logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τι κάναμε στις 7 κοινότητες του Δήμου Διονύσου, από το 2009 μέχρι σήμερα;

Η απάντηση είναι μονολεκτική:

«Τίποτε»…

Τότε, η φωτιά μάς ήρθε από το Γραμματικό και προξένησε μεγάλες καταστροφές σε σημαντικό κομμάτι του φυσικού μας πλούτου, αλλά και σε κατοικίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις, καθώς και στην πανίδα. Πέρασαν 12 ολόκληρα χρόνια και ακόμη συζητάμε για:

κρουνούς που δεν έχουν νερό,

αντλιοστάσια χωρίς γεννήτριες,

έλλειψη επιχειρησιακών σχεδίων με κεντρικό συντονισμό…

Μόνον οι εθελοντές! Ναι μόνον αυτοί στέκονται στις πολεμίστρες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό». Πάλι καλά που η «Μήδεια» στάθηκε η αφορμή  για κλαδέματα , καθαρισμούς οικοπέδων, παρότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, προκειμένου να επιτύχουμε υψηλό βαθμό στοιχειώδους ασφάλειας σε ένα διαρκές πρόβλημα, το οποίο επανέρχεται αναπάντεχα και έχει να κάνει με την ύπαρξη και λειτουργία μιας πόλης μέσα στη φύση.

Ό𝞆𝝸

Δεν αφυπνίσθηκαν συνειδήσεις σε ευρεία κλίμακα, απλώς, κάτι άρχισε να κινείται… Στο βαθμό που έπρεπε και που επιβλήθηκε βίαια από τη “Μήδεια»;

Ό𝞆𝝸

Τα περιστατικά πυρκαγιών στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια ήταν πολλά, ευτυχώς αντιμετωπίσιμα και σε περιορισμένη σχετικά κλίμακα. Ωστόσο, πολύ πρόσφατα, η αβλεψία ενός μελισσοκόμου οδήγησε σε μια νέα καταστροφή στις κοινότητες Σταμάτας, Ροδόπολης και τμήμα της δ.κ. Διονύσου. Και, μόλις πριν από μία εβδομάδα, το μεγάλο κακό δεν άργησε να έρθει. Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Πευκόφυτο, Άγιος Στέφανος, Σταμάτα και άλλες περιοχές μπήκαν στη «γραμμή του πυρός», μαζί με πολλές άλλες όμορες, που γνώρισαν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων 80 ετών… Η μεγάλη εικόνα της σημερινής πυρόπληκτης Ελλάδας, που συνιστά εθνική κρίση, εμπεριέχει τη μικρότερη, αυτή της πληγωμένης γης των προαστίων της Αττικής, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος μας.

Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ περί αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, η παράταξή μας επισήμανε ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα, ώστε να μην χρειαστεί  η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, διότι τότε θα συνέβαινε ό,τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Καταστροφή!

Τότε είχαμε προτείνει:

Tην πρόληψη και άμεση καταστολή της φωτιάς που θα εκδηλωθεί εντός των διοικητικών ορίων μας και μάλιστα σε προσβάσιμα σημεία , όπου μπορούν εύκολα να επέμβουν τα πυροσβεστικά οχήματα .

Να υπάρχει ένας υπεύθυνος και έμπειρος συντονιστής, στον οποίο να παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα.

Να οργανωθούν περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου και, μάλιστα, σε ορισμένα επικίνδυνα σημεία με μόνιμη εγκατάσταση πυροσβεστικών, όπως είναι: Η Λ. Λίμνης Μαραθώνος, η  Λ. Διονύσου μέχρι τον Άγιο Πέτρο, η περιοχή Αναγέννησης πάνω από την Εκάλη, την Αμυγδαλέζα και το Κουκουνάρι στην Σταμάτα, ο Άγιος Ιωάννης στη Ροδόπολη κ.ά.

Επίσης, να οργανωθούν δύο πυροφυλάκια, για την κάλυψη όλου του Δήμου, σε κομβικά σημεία, επανδρωμένα σε 24ωρη βάση, ένα στο Σταματοβούνι  και ένα στο Κρυονέρι. Ασφαλώς, θα πρέπει να αναζητηθούν και περισσότερο σύγχρονα μέσα ελέγχου, όπως κάμερες, drone κλ.π.

Σε ό,τι αφορά τις «εισερχόμενες» φωτιές από όμορους Δήμους, χρειαζόμαστε την άμεση βοήθεια του ΣΠΑΠ, που γνωρίζει ή θα πρέπει να γνωρίζει :

Τι εξοπλισμό διαθέτει ο κάθε Δήμος.

Τι σχέδια έχουν εκπονηθεί για τις επικίνδυνες ημέρες και, το βασικότερο, αν αυτά είναι εφαρμόσιμα και τηρούνται. Αν τα μέσα που διαθέτουν δεν επαρκούν θα πρέπει να ενισχυθούν από άλλον όμορο Δήμο.

Το ερώτημα που θέτει η παράταξη Εύπολις-Συνεργασία Δημοτών Διονύσου είναι το εξής:

𝞐𝞶 𝞮ί𝟀𝞮 𝞮𝞿𝞪𝞺𝞵𝞸𝞼𝞽𝞮ί 𝞳𝞪𝞽𝞮𝞴ά𝟀𝞲𝞼𝞽𝞸𝞶 έ𝞶𝞪 𝞼𝟀έ𝞭𝞲𝞸, 𝞵𝞮 𝞫ά𝞼𝞰 𝞽𝞪 𝞹𝞪𝞺𝞪𝞹ά𝞶𝟂, 𝞱𝞪 𝞮ί𝟀𝞪𝞵𝞮, 𝞼ή𝞵𝞮𝞺𝞪, 𝞪𝞾𝞽ά 𝞽𝞪 𝞪𝞹𝞸𝞽𝞮𝞴έ𝞼𝞵𝞪𝞽𝞪;

Με σιγουριά και μάλιστα με αυτές της καιρικές συνθήκες, λέμε:

Ό𝞆𝝸

Ακόμη και με δυνατούς ανέμους, αν επέμβεις έγκαιρα ακόμα και με δικά σου μέσα, εντός μισής ή και μιας ώρας, τη φωτιά την προλαβαίνεις.

Ας ακούσουμε, επιτέλους, τους ειδικούς και έπειτα από όσα επώδυνα ζήσαμε και ζούμε, θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, πως πρέπει να υπάρξουν:

1. Αντιπυρικές ζώνες σε κάθε κοινότητα.

2. Κορμοδέματα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που θα ακολουθήσουν τις πυρκαγιές.

3. Περιπολίες, εκτός από τους παρατηρητές, κάθε καλοκαίρι.

4. Ασφαλή συγκεκριμένα σημεία για την εναπόθεση  κομμένων  κλαδιών, με ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για τους δημότες, ώστε να γίνεται άμεση αποκομιδή.

5. Αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα και δεν τηρούν το γράμμα του νόμου.

6. Αναδάσωση με πλατάνια, οξιές, χαρουπιές, ακακίες περιμετρικά των κοινοτήτων (συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες επί του προκειμένου) -τα πεύκα και ο λοιπός προϋπάρχων φυσικός πλούτος θα αναγεννηθούν φυσικά.

7. Απαγόρευση βόσκησης ζώων σε καμένες εκτάσεις.

8. Γεννήτριες, όταν κόβεται το ρεύμα, ώστε να δουλεύουν τα αντλιοστάσια.

9. Διαρκής συντήρηση των κρουνών ώστε να είναι δυνατή η υδροληψία σε πολλά σημεία του Δήμου.

10. Μελέτη για την εξασφάλιση ταμιευτήρων νερού, καθόσον, όπως αποδεικνύεται, το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης δεν επαρκεί.

 Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει άμεση χαρτογράφηση με συντεταγμένες των καμένων περιοχών, προκειμένου να κηρυχθούν αναδασωτέες με βάση την πρότερη μορφή τους.

Τέλος, το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή φέρνει κατόπιν εορτής πιλοτική εφαρμογή (IoT, Internet of Things) για την πρόληψη των πυρκαγιών, προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτήματα, εκτός του προφανούς (γιατί τώρα, και όχι πριν συμβεί το κακό):

Η εφαρμογή παρουσιάζεται ως προτεινόμενη από το ΥΠΕΝ, ενώ εμείς ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι, απλώς, έχει βραβευθεί με το 1ο βραβείο του διαγωνισμού Greenathon|AI4good Challenge (https://ypen.gov.gr/vraveia-kainotomias…/) από το ΥΠΕΝ (Σημείωση: Αν αφορά τη συγκεκριμένη εφαρμογή). Τι ισχύει;

Έχει εφαρμοστεί αλλού και αν ναι πού και με ποια αποτελέσματα (έγκυρης και έγκαιρης αντιμετώπισης);

Μπορεί ο Δήμος να «σηκώσει» το κόστος απόκτησης της εφαρμογής, συνολικά, για όλες τις Δημοτικές ενότητες, αφού μόνο για μια περιοχή 1250 στρεμμάτων το κόστος ανέρχεται στις 100.000 ευρώ;

Θα υπάρξει εκπαίδευση υπάρχοντος προσωπικού ή θα χρειαστεί πρόσληψη εξειδικευμένου; (δεν αναφέρεται στην πρόταση του Δήμου).

Πόσο θα κοστίζει σε ετήσια βάση η συντήρηση ή και αντικατάσταση τμημάτων του συστήματος;

Από ποιους θα παρακολουθείται σε 24ωρη βάση ο σταθμός λήψης των δεδομένων;

Αγαπητοί συνδημότες,

η Παράταξή μας συνεπής στις ιδρυτικές της αρχές, θα αποφύγει τη μικροπολιτική και μάλιστα επάνω στα αποκαΐδια των περιοχών που επλήγησαν στο Δήμο μας. Οι ευθύνες για τις παραλείψεις και την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, από την εποχή της «Μήδειας» και ύστερα, είναι τεράστιες και θα αναζητηθούν στο άμεσο μέλλον. Επί του παρόντος θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διευθέτηση των άμεσων αναγκών στο Δήμο μας και την ελαχιστοποίηση στο μέτρο του δυνατού των αρνητικών συνεπειών.