logo


Να καθαρογραφούν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν στους δασικούς χάρτες, περιμένουν και ο Δήμος Διονύσου και οι τεχνικοί επιστήμονες, μια που μέχρι στιγμής όσα έχουν γίνει γνωστά προέρχονται μόνον από δημοσιεύματα στον Τύπο. Η διατύπωση, οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρονται οι αποφάσεις, ακόμη και οι εξαιρέσεις τους, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα, που θα αποσαφηνισθούν όταν καθαρογραφούν οι αποφάσεις αυτές. “Σήμερα είναι αδόκιμο να συζητάμε αν τελικά αποδειχθούν προς όφελος ή όχι των κατοίκων του Δήμου μας, ιδιαιτέρως όσων οι περιουσίες βρίσκονται μέσα στους οικισμούς, και η μοίρα τους είναι άρρηκτα δεμένη με το δασικό πρόβλημα”, λέει στην Οδό Διονύσου ο πολιτικός μηχανικός από την Άνοιξη Γ. Λαγκαδινός.

Την ίδια πάνω κάτω απάντηση έδωσε προ ημερών σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φωτάκη, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή περιορίζονται σε όσα έχουν δει το δημοσιογραφικό φως: “Από την πρώτη ανάγνωση πάντως προκύπτουν κάποια θετικά σημεία, όπως η διάταξη για τους δασωμένους αγρούς ή η αναγνώριση διοικητικών πράξεων, που μένει να δούμε σε ποιες πράξεις αναφέρεται η απόφαση και σε ποιο βάθος χρόνου”. Το σημείο αυτό ακουμπά το Δήμο Διονύσου, μια που σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, η απόφαση του ΣτΕ κατοχυρώνει την έκταση, για την οποία υπάρχει διοικητική πράξη εκτελεσμένη, για παράδειγμα οικοδομική άδεια, αλλά αφήνει έρμαια όσους δεν έχουν προλάβει να εφαρμόσουν τέτοιες διοικητικές πράξεις, μια που θεωρεί ότι ανήκουν σε δασικά κομμάτια. “Επιβεβαιώνει δηλαδή τη γνωστή θέση, ότι οικισμοί που τα όριά τους έχουν θεσπισθεί από “αναρμόδια όργανα”, όπως τα αποκαλεί, έχουν δασικό χαρακτήρα. Συνεπώς το Δασαρχείο, και μετά από την απόφαση του ΣτΕ, εξακολουθεί να έχει δικαιώματα στις περιοχές μας”, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.

Την απόφαση αυτή λίγο πολύ την περιμέναμε, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, που προσέθεσε πως ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με το ΥΠΕΝ, επιδιώκοντας να λύσει το πρόβλημα με τα όρια των οικισμών με άλλο εργαλείο, αυτό των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ευρύ πρόγραμμα που ξεκινά εντός των ημερών για όλη τη χώρα. Από τη μια πλευρά η ανάρτηση των δασικών χαρτών και από την άλλη πλευρά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, έχουν οδηγήσει το Δήμο σε κορυφαίο νομικό εμπειρογνώμονα, με εξειδίκευση στην πολεοδομική νομοθεσία, ώστε να τεκμηριωθεί κάθε βήμα στις δημοτικές διεκδικήσεις.

Ειδικά για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι πρώτες 12 μελέτες για ισάριθμους Δήμους αναμένεται να ανατεθούν μέσα στον Οκτώβριο. Ο Δήμος Διονύσου, προσέθεσε ο κ. Φωτάκης, θα περιλαμβάνεται στην αμέσως επόμενη ομάδα, 130 μελετών, ενώ ήδη αποστέλλονται στο Υπουργείο αναλυτικά στοιχεία που “φωτογραφίζουν” πλήρως κάθε επίμαχη περιοχή. Παράλληλα ενδέχεται να τροποποιηθεί η προτεραιοποίηση, που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε πέρυσι, με τα τότε δεδομένα πριν από την ψήφιση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας, αναφορικά με την πολεοδομική τακτοποίηση περιοχών της πόλης.

Χρονοβόρα, πάντως θεωρεί από την πλευρά του τη διαδικασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ο κ. Λαγκαδινός, αντιπροτείνοντας το έτερο πολεοδομικό εργαλείο, των Αυτόνομων Μελετών Οριοθέτησης Οικισμών, που είναι πολύ πιο ευέλικτο, περιορισμένης έκτασης- μόνο για τους οικισμούς-, εκπονείται σε λιγότερο χρόνο και περιέχεται στα -ευρύτερα- Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις του ΣτΕ προέκυψαν από τις προσφυγές δασολόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών και της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκ βάθρων αναμόρφωσή τους, που κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας το Σεπτέμβριο του 2020. Των προσφυγών είχαν προηγηθεί εκτεταμένες αντιδράσεις κυρίως στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, από όσους- ιδιοκτήτες αλλά και επαγγελματίες, όπως κτηνοτρόφοι- είδαν τις περιουσίες τους να “πρασινίζουν” ως δασικές.