύριο αναθέσεων: “Το επόμενο βήμα θα είναι να αποκλείσετε τα μέλη της αντιπολίτευσης”, είπε ο επικεφαλής της μείζονος, για να κατηγορήσει εν συνεχεία τη Δημοτική Αρχή με οξείς χαρακτηρισμούς:  “Ούτε ντροπή ούτε τσίπα ούτε φύλλο συκής σάς έχει μείνει. Η μεθόδευση είναι πεντακάθαρη για να μην έχετε αντίθετη άποψη στον τρόπο που έχετε κάνει τη “Μήδεια” και τις πυρκαγιές ευκαιρία προσωπική για να φτιαχτούν περιουσίες. Και αν το Σώμα έχει λίγη αξιοπρέπεια και φιλότιμο πρέπει να διακόψει, για να μας δοθεί χρόνο να μελετήσουμε το θέμα και να επανέλθει σε τακτική συνεδρίαση”, πρότεινε ο κ. Ζαμάνης- και όταν αυτό δεν έγινε, μίλησε για «νόμο της σιωπής, omerta».

Τις διαμαρτυρίες τού τέως Δημάρχου συνέχισε και ο εκπρόσωπος της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” Δ. Αλεξανδρής, που κατηγόρησε με τη σειρά του τη Διοίκηση πως “μουλωχτά πάει να μοιράσει 500.000 ευρώ με απ’ευθείας αναθέσεις” που τις βαφτίζει αλλιώς, αν και εξελέγη με τη σημαία της κατάργησής τους.

Ο κ. Αλεξανδρής παρέμεινε μέχρι τέλους της συνεδρίασης και ψήφισε λευκό, μια που δεν είχε χρόνο να μελετήσει τις εισηγήσεις. Δεν έκανε όμως το ίδιο και ο τέως Δήμαρχος που στην τοποθέτησή του: Συνέχισε τις κατηγορίες προς τη Διοίκηση του Δήμου, επανέλαβε τα περί απ’ ευθείας αναθέσεων σε ημέτερους, που επιπλέον απασχολούν εργαζόμενους του Δήμου που ούτε έχουν πάρει την άδεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ούτε ασφαλισμένοι είναι, υπογράμμισε πως μέσα στις αναθέσεις υποκρύπτεται και αμοιβή σε ιδιώτη για την αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων, χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση, δήλωσε πως σταματά τη βιντεοσκόπηση της συνεδρίασης (σ.σ. πρακτική που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες), και αποχώρησε, αρνούμενος να ακούσει τον αντίλογο και προκαλώντας την αντίδραση των συναδέλφων του της Διοίκησης που τον κατηγορούσαν για προσβολή: “Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση και την τακτική του κ. Ζαμάνη να βιντεοσκοπεί τη συνεδρίαση, να βγάζει ένα λόγο χωρίς να καθίσει να ακούσει τον αντίλογο. Είναι ανέντιμο πολιτικά, και δεν το περιμένει κανείς από κάποιον που έχει διατελέσει Δήμαρχος. Όποιος προσβάλλει συναδέλφους του, και μάλιστα με όσα μας καταλόγισε, οφείλει τουλάχιστον να ακούσει τον αντίλογο”, ήταν η πλέον χαρακτηριστική αντίδραση από τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη.

 

Ενώ ανεπίτρεπτες χαρακτήρισε τη στάση και τις αιτιάσεις του τέως Δημάρχου ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Θ. Κρητικός, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν αρμόδια όργανα όπου όποιος θέλει μπορεί να απευθύνει τις καταγγελίες του.

Τι θα άκουγε ο κ. Ζαμάνης- και θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικρούσει- αν είχε μείνει:

*Τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους πως οι απ’ ευθείας αναθέσεις της τέως Δημοτικής Αρχής άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε εποχή απόλυτης κανονικότητας, όταν ούτε “Μήδεια” χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο Δήμος Διονύσου ούτε δυο καταστροφικές πυρκαγιές.

*Τον ίδιο Αντιδήμαρχο να υπενθυμίζει το σκάνδαλο των LED, που παραλίγο να στοιχίσει στο Δήμο πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, και που πολύ σύντομα θα επανέλθει προς συζήτηση σε νέα βάση.

*Τον ειδικό συνεργάτη Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου, που δέχτηκε προσωπικά πυρά από τον τέως Δήμαρχο, να επισημαίνει πως η ίδια η κυβέρνηση μόλις προ ημερών ανακοίνωσε την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος Διονύσου εδώ και μήνες, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί, αντιδιαστέλλοντάς την με εκείνη των χρονοβόρων διαγωνισμών που στην περίπτωση της πόλης μας θα σήμαινε απώλεια κρισιμότατου χρόνου.

*Τον ίδιο συνεργάτη Δημάρχου να καταγγέλλει πως είναι άστοχο να μιλάει για νομιμότητα ο κ. Ζαμάνης, όταν ο τελευταίος το 2017 παραλάμβανε το Λύκειο Δροσιάς, χωρίς να εξασφαλίσει χωριστό μετρητή ρεύματος από το υπόλοιπο ακίνητο του Ζαννείου, με αποτέλεσμα σήμερα να υποχρεώνεται σε πληρωμή της οφειλής για ρεύμα ολόκληρου του ακινήτου η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου, που κινδυνεύει επιπλέον με καταλογισμό και ποινικές ευθύνες.

*Τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού να υπογραμμίζει πως η διαδικασία που ακολουθεί η Διοίκηση είναι και νόμιμη- μια που καμιά επίσημη καταγγελία περί του αντιθέτου δεν υπάρχει- αλλά και ηθική, μια που οι εργασίες που εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση είναι κάτι παραπάνω από επείγουσες με δεδομένη την επιδείνωση του καιρού και αποτελούν το ελάχιστο χρέος απέναντι στους δημότες.

*Το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη να τονίζει πως τυχόν απώλεια χρόνου, έστω και μερικών ημερών, θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως οι διαμαρτυρίες του προκατόχου του βασίζονταν σε καθαρά αντιπολιτευτική τακτική και μόνον.

*Την τέως Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, τέλος, Γ. Λακαφώση να επιμένει για μια ακόμη φορά πως με ανασφάλιστους εργαζόμενους εργολάβος δεν μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό ούτε και να πληρωθεί, ενώ παρέπεμψε όσους καταγγέλλουν εδώ και έξι μήνες το ίδιο θέμα στις αρμόδιες Αρχές.