logo


“Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή”. Σ’ αυτή τη φράση συνοψίζεται η αντίδραση μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα λατομεία, που εξέφρασαν στην Οδό Διονύσου τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους, μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και του υφυπουργού Περιβάλλοντος αναφορικά με την ανάπλαση του Πεντελικού, με βάση συγκεκριμένο master plan που εκπονεί η κυβέρνηση. Το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Διονύσου, υπενθυμίζεται, χαιρέτισε ως θετική την παραπάνω εξέλιξη, πλην όμως εκφράζεται και εκεί σχετική επιφύλαξη, με το δεδομένο πως οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, υπογραμμίζουν φωνές της Δημοτικής Αρχής.

Οι κυβερνητικές δηλώσεις, ήρθαν μόλις μια ημέρα μετά από τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, οπότε αποτιμήθηκαν οι μέχρι τώρα ενέργειες και προγραμματίσθηκαν τα επόμενα βήματα. “Οι εξελίξεις θεωρείτε πως βάζουν στον πάγο αυτά τα επόμενα βήματα ή και τη λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής”; Ήταν η ερώτηση της Οδού Διονύσου στους Κ. Μπομπή τοπικό σύμβουλο Διονύσου, Π. Πανάγο δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κ. Κουριδάκη επικεφαλής του «Εύπολι» και Ν. Κλήμη επικεφαλής των «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Όλοι οι παραπάνω συμφωνούν σε ένα σημείο: Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων- “που επιτέλους μίλησαν!”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κλήμης- καθόλου δεν διασφαλίζουν πως η υπόθεση “επαναλειτουργία λατομείων στην Πεντέλη” μπαίνει οριστικά στο αρχείο. Και δεν θα μπει, γιατί μια εβδομάδα μετά από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο Περιφερειάρχης δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμιά ενέργεια ή πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση κατάργησης των ανενεργών λατομείων, όπως δημόσια έχει δεσμευθεί. Αλλά και επειδή καμιά κίνηση δεν έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, που θα απαντούσε νομοθετικά και δια παντός σε όσους ονειρεύονται λατομική δραστηριότητα στο βουνό. Και επειδή εξακολουθούν να ισχύουν οι άδειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τις οποίες επιτρέπονται στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ οι εξορυκτικές έρευνες για τη διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος στην Πεντέλη. Αλλά και επειδή είναι συνήθεις οι κυβερνητικές εξαγγελίες, που ανατρέπονται ή διαψεύδονται ή μένουν στα χαρτιά και στις πανηγυρικές φωτογραφίσεις. Αλλά και επειδή “περιμένει κανείς η εταιρεία να μείνει άπραγη και να μην υπερασπιστεί τη σκοπούμενη επένδυσή της”;

Οι επιφυλάξεις των παραπάνω μελών ενισχύονται ακόμη περισσότερο από την πρακτική της Δημοτικής Αρχής, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής: Για ενδεχόμενη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού την Τρίτη 13 Ιουλίου είχε τότε μιλήσει ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, “και θα της αναφέρω το θέμα των λατομείων, του Βωμού του Διονύσου και του Τατοϊου” χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες- μόνο που αυτή η συνάντηση ήταν τελικά η παρουσίαση του master plan ανάπλασης του Πεντελικού, για το κομμάτι βέβαια που “βλέπει» στην Αθήνα. Σε ένα τέτοιας σημασίας θέμα, οι μισές αλήθειες, ειδικά αν χρησιμοποιούνται για προσωπικές προβολές, είναι ανεπίτρεπτες, σημειώνει ο κ. Πανάγος. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Κουριδάκης εκφράζοντας κι αυτός την επιφύλαξή του για τις κυβερνητικές δηλώσεις, διερωτάται για τη στάση της Δημοτικής Αρχής και θυμάται πως για μια διακοπή νερού στο Διόνυσο παλαιότερα, ο Δήμαρχος έσπευσε να αποχωρήσει από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως να δείχνει την ίδια σπουδή για ένα θέμα- τα λατομεία- απείρως μεγαλύτερης σημασίας.

Μετά και από τις παραπάνω εξελίξεις, τα μέλη συμφωνούν πως η διαπαραταξιακή επιτροπή θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει τις εργασίες της, ειδικά μάλιστα που την περασμένη Δευτέρα, και ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, προγραμμάτισε σειρά βημάτων, των οποίων η προτεραιοποίηση ανατέθηκε στον κ. Μπομπή:

Στο νομικό μέτωπο, η δικηγόρος που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του Δήμου στην υπόθεση με τα λατομεία ολοκληρώνει τη συγγραφή των δικογράφων, όπως ενημέρωσε την επιτροπή ο Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος και ειδικός συνεργάτης Δημάρχου. Ο ίδιος προσέθεσε πως οι προσφυγές απευθύνονται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, και όχι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή ο αιτών, δηλαδή ο Δήμος, δεν έχει λατομικά δικαιώματα, κάτι που έχει κριθεί νομολογιακά. Εκκρεμεί εντούτοις η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στη δικηγόρο και το Δήμαρχο, προκειμένου να κατατεθούν τα δικόγραφα. Για την πληρότητα των δικογράφων αυτών έχει ζητηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλος ο ογκώδης φάκελος, ενώ αναμένεται η άσκηση των 4 προσφυγών ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

Ζητήθηκε επίσης να πραγματοποιηθούν άμεσα συναντήσεις των Δημάρχων Διονύσου και Πεντέλης με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Και αν και τότε δεν υπάρξει αντίδραση, τότε να υπάρξουν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, εστάλη ήδη επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής, όπου ζητούνται διευκρινίσεις για τη μνεία περί master plan στο Πεντελικό εκ μέρους της Διοίκησης, το οποίο αναφέρεται στο πρόσφατο έγγραφο της Εφορείας. Στην ίδια επιστολή ζητείται επιπροσθέτως να έρθει ο Δήμος σε επαφή με την Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το master plan, ώστε να ενταχθεί εκεί και ο σχετικός δημοτικός σχεδιασμός για αναπλάσεις, ήπιες χρήσεις κ.λπ. σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους.

Στο ίδιο master plan, δηλώνει σήμερα στην Οδό Διονύσου ο Συντονιστής της διαπαραταξιακής επιτροπής, Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, και στο πλαίσιο αντιμετώπισης του Πεντελικού ως συνόλου, θα επιδιωχθεί να υπάρξει πρόνοια και για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας, ώστε να αποκρουσθούν οι απόπειρες εκμετάλλευσής του, όπως είναι είτε τα λατομεία είτε η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από δυο μήνες.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν διεξοδικά στην επόμενη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των λατομείων, την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουλίου, στην οποία θα ζητηθεί να παρίσταται και ο Δήμαρχος. Ο τελευταίος θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με το master plan για το Πεντελικό, όπως παρουσιάστηκε από τους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και με τις ενέργειες του Δήμου, ώστε στο σχεδιασμό να συμπεριληφθεί και η βόρεια πλευρά της Πεντέλης .