logo


15 ημέρες θα διαρκέσουν, εφόσον τελικά πραγματοποιηθούν, τα φετινά ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2021, που θα ανοίξουν με συναυλία του Μ. Φραγκούλη στις 29 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου με συναυλία του Κ. Μαραβέγια.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 12 Σεπτεμβρίου, και για μια μόνο παράσταση, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό δρώμενο, αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 με τίτλο “1821 – 2021: Μια σύγχρονη µατιά στην εθνική περιπέτεια”.

Ούτε θεατρική παράσταση ούτε συναυλία ούτε χορός μόνο, αλλά πολλά καλλιτεχνικά είδη μαζί, ενώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο, βασισμένα σε ιδέα της Α. Σφαιροπούλου, την οποία αγκάλιασε αμέσως ο πολιτιστικός πυλώνας της πόλης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου, με την υπεύθυνη Χ. Γιαννέτου.

Μετά από έρευνα σε κείμενα βιογραφικά και ιστορικά, λέει στην Οδό Διονύσου η κ. Σφαιροπούλου, διαμορφώθηκε η ιδέα για ένα δρώμενο με πολλές πτυχές: Ανάγνωση κειμένων, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, θεατρικοί μονόλογοι, και παρουσίαση με βίντεο.

Στα παραπάνω συμμετέχουν εκτός από τους 9 σταθερούς συνεργάτες ηθοποιούς, μια πλειάδα συντελεστών:

Η χορευτική ομάδα του Γ. Παντζιαρίδη για τους 6 παραδοσιακούς χορούς που θα πλαισιώσουν το δρώμενο. Αλλά και 6 μαθήτριες για τους μοντέρνους χορούς, στην πλειονότητά τους από το Λύκειο Αγ. Στεφάνου, μαζί και μια 12χρονη, που είναι αποκάλυψη πάνω στη σκηνή, υπογραμμίζει η κ. Σφαιροπούλου. Οι μαθήτριες χορεύουν πάνω σε χορογραφίες της Ο. Θανάσουλα.

Τα κείμενα προέρχονται από τρία ιστορικά βιβλία, ανάμεσά τους και το διήγημα “Οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας” από τη συλλογή “Πικρή Ελλάδα” του συμπολίτη μας Β. Γεωργιάδη. Στα δυο μάλιστα γίνεται και ταυτόχρονη θεατρική αναπαράσταση.

Το βίντεο που θα προβάλλεται στην αρχή και στο τέλος του δρώμενου παρουσιάζει τα Συντάγματα της Ελλάδας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι δουλειά 2 μαθητριών από το Γυμνάσιο Δροσιάς: Οι Δ. Απόστολου και Ν. Ζουγανέλη της Γ’ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή με καθηγήτρια την Α. Αβούρη, και υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας του σχολείου Ρ. Πολίτη παρουσιάζουν τις βασικές αρχές των τριών Συνταγμάτων, με μουσική υπόκρουση από το συγκρότημα των Queen, όπου τραγουδούν οι ίδιες, ενώ ηχογράφησαν τη μουσική από το τραγούδι “Καραϊσκάκης” του Ν. Καλογερόπουλου παίζοντας πιάνο, κιθάρα και κρουστά!

Τη σκηνογραφική επιμέλεια ανέλαβε η Νάσι ∆ρακάκη – Κοζακλή, ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή του Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου που παραχώρησε επιπλάκια για τα σκηνικά, από το Λαογραφικό Μουσείο Μικρασιατών Κρυονερίου. Την τεχνική επιμέλεια του ήχου ανέλαβε η τέως δημοτική σύμβουλος Α. Λουκάτου, την τεχνική επιμέλεια της εικόνας έχει ο Γ. Κασιμάτης, ενώ η επιμέλεια των κειμένων και η σκηνοθεσία ανήκει στην κ. Σφαιροπούλου

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η κ. Γιαννέτου, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου, δήλωσε το δρώμενο στην Επιτροπή Ελλάδα 2021, που συγκέντρωσε τις προτάσεις των φορέων για τις επετειακές εκδηλώσεις  και τις αξιολόγησε. Η Επιτροπή λοιπόν έκανε δεκτό το δρώμενο, που πλέον συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο χάρτη με τις 1827 επετειακές εκδηλώσεις ισάριθμων φορέων για τα 200 χρόνια, φέροντας μάλιστα και το επίσημο σήμα της Επιτροπής.

Σημειώνονται όμως και τα παρακάτω:

Το δρώμενο θα παρουσιασθεί, όπως προαναφέρθηκε, στις 12 Σεπτεμβρίου. Αλλά δεν θα είναι η μοναδική εκδήλωση της ημέρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν οι σχετικές δαπάνες, την ίδια ημέρα και λίγη ώρα νωρίτερα, θα έχει προηγηθεί παιδική θεατρική παράσταση. Που σημαίνει πως οι θέσεις- γιατί μόνο καθήμενοι θα προσέρχονται- θα πρέπει να έχουν απολυμανθεί, σκηνικά -παιδικά- να έχουν ξεστηθεί και σκηνικά- του δρώμενου- να έχουν στηθεί, και ο χώρος να έχει καθαριστεί σχολαστικά. Απαραίτητη, συνεπώς, είναι η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, ώστε η εναλλαγή του κοινού να γίνει εγκαίρως και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.