logo


Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Διονύσου την Τρίτη 20 Ιουλίου ολοκληρώνονται με αυτήν του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα ξεκινήσει στις 6 το βράδυ και, όπως είναι πια γνωστό, θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου στο YouTube.

Από τα 8 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, τα 5 έρχονται μετά από αντίστοιχες αποφάσεις είτε της Οικονομικής Επιτροπής είτε της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που θα έχουν συνεδριάσει νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Από τα υπόλοιπα τρία, ξεχωρίζει η τροποποίηση παλαιότερης απόφασης να υποβληθεί πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, με βάση σχετική νομοθεσία, ώστε οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων και του ΕΠΑΛ να μπουν καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στις Πανεπιστημιακές Σχολές, μια που ο Δήμος Διονύσου επλήγη από φυσική κατστροφή και κήρυχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την πρόταση, που είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τέως Αντιδήμαρχος (και) Παιδείας Ν. Καρυστινός, επαναφέρει ο διάδοχός του Σπ. Αρνής  με το αίτημα να συμπεριληφθούν και οι φετινοί μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων και του ΕΠΑΛ- πρόταση που έχει μάλλον κατεπείγοντα χαρακτήρα, μια που οι εξετάσεις έγιναν και οι βάσεις εισαγωγής έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Αλλά και η διαγραφή χρέους, ύψους 25.000 ευρώ περίπου, από κατανάλωση νερού. Το θέμα δεν είναι καθόλου άγνωστο στο Δημοτικό Συμβούλιο: Έχει έρθει τρεις φορές προς συζήτηση και έχει αποσυρθεί άλλες τόσες, ενώ την τέταρτη φορά, στη συνεδρίαση στις 29 Ιουνίου, δεν απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Το ιστορικό πίσω από την υπόθεση ξεκινά το 2015 όταν σε ιδιοκτησία στη Σταμάτα χρεώθηκε για το Γ’ τετράμηνο κατανάλωση νερού χιλιάδων κυβικών μέτρων και ανάλογης αξίας. Το ίδιο συνέβη και με το Γ’ τετράμηνο του 2016, με την αξία του νερού να ανέρχεται συνολικά σε 25.000 ευρώ περίπου. Το Τμήμα Εσόδων του Δήμου, σημειώνεται εδώ, σε έγγραφό του το 2016 υπογραμμίζει πως ούτε αφανής διαρροή διαπιστώθηκε στην ιδιοκτησία ούτε αποκατάσταση πιθανή βλάβης και απορρίπτει το αίτημα για τη διαγραφή του χρέους. Την ίδια χρονιά το θέμα έρχεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου η απόφαση είναι επίσης απορριπτική. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το 2017 υπέβαλε στην Εισαγγελία Αθηνών μήνυση κατά αγνώστων για κλοπή νερού, ενώ το 2019 κατέθεσε προσφυγή σε Διοικητικό Δικαστήριο και παράλληλα αίτημα στο Δήμο για εξώδικη τακτοποίηση της οφειλής του. Από το 2019 το θέμα πηγαινοέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο με την εισήγηση της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών να είναι θετική, παρά την αρνητική θέση του Τμήματος Εσόδων και την αντίστοιχα αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι λόγοι που επικαλείται η Επιτροπή για να κάνει δεκτό το αίτημα διαγραφής της οφειλής είναι πως το υδρόμετρο βρίσκεται μακριά από την υδροδοτούμενη κατοικία, η οποία επιπλέον παραμένει ακατοίκητη την τελευταία δεκαετία έχοντας μηδενικές καταναλώσεις πριν και μετά από τα επίμαχα τετράμηνα, ενώ προσθέτει και την ασκηθείσα μήνυση κατά αγνώστων για κλοπή νερού. Τις τελευταίες φορές που έχει έρθει προς συζήτηση το θέμα- τέσσερις, υπενθυμίζεται- δεν έχει προστεθεί κανένα καινούργιο στοιχείο, πέραν όσων προαναφέρθηκαν και τα οποία τον περασμένο Ιούνιο επανέλαβε για τέταρτη φορά ο Σπ. Γιαννουλάτος, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”.

Στην απουσία νέων στοιχείων, που θα δικαιολογούσε την επανεισαγωγή του θέματος, είχε τότε αναφερθεί και ο Π. Πανάγος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, μιλώντας μάλιστα και για άνιση μεταχείριση των πολιτών από τη Δημοτική Αρχή, όπως φαίνεται από τις κατά καιρούς αποφάσεις της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, αλλά και για αυθαίρετους υπολογισμούς στην κατανάλωση νερού όταν “ο Δήμος φέρει τη ευθύνη για μη σωστή τοποθέτηση υδρομέτρων, για μη σωστές μετρήσεις νερού, αλλά και για διαρροές”. Για την ιστορία να σημειωθεί, πως σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Ιουνίου το θέμα απέσπασε 9 θετικές και 5 αρνητικές ψήφους, ενώ 4 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν λευκό, δηλαδή παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση συνολικά 18 από τα 41 μέλη.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 1ο: Υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού Εσόδων Δαπανών έτους 2021 για το Α΄ Τρίμηνο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης ως προς τη Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: “Οριοθέτηση και Έργα Διευθέτησης Ρέματος Διονύσου”.

ΘΕΜΑ 3ο: Αποδοχή ή μη της με ΑΠ 4117/10-2-21 αίτησης περί άρσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στη θέση του οικοπέδου με ΚΑΕΚ 050441210001 και 050441210013 του Δήμου Διονύσου σύμφωνα με τον Ν4759/2020 .

ΘΕΜΑ 4ο: Διατύπωση γνώμης για τη στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης «ΤΠΑ» του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών ετών 2021-2021.

ΘΕΜΑ 5ο: Λήψη απόφασης για τη μετατόπιση εναέριου Υποσταθμού Διανομής επί της Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ 6ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 7ο: Τροποποίηση-Συμπλήρωση της υπ΄αριθμ. 36/2021 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ 8ο: Λήψη απόφασης περί της αποδοχής ή μη προτάσεως της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της υπόθεσης του κ. Κουράκη Νέστορα- Κωνσταντίνου.