logo


Με το ποσόν των 100.000 ευρώ περίπου θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΝ ο Δήμος Διονύσου για την προμήθεια και εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος έγκαιρης πυρανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, με την τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων στο Κρυονέρι, σε περιοχή 1250 στρεμμάτων, η οποία συνορεύει με το Κτήμα Τατοΐου. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στη χθεσινή (11/8) συνεδρίασή της, από την οποία για μια ακόμη φορά απουσίασαν όλα τα μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας που συμμετέχουν (Ανοιχτοί Ορίζοντες και Εύπολις).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί  πως το θέμα είχε αποσυρθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Τρίτη 3 Αυγούστου, λίγη ώρα πριν εκδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά ακριβώς στην περιοχή μελέτης! Η απόσυρση τότε του θέματος οφειλόταν προφανώς στο ότι το Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών που συνόδευε την εισήγηση ήταν τουλάχιστον ελλιπές: Όπως είχε επισημάνει η Οδός Διονύσου, ούτε υπογραφή αιρετού ή άλλου παράγοντα έφερε ούτε ποιος το είχε συντάξει έγραφε ούτε ημερομηνία αναφερόταν, για να παραθέσουμε τις τυπικές παραλείψεις, ενώ δεν διευκρίνιζε για ποιους λόγους είχε επιλεγεί το Κρυονέρι έναντι άλλων περιοχών του Δήμου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλη, το Τεύχος έχει συνταχθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου- στη χθεσινή όμως εκδοχή του φέρει την υπογραφή της Β. Δημητρίου, δασολόγου και στενής συνεργάτιδας του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), από την εποχή που Πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν ο σημερινός Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.  Η χρηματοδότηση εξάλλου από το ΥΠΕΝ, μέσω του Πράσινου Ταμείου, θα κατανεμηθεί μεταξύ του Δήμου Διονύσου και του ΣΠΑΥ, από 100.000 ευρώ ο κάθε φορέας, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε πως το Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Δήμου προς τις Υπηρεσίες του Συνδέσμου, πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου. Βέβαια έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά: “Πολλά σημεία, όπου η μελέτη προέβλεπε την τοποθέτηση αισθητήρων, είναι πια πλήρως καμένα, οπότε θα χρειαστεί η τροποποίηση της μελέτης ώστε να επανακαθορισθούν τα σημεία για τους αισθητήρες”, προσέθεσε ο κ. Καλαφατέλης, βάζοντας πάντως στο τραπέζι την περίπτωση το σύστημα των αισθητήρων να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου, με καθαρά δασική κάλυψη.