logo


Ολοκληρώθηκαν τα δικόγραφα, με όσα στοιχεία των σχετικών φακέλων εξασφαλίστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κατατίθενται σήμερα Τρίτη 20 Ιουλίου από τη δικηγόρο Αγγ. Χαροκόπου οι αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης του Δήμου κατά των 4 αποφάσεων που επιτρέπουν στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει μαρμαροφόρο κοίτασμα σε έκταση 912 στρεμμάτων στην Πεντέλη.

Την παραπάνω πληροφορία έφερε στη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των λατομείων, που συνεδρίασε χθες Δευτέρα 19 Ιουλίου, ο Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος και ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, που επιπλέον συνεργάζεται στενά με την κ. Χαροκόπου, στο πλαίσιο της νομοτεχνικής επιτροπής που έχει συσταθεί.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαϊωάννου, η φάση αυτή, της σύνταξης και κατάθεσης των δικογράφων, είναι μόνο η αρχή σε μια διαδικασία όπου- εφόσον, ο μη γένοιτο, εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την επιχειρούμενη λατομική δραστηριότητα, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις- θα ξεκινήσει δικαστικός αγώνας, οπότε  θα απαιτηθεί εξειδίκευση των θέσεων του Δήμου, με την υποβολή υπομνημάτων. Σ’ εκείνη τη μεταγενέστερη φάση θα χρειαστεί η συμβολή ειδικών επιστημόνων, όπως του μηχανικού μεταλλείων Γ. Γιακουμάκη που ήδη επικουρεί τη νομοτεχνική επιτροπή, του τοπογράφου μηχανικού Γ. Λαγκαδινού, και άλλων, οι οποίοι ήδη έχουν θέσει εαυτούς στη διάθεση της επιτροπής.

Σήμερα επιπλέον θα γίνει γνωστό αν η μοναδική- τελικά- εμπρόθεσμη προσφυγή κατά των αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αυτή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου, έχει γίνει δεκτή ή έχει απορριφθεί σιωπηρώς με την πάροδο δυο μηνών από την άσκησή της.   

Στη χθεσινή συνεδρίαση προγραμματίσθηκαν συγκεκριμένα βήματα και συναντήσεις με εμπλεκόμενες Υπηρεσίες το αμέσως επόμενο διάστημα, και εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών. Οι συναντήσεις αυτές, μετά από προτεραιοποίησή τους που ανατέθηκε στον Κ. Μπομπή, τοπικό σύμβουλο Διονύσου και μέλος της διαπαραταξιακής, θα περιλαμβάνουν:

*Πρώτα και κύρια συνάντηση με το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον ίδιο που εξέδωσε τις 4 αποφάσεις για τη λατομική έρευνα, ώστε να ξακαθαρισθεί η θέση του Δήμου Διονύσου. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τονισθεί πως η κατάτμηση των υποψήφιων λατομικών χώρων στην Πεντέλη είναι παράνομη, αλλά και να τεθεί ο Συντονιστής ενώπιον των πολλών και ποικίλων ευθυνών του, ως ανώτερου κρατικού υπαλλήλου, όπως επεσήμανε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ακόμη και με την ενεργοποίηση των πολιτικών του προϊσταμένων.

*Συνάντηση στη Διεύθυνση Λατομείων Μαρμάρου και Αδρανών Υλικών του ΥΠΕΝ. Πρόκειται για την Υπηρεσία που εξετάζει τις αποφάσεις του Συντονιστή και τις προσφυγές εναντίον της (όπως του Εξωραϊστικού).

*Συνάντηση στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, η οποία ενέκρινε τις αποφάσεις του Συντονιστή, αν και ήταν ενήμερη πως η επίμαχη έκταση στην Πεντέλη έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

*Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ώστε να ενεργοποιηθεί η δημόσια δέσμευσή του περί πρωτοβουλίας κατάργησης των ανενεργών λατομείων αλλά και τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού.

