logo


Ανοιχτή επιστολή απευθύνει προς την Οικονομική Επιτροπή, ο Στ. Μιχιώτης τέως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου, θέτοντας ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση της καύσιμης ύλης από τη Δημοτική Αρχή- επιλογή εργολάβων, κόστος, χρονοδιαγράμματα κ.λπ. Συνδέει μάλιστα ο κ. Μιχιώτης το παραπάνω θέμα με το χειρισμό των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες από τη “Μήδεια”, για το οποίο ρητά δηλώνει πως “θα το παραπέμψει εκεί που πρέπει”, και καλεί τη Διοίκηση του Δήμου να μην είναι υπηρέτης δυο αφεντάδων, παρά μόνο του δημότη:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Προς      Πρόεδρο και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

Κοιν.      Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και Ανεξάρτητους συμβούλους

Κύριε δήμαρχε, κύριοι και κυρίες σύμβουλοι,

Αλήθεια, ποιος από εσάς θα ξεκινούσε να ανακαινίσει το σπίτι του, χωρίς να ξέρει – έστω και στο περίπου – πόσο θα του κοστίσει;

Υποθέτω κανείς! Κι όμως, ο Δήμος Διονύσου – του οποίου την ευθύνη των οικονομικών έχετε εσείς – εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησε την «απομάκρυνση της καύσιμης ύλης» που άφησε η Μήδεια (μαζί με εκείνη που άφησαν οι δημότες καθαρίζοντας τα οικόπεδά τους), χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα του τελικού ποσού!

Στην αρχή, οι εκτιμήσεις ήταν ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, στην πορεία φτάσαμε στον Αύγουστο και τώρα μιλάτε για Νοέμβριο… Ο κίνδυνος όμως εδώ, δεν είναι μόνο η χρονική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου, αλλά κυρίως η διαρκής αύξηση του κόστους του. Κανείς δε από εσάς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα ακόμα χρήματα από το δημοτικό μας ταμείο θα ξοδέψουμε και πόσα απ’ αυτά θα πάρουμε πίσω από το κράτος.

Και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να τραβήξει μια γραμμή, πέρα από την οποία το γαϊτανάκι των αναθέσεων θα σταματήσει, για να μην τινάξουμε τη μπάνκα στον αέρα. Κι έτσι, με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, τις δικές σας αποφάσεις, ο χορός των εκατομμυρίων των αναθέσεων συνεχίζει, χωρίς κανείς από εσάς να μην φαίνεται να ξέρει τι αποθεματικό θα μείνει στο τέλος. Κυρίως δε, κανείς σας να μην ενδιαφέρεται να μάθει!… Όπως κανείς σας δεν φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με τους λογαριασμούς του νερού, που η διαχείρισή τους κάποια στιγμή θα κάνει το ταμειακό πρόβλημα, προϋπολογιστικό.

Αντιθέτως, το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τη διοίκηση είναι η ελαχιστοποίηση του ποσού που θα δοθεί (από το κράτος) στους δημότες, ως αποζημίωση για τη δοκιμασία και τις ζημιές της Μήδειας. Έτσι, η Επιτροπή σας έσπευσε να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια για τον περιορισμό των δικαιούχων, παραβαίνοντας σαφώς και τον νόμο και τη λογική. Γιατί ο νόμος είναι σαφής και δεν χωρά κανένα πρόσθετο κριτήριο, πέραν των όσων προβλέπει ρητά, και κανένα email δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει. Η δε λογική δεν επιτρέπει σε μια υποκείμενη αρχή να βάζει κριτήρια σε άλλη υπερκείμενη που πληρώνει. Όμως, σε αυτά θα επανέλθουμε,  καθώς προτίθεμαι να παραπέμψω το θέμα εκεί που πρέπει, όπως άλλωστε έπραξα και στη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης.

Με άλλα λόγια, φαίνεται πως κάποιοι παίζουν, πρόθυμα ή απρόθυμα, δυο διαφορετικούς ρόλους. Προς τα ‘πάνω’, τον ρόλο του «υπεύθυνου συνεργάτη», μη απαιτώντας τα νόμιμα από το κράτος και προς τα ‘κάτω’ τον ρόλο τού «δεν ξέρω, δεν απαντώ», διακινδυνεύοντας το δημοτικό ταμείο. Επιτρέψτε μου όμως να σας υπενθυμίσω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι «υπηρέτης δύο αφεντάδων». (Κι αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το δικό μου ποτήρι.)

Κύριοι και κυρίες της Οικονομικής Επιτροπής

Τα μόνα που ακούμε να μας λέει η διοίκηση είναι ότι οι τιμές ανάθεσης είναι μικρότερες απ’ ό,τι στις συνήθεις εργολαβίες (λες και το μέγεθος του έργου δεν θα τις έριχνε…) και ότι οι εργολάβοι πληρώθηκαν μετά από τρεις μήνες (λες και υπάρχει προμηθευτής του δήμου που πληρώνεται συντομότερα…). Αυτά όμως που κανείς δεν μας λέει, είναι όσα ο καθένας θα ήθελε να μάθει, αν επρόκειτο για το δικό του σπίτι, γι’ αυτό και έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπως π.χ. τα εξής:

·         Με ποια διαδικασία και κριτήρια προέκυψαν οι ανάδοχοι; (Π.χ., πήραμε τον πρώτο που βρέθηκε μπροστά μας ή ψάξαμε για τους καλύτερους επαγγελματίες;)

·         Ποιοι από τον δήμο διαπραγματεύτηκαν με τους υποψήφιους αναδόχους και ποιους όρους και προϋποθέσεις έθεσαν; (Π.χ., τέθηκε ο παράγοντας του χρόνου ολοκλήρωσης ή απλά ειπώθηκε ότι «εδώ έχει πολλή δουλειά»;)

·         Ποιοι είναι οι μέχρι σήμερα εργολάβοι και τι αντικείμενο και προϋπολογισμό  έχουν οι συμβάσεις του καθενός τους; (Όχι πόσοι γενικά, αλλά ποιοι και με τι ποσό έκαστος)

·         Έγινε κάποια ενδιάμεση αξιολόγηση στο έργο που παρασχέθηκε, ώστε να αποφασιστεί ποιοι εργολάβοι θα συνεχίσουν; (Αν ναι, με ποια κριτήρια και με ποιο αποτέλεσμα;)

Η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα δεν είναι προαιρετική, αλλά αποτελεί ουσιαστικό σας καθήκον, αν φυσικά επιθυμείτε να υπηρετείτε τον αφέντη που λέγεται δημότης. Πολύ δε περισσότερο, αποτελεί συμβατική υποχρέωση όσων τους ανατέθηκε η παρακολούθηση της εφαρμογής ουσιαστικής διαφάνειας στις πράξεις του δήμου, που φυσικά δεν εξαντλείται στις αναρτήσεις της Διαύγειας.

Αντιλαμβάνομαι ασφαλώς – χωρίς να συμμερίζομαι – τα κίνητρα που ωθούν πολλούς να παραμένουν (no matter what) ευπειθείς στους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η άνευ ορίων υπακοή και σιωπή είναι συνενοχή και συνιστά συμμετοχή στο πρόβλημα. Και εκεί ακριβώς ξεκινά (ή τελειώνει) η πολιτική ευθύνη καθενός.

13/7/2021

Δρ Στέφανος Μιχιώτης

Δημότης και πρ. ΓΓ Δήμου Διονύσου