logo


Πάνω από 4 ώρες διήρκεσε η πρόσφατη (12 Αυγούστου) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, με μοναδικό θέμα την ενημέρωση και συζήτηση γύρω από την καταστροφική πυρκαγιά στις αρχές του μήνα, που απείλησε να κάψει όλη την πόλη, την ίδια ώρα που άλλες πύρινες λαίλαπες προήλαυναν ανεξέλεγκτες στην Εύβοια, την Αρκαδία, την Ηλεία, τη μισή Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν 18 από τους συνολικά 28 παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους, ενώ τη διαδικασία παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 20 άτομα ταυτόχρονα.

Απότοκο της συνεδρίασης αυτής ήταν Δελτίο Τύπου του Δήμου όπου εξαίρεται το κλίμα συναίνεσης και σύμπνοιας που επικράτησε.

Και είναι αλήθεια πως στην τετράωρη συνεδρίαση κρατήθηκαν εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι και πως πολλές φορές αναφέρθηκε η ανάγκη συναίνεσης, ώστε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, ίσως πολύ συχνές στο μέλλον, να αντιμετωπίζονται από κοινού για το μέγιστο όφελος της πόλης.

Εντούτοις μένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσον η Δημοτική Αρχή- αυτή που έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι της Διοίκησης του Δήμου- συνταχθεί στη ανάγκη συναίνεσης:

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που ήταν ενημερωτική και μόνον, ακούστηκαν δεκάδες προτάσεων και δέσμες μέτρων από όλες τις πλευρές- παρατάξεις και μεμονωμένους συμβούλους- του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άμεσα θα πρέπει οι προτάσεις αυτές να καταγραφούν από κοινού, να χωρισθούν από κοινού ανάλογα με τους φορείς που απαιτούνται για την υλοποίησή τους, να ιεραρχηθούν από κοινού όσον αφορά στην προτεραιοποίησή τους, να κοστολογηθούν από κοινού και εν συνεχεία να έρθουν προς συζήτηση το συντομότερο δυνατόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση που θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και που θα διαμορφώσει το χάρτη για την αντιμετώπιση τόσο της επόμενης ημέρας της πυρκαγιάς όσο και της επόμενης ημέρας γενικά. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως σε μόλις έξι μήνες η πόλη δοκιμάστηκε από τη σφοδρή χιονόπτωση της “Μήδειας” και πριν καν προλάβει να επουλώσει τις πληγές της ήρθε η φωτιά, που όλοι συνομολογούν πως θα φέρει τις πλημμύρες.

Το γαϊτανάκι των φυσικών καταστροφών μακάρι να σταματήσει εδώ- αλλά οι ευχές δεν αποτελούν τη λύση. Ούτε προφανώς και η διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αναλάβει να συντονίσει την προαιρετική οικονομική ενίσχυση των Εθελοντικών Κλιμακίων από τους θεατές στη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ.

Η συναίνεση δεν εξαντλείται- δεν μπορεί να εξαντληθεί- στη συνεργασία ανάμεσα σε δυο παρατάξεις, που επετεύχθη για χάρη της περίφημης κυβερνησιμότητας. Αλλά αναζητείται- πρέπει να αναζητείται- συνεχώς, έμπρακτα, αταλάντευτα, επίπονα και επίμονα μέσα από συγκεκριμένες συλλογικές διαδικασίες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στην προχθεσινή συνεδρίαση ήταν οι Εθελοντές- της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αλλά και άλλων όμορων Δήμων, των Ναυτοπροσκόπων, των κατοίκων. Χωρίς αυτούς, Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να γίνει, γιατί πόλη, Δήμος, δεν θα υπήρχε. Ευγνωμοσύνη, συγχαρητήρια, τιμή, αναγνώριση- του ηρωισμού, της αυτοθυσίας, της άνευ όρων αυτοδιάθεσης στην υπηρεσία της πόλης- είναι λίγες οι λέξεις για να ευχαριστήσει η πόλη τους ήρωές της. Ναι, ο εθελοντισμός δεν περιμένει ανταπόδοση, εντούτοις το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να κάνει ο Δήμος Διονύσου είναι να εξασφαλίσει πως αυτοί οι Εθελοντές- ανάμεσά τους 15χρονα και 20χρονα παιδιά- την επόμενη φορά που ο μη γένοιτο θα ριχτούν στις φλόγες, θα είναι απολύτως και πλήρως εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι.  Μαζί βέβαια με την ουσιαστική στελέχωση και ενίσχυση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ώστε να αποτελέσει πραγματικά το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης κρίσεων.

Οι προτάσεις των παρατάξεων, όπως ακούστηκαν στη συνεδρίαση:

*Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης εστίασε σε έξι σημεία: Στην ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών, στις αναδασώσεις των καμένων περιοχών, στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που καραδοκούν, στην προστασία των δασών που έχουν απομείνει, στον καθαρισμό των καμένων και στην ενίσχυση των Εθελοντικών Κλιμακίων της πόλης.

*Η Δημοτική Αρχή, που έχει άπειρη δύναμη, να πάρει την τύχη της πόλης στα χέρια της, χωρίς να περιμένει τους κεντρικούς σχεδιασμούς, που δεν είναι παρά εκθέσεις ιδεών, είπε εκ μέρους των Ανοικτών Οριζόντων η Α. Πέππα: “Ούτε τα Δασαρχεία ούτε οι δασάρχες μπορούν να εμποδίσουν το Δήμο να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μη θρηνήσουμε ούτε ζωές ούτε δάσος ούτε σπίτια”, προσθέτοντας πως ο καθαρισμός των οικοπέδων, η απομάκρυνση της βιομάζας αλλά και η αναδάσωση θα πρέπει να μπουν σε άλλη, επιστημονική, βάση.

Κ. Κουριδάκης από την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου κατέθεσε 10 προτάσεις, τις οποίες είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα: Αντιπυρικές ζώνες σε κάθε κοινότητα, κορμοδέματα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που θα ακολουθήσουν τις πυρκαγιές, περιπολίες, εκτός από τους παρατηρητές, κάθε καλοκαίρι, ασφαλή συγκεκριμένα σημεία για την εναπόθεση κομμένων  κλαδιών, με ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για τους δημότες, ώστε να γίνεται άμεση αποκομιδή, αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα και δεν τηρούν το γράμμα του νόμου, αναδάσωση με πλατάνια, οξιές, χαρουπιές, ακακίες περιμετρικά των κοινοτήτων (συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες επί του προκειμένου) -τα πεύκα και ο λοιπός προϋπάρχων φυσικός πλούτος θα αναγεννηθούν φυσικά, απαγόρευση βόσκησης ζώων σε καμένες εκτάσεις, γεννήτριες, όταν κόβεται το ρεύμα, ώστε να δουλεύουν τα αντλιοστάσια, διαρκής συντήρηση των κρουνών ώστε να είναι δυνατή η υδροληψία σε πολλά σημεία του Δήμου, μελέτη για την εξασφάλιση ταμιευτήρων νερού, καθόσον, όπως αποδεικνύεται, το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης δεν επαρκεί. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει άμεση χαρτογράφηση με συντεταγμένες των καμένων περιοχών, προκειμένου να κηρυχθούν αναδασωτέες με βάση την πρότερη μορφή τους.

*Σε 8 σημεία αντιμετώπισης της φωτιάς στάθηκε ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση: Ορθολογική, ρεαλιστική, επιχειρησιακά αποτελεσματική κατάρτιση σχεδίων για την χιονοπτώσεις, τις πλημύρες, την πυροπροστασία και την αντισεισμική προστασία, εκπόνηση ενός διαρκούς και ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης, καθαρισμού και δενδροκομίας του αστικού και περιαστικού πρασίνου, θεσμοθέτηση των μέσων προστασίας του περιβάλλοντος, άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ανάπλασης της περιοχής που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, διευθέτηση με φυσικές μεθόδους και διατήρηση των ρεμάτων του Δήμου ως βασικών αγωγών διεξόδου των ομβρίων, άμεση υποβολή πρότασης προς την ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να υπογειοποιηθεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, προσλήψεις σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του αναγκαίου προσωπικού για τη στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, καταγραφή και ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών για το σχέδιο πρόληψης και αποτροπής επικίνδυνων καιρικών ή άλλων φαινομένων.

*Σημαντική παράμετρο έφερε στη συζήτηση η παράταξη “ΜΑΖΙ για το Διόνυσο”, στενά συνδεδεμένη με την επόμενη ημέρα: Όπως υπογράμμισαν οι Ν. Κλήμης και Λ. Φέρμελη, τώρα είναι η ώρα να ζητήσει ο Δήμος επιτακτικά από τον Περιφερειάρχη Αττικής την κατάργηση των λατομικών ζωνών στην Πεντέλη και να σώσει το βουνό και το δάσος που απέμεινε, φρενάροντας οριστικά την επιχειρούμενη νέα λατομική δραστηριότητα.

*Το ίδιο φρένο ζήτησε να μπει και στις τυχόν προθέσεις του Δασαρχείου να αναδασώσει αδιακρίτως εκτάσεις, εκμεταλλευόμενο και την αμφισβήτηση των ορίων των οικισμών στην πόλη, ο σύμβουλος της Διοίκησης και τέως εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας Θ. Κρητικός.