logo


Στις 2 το μεσημέρι, τη Δευτέρα 19 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, με δυο θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Το πρώτο αφορά σε αίτημα ιδιωτών για άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης λόγω ρυμοτομίας που έχει επιβληθεί σε ακίνητά τους και για τη μετατροπή τους σε οικοδομήσιμους χώρους. Επικαλούνται μάλιστα οι ιδιοκτήτες τον πρόσφατο οικιστικό νόμο 4759/2020 για την υπό προϋποθέσεις αυτοδίκαιη άρση ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων. Σημειώνεται εδώ πως τα εν λόγω ακίνητα από το 1962, με την επέκταση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής έχουν χαρακτηρισθεί ως Κοινόχρηστοι Χώροι και περιβάλλονται από πράσινη γραμμή, ως μη οικοδομήσιμοι, ενώ με έγγραφό του το Δασαρχείο από το 1997 τους αποδίδει δασικό χαρακτήρα. Αρνητική συνεπώς και στα δυο αιτήματα είναι η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, ο οποίος τα θεωρεί νόμω και ουσία αβάσιμα. Θα πρέπει εδώ να προστεθεί  και το παράδοξο, πως στην αίτηση των ενδιαφερομένων τα επίδικα ακίνητα “τοποθετούνται” στη θέση “Πλατύ Χωράφι”, ένα περίπου χιλιόμετρο μακρύτερα από την πραγματική τους θέση! Υπενθυμίζεται πως για το θέμα των απαλλοτριώσεων, και των αιτημάτων για την άρση τους, είχε μιλήσει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στα τέλη του περασμένου μήνα ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, προειδοποιώντας πως «μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα» και εφιστώντας την προσοχή, μια που κινδυνεύουν να χαθούν Κοινόχρηστοι Χώροι του Δήμου.

Το δεύτερο θέμα αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τη διευθέτηση του ρέματος Διονύσου μήκους 6 χιλιομέτρων που- μέσω Δροσιάς και ‘Άνοιξης- φτάνει μέχρι την Εκάλη και εκβάλλει στον Κηφισό. Είναι η δεύτερη περίπτωση διευθέτησης ρέματος που θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του Δήμου, μετά και από το Βρυσάκι, όπου τότε η παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” είχε εκφράσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο για τη χρήση συρματοκιβωτίων έναντι πιο σύγχρονων τρόπων  διευθέτησης του ρέματος, όσο και για την αλόγιστη κοπή παρόχθιας βλάστησης, κυρίως πλατανιών. Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν στην κοπή δέντρων με μέτρο, αλλά όχι και στην υιοθέτηση άλλης τεχνικής προσέγγισης, μια που η μελέτη για το Βρυσάκι είχε συνταχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Συρματοκιβώτια, πάντως, θα χρησιμοποιηθούν και για το ρέμα Διονύσου, όπως περιγράφει η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων. Στην ίδια εισήγηση αναφέρεται πως θα απομακρυνθεί πλήρως η βλάστηση που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοίτη του ρέματος και θα αντικατασταθεί στην αποκατεστημένη περιοχή, ενώ από τα έργα θα υπάρξουν πρόσκαιρες επιπτώσεις στην πανίδα, στην κυκλοφορία και στο περιβάλλον, από τη λειτουργία του εργοταξίου και την ηχητική ρύπανση.

Και τα δυο παραπάνω θέματα, με την όποια απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου,  θα οδεύσουν προς συζήτηση και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μάλλον την προσεχή Τρίτη.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Θέμα 1ο: Γνωμοδότηση για την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 14172/21.042021 Εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με την Αποδοχή ή μη της με ΑΠ 4117/10-2-21 αίτησης περί άρσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στη θέση του οικοπέδου με ΚΑΕΚ 050441210001 και 050441210013 του Δήμου Διονύσου σύμφωνα με τον Ν4759/2020.

Θέμα 20: Γνωμοδότηση για την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 20750/25.6.20121 Εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: “Οριοθέτηση και Έργα Διευθέτησης Ρέματος Διονύσου”.