logo


Αγαπητά μέλη και φίλοι της Βιβλιοθήκης

Μια δύσκολη και περίεργη σεζόν σιγά σιγά φτάνει στο τέλος της. Κατά τη διάρκειά της μείναμε μεγάλο διάστημα κλειστά για το κοινό, λόγω κορονοϊού, και πολλά από τα προγράμματά μας δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν. Κάνοντας όμως την ανασκόπησή της, σίγουρα δεν ήταν μια χαμένη χρονιά, ίσα ίσα που έγινε μεγάλη και σημαντική πρόοδος και πραγματοποιήθηκε σημαντικό έργο παρά τις δύσκολες συνθήκες:

  • Αγοράστηκαν από τον Δήμο για την Βιβλιοθήκη, μετά από αίτημά μας, 262 νέα βιβλία, καταλογογραφήθηκαν και ενσωματώθηκαν στην συλλογή μας. Παράλληλα καταλογογραφήθηκαν και πολλά βιβλία από δωρεές δημοτών.
  • Έγινε συμβόλαιο συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και αγοράστηκε η μερική μετάπτωση των δεδομένων μας στο OpenAbekt και πλέον υπάρχει πρόσβαση του κοινού στον κατάλογό μας, εύκολα και λειτουργικά, μέσω διαδικτύου. Η διεύθυνση είναι: https://dionysoslib.openabekt.gr/
  • Ετοιμάσαμε και στείλαμε/δώσαμε κουτιά με δωρεές βιβλίων σε νοσοκομεία, συλλόγους και σχολεία.
  • Δημιουργήσαμε το λεύκωμα «Μένουμε σπίτι δημιουργώντας: Έργα & Ημέρες με τον Covid-19» με συμμετοχή 58 συνδημοτών μας συγγραφέων/ποιητών/ζωγράφων/φωτογράφων/καλλιτεχνών με χορηγία από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου «Αιγέας» του Θανάση Μαρτίνου και κονδύλι του Δήμου Διονύσου.  Η διαδικτυακή παρουσίασή του έγινε στις 18 Απριλίου (δείτε τη στο κανάλι του Δήμου στο YouTube), και τώρα βοηθάμε στην πώλησή του, τα έσοδα του οποίου πάνε όλα για φιλανθρωπικό σκοπό υπέρ του ιδρύματος ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, ίδρυμα για παιδιά με νοητική υστέρηση.
  • Οργανώσαμε τις διαδικτυακές συναντήσεις της «Λέσχης Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου» (πρώην «Λέσχη Βιβλιόφιλων Διονύσου»). Τα βιβλία που επιλέχτηκαν από την υπεύθυνη της ομάδας Αρετής Καράμπελα, οι εισηγήσεις των βιβλίων της εισηγήτριας της ομάδας Ευγενίας Μακαριάδη καθώς και ο ιδιαίτερος νέος τρόπος συναντήσεων μέσω zoom κράτησε την ομάδα όχι μόνο ενεργή αλλά προσέλκυσε και νέα μέλη και ικανοποίησε όλους.
  • Πραγματοποιήσαμε τη δράση «Υιοθετώ μια πινακίδα, φροντίζω τη γειτονιά μου» με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και ιδιαίτερη αποδοχή από παιδιά, γονείς και δασκάλους! Ετοιμάσαμε και απονείμαμε τους επαίνους συμμετοχής των παιδιών και τάξεων σχολείων που πήραν μέρος στη δράση και δώσαμε και 5 βιβλία δώρο για τους τυχερούς της κλήρωσης που ακολούθησε.
  • Ετοιμάζουμε θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «1821-2021: Μια σύγχρονη ματιά στην Εθνική περιπέτεια» σε σκηνοθεσία της Αφροδίτης Σφαιροπούλου, παράσταση που συμμετέχει στα φετινά «Διονύσια». Πρόκειται για ιστορικό, επετειακό, εορταστικό δρώμενο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση από τη θεατρική ομάδα της Βιβλιοθήκης με συμμετοχή της χορευτικής ομάδας «Χοροπαίγνιο» και συμβολή (στα σκηνικά) του Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου και του Λυκείου Άνοιξης. Εγκρίθηκε και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Σημειώστε την ημερομηνία της παράστασης: 12 Σεπτεμβρίου, στον παλιό σταθμό Διονύσου. Στις 9μμ. (Μπείτε στον χάρτη εκδηλώσεων της επιτροπής https://www.greece2021.gr >maps)
  • Τέλος, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η Βιβλιοθήκη μας θα παραλάβει μια αξιολογότατη δωρεά 420 καινούργιων και εκλεκτών βιβλίων, που είχε την τιμή να δεχθεί από το κοινωφελές ίδρυμα Κ.Ι.Κ.Π.Ε κατόπιν μεσολάβησης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Future Library» που ασχολείται με τη βελτίωση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας.

Ένα γεγονός που μας στεναχώρησε ιδιαιτέρως πολύ ήταν η απώλεια της Μόσχας Φραγκάκηπρώην υπεύθυνης της Βιβλιοθήκης μας και ιδρυτικό της μέλος, που έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιουνίου απότομα και άδικα ενώ κολυμπούσε στα Αντικύθηρα. Εκτελώντας την επιθυμία της, η οικογένειά της αποφάσισε να την αποτεφρώσει και να επιστρέψει την τέφρα της στο αγαπημένο της νησί. Η ομάδα της Βιβλιοθήκης τιμώντας τη μνήμη της και το σπουδαίο έργο της θα πραγματοποιήσει τελετή/συνάθροιση κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου στο χώρο της Βιβλιοθήκης αφιερωμένη σε εκείνη. Θα σταλεί πρόσκληση αρχές Σεπτέμβρη. (Όσοι θέλετε να παραβρεθείτε, ενημερώστε μας με μέηλ. Ο προγραμματισμός θα γίνει ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και των τότε μέτρων ή/και περιορισμών).

Το ωράριό μας για το κοινό εξακολουθεί να είναι: Δευτέρα και Παρασκευή 5:30μμ-8:30μμ, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 11πμ-2μμ

Η Βιβλιοθήκη θα κλείσει τον Αύγουστο για διακοπές.

Σας ευχόμαστε ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι!

Τηλέφωνο: 213-2139935

email: vivliothikidionysou@hotmail.com, vivliothikidionysou@dionysos.gr

facebook: Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου

instagram: vivliothikidionysou

Με εκτίμηση

Η ομάδα της Βιβλιοθήκης