*Συνάντηση με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκπονεί το περίφημο master plan ανάπλασης της Πεντέλης, στη νότια πλευρά της, ώστε να αποσαφηνισθεί το περιεχόμενό του. Συνάντηση επιπλέον θα επιδιωχθεί και  με τους δυο μελετητές του master plan  ώστε να εξετασθεί κατά πόσον μπορεί να “κουμπώσει” εκεί ο σχεδιασμός του Δήμου Διονύσου για την αντίστοιχη ανάπλαση της βόρειας πλευράς του βουνού.

*Συνάντηση, τέλος, με το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλίων Ν. Ελλάδος του ΥΠΕΝ.

Στις συναντήσεις αυτές θα επιδιωχθεί να παρίσταται και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού.

Αποφασίσθηκε επιπλέον, μετά από πρόταση του κ. Πανάγου, να συνεχιστεί η προσπάθεια του Δήμου να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους για την επαπειλούμενη λατομική δραστηριότητα, με συνεχή διανομή του ακόμη αδιάθετου έντυπου υλικού, εμπλουτισμένου με αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις, και να επιστρατευθεί για το σκοπό αυτό ο δημοτικός μηχανισμός.

Αντίστοιχη διανομή, οργανωμένη, θα πρέπει να γίνει και στα σχολεία, με τη νέα σχολική χρονιά, όπως είχε γίνει και με τα διόδια, προσέθεσε ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Θ. Κατσανεβάκης, ανεξάρτητα με την τελική έκβαση της υπόθεσης με τα λατομεία, γιατί η οριστική επίλυση θα έρθει με την κατάργηση των λατομικών ζωνών, είπε χαρακτηριστικά ο τοπικός σύμβουλος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής είχε κληθεί να παρίσταται και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ώστε να ενημερώσει αναλυτικά τα μέλη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη των υπουργών Λ. Μενδώνη και Γ. Αμυρά  στην Πεντέλη, κατά την οποία ανακοινώθηκε η εκπόνηση master plan για την ανάπλαση του βουνού. Ο κ. Καλαφατέλης δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί, μέσω όμως του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Συντονιστή της διαπαραταξιακής Γ. Φωτάκη δεσμεύθηκε να φέρει άμεσα την επιτροπή σε επαφή με τους μελετητές του master plan, αλλά και να κανονίσει τη συνάντηση με το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και με τον Περιφερειάρχη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως έντονη ήταν η ανησυχία μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής, ιδιαιτέρως που δεσμεύσεις κυβερνητικές, ότι δεν θα γίνουν λατομεία στην Πεντέλη, δεν έχουν εκφρασθεί επισήμως, παρά μόνο διαβεβαιώσεις σε προσωπικό επίπεδο, “που δεν είναι παρά ωραία λόγια”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπομπής, υποστηρίζοντας πως η οριστική λύση του θέματος θα έρθει σε πολιτικό επίπεδο. Τις επιφυλάξεις και την αγωνία του τοπικού συμβούλου συμμερίσθηκε και η δημοτική σύμβουλος Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για το Διόνυσο”, που προσέθεσε ακόμη μερικές παραμέτρους: Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση, όταν μιλάμε για τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού- επειδή μια τροποποίηση μπορεί να σημαίνει πως δεχόμαστε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, για παράδειγμα. Η κ. Φέρμελη αναφέρθηκε επιπλέον στη λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής ως παράλληλης διαδικασίας, με τις κύριες αποφάσεις να λαμβάνονται από άλλους στο Δήμο, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση, όπως για παράδειγμα έγινε με τις 152 επιστολές που εστάλησαν προ καιρού προς πάσα κατεύθυνση αλλά το περιεχόμενό τους- πλην μιας- παραμένει άγνωστο. Επέστησε τέλος την προσοχή όλων στην εκπόνηση του master plan- τι σημαίνει για την Πεντέλη, ποιος το κάνει και με ποιες κατευθύνσεις.