logo


ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ  ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΛΗ 18:30 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (artisan) ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ  ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.

Λατομεία, νόμιμες και παράνομες εξορύξεις, χωματερές, μπαζώματα και πυρκαγιές έχουν αφήσει το αποκρουστικό τους αποτύπωμα στο βουνό.

Η Κομματική Οργάνωση Διονύσου – Βόρειων Χωριών του ΚΚΕ καταγγέλλει την έγκριση γεωλογικής έρευνας