logo


Πριν από τρεις ημέρες, την Τετάρτη 7 Ιουλίου, η Οικονομική Επιτροπή Διονύσου σε κατεπείγουσα συνεδρίασή της, εξειδίκευσε τη δαπάνη για τρεις εργασίες, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών από τη “Μήδεια” και της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στην οποία βρίσκεται ο Δήμο Διονύσου εδώ και δυο μήνες. Το συνολικό ποσόν, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, ανερχόταν στις 880.000 ευρώ, όσο και η διπλή επιχορήγηση που δόθηκε στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ οι εργασίες αφορούσαν στον καθαρισμό και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, με δαπάνη μακράν μεγαλύτερη, στον καθαρισμό των φρεατίων και στην προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση κρουνών.

Χτες Παρασκευή 9 Ιουλίου, σε μια ακόμη κατεπείγουσα συνεδρίασή της, από την οποία και πάλι απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών, η Οικονομική Επιτροπή ολοκλήρωσε την παραπάνω διαδικασία προσδιορίζοντας τους κωδικούς του Προϋπολογισμού που θα επιβαρυνθούν από τις σχετικές δαπάνες, ενώ με εισήγηση του τριμελούς γνωμοδοτικού οργάνου ανέθεσε σε αναδόχους καθεμιά από τις παραπάνω τρεις εργασίες.

Η πρώτη, η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης συνολικής δαπάνης 833.000 ευρώ, που συνεχίζεται αδιάκοπα (σ.σ. και που- κατά δηλώσεις του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη και του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Μ. Κόκκαλη– θα συνεχίζεται για τους επόμενους 2-3 μήνες), ανατέθηκε σε 10 αναδόχους με ποσά που κυμαίνονται από 20 έως 194.000 ευρώ ανά περίπτωση. Η δεύτερη, ο καθαρισμός των φρεατίων δαπάνης 20.000 ευρώ, ανατέθηκε σε έναν ανάδοχο, όπως και η τρίτη, οι κρουνοί, δαπάνης 26.500 ευρώ περίπου.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, όπως τόνισε ο Δήμαρχος συμμετέχοντας στη συνεδρίαση καθ’οδόν από Θεσσαλονίκη όπου παραβρέθηκε προσκεκλημένος σε Ημερίδα, είναι να καθαρίσει όλους τους Κοινόχρηστους Χώρους, αλλά και ιδιωτικά οικόπεδα, πάντα ιεραρχώντας τις ανάγκες.

Σημειώνεται εδώ πως η διαδικασία ανάθεσης που ακολουθείται (σ.σ. συμβάσεις με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων που δεν απορρέουν από ευθύνη της αναθέτουσας αρχής, εν προκειμένω του Δήμου), έχει υποδειχθεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και “μεταμφιέζει απ’ ευθείας αναθέσεις”, όπως υποστηρίζουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, “κατοχυρώνει τη διαφάνεια και τον έλεγχο”, όπως αντιτάσσει η Δημοτική Αρχή. Η τελευταία επιμένει πάντως πως οι τιμές που τελικά έχουν επιτευχθεί στις συμβάσεις με τους αναδόχους είναι κατά πολύ χαμηλότερες και από αυτές της Περιφέρειας αλλά και από αυτές που ισχύουν για παλαιότερες συμβάσεις του Δήμου στο πλαίσιο διαγωνισμών.

Τα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στο 1,9 εκατομμύριο ευρώ, που τον περασμένο Φεβρουάριο εξοικονομήθηκαν στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2021 με στόχο την επούλωση των πληγών από τη “Μήδεια”. Για εκείνες τις πρώτες εργασίες, αμέσως μετά από την κακοκαιρία (αποχιονισμοί, απομάκρυνση βλάστησης κ.λπ.), οι ανάδοχοι πληρώθηκαν μόλις προ ημερών, μια που προηγήθηκε ο έλεγχος του Επιτρόπου για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, συμπλήρωσε ο κ. Καλαφατέλης, εκτιμώντας παράλληλα πως η κατάσταση ειδικής κινητοποίησης για το Δήμο Διονύσου θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στα τέλη Οκτωβρίου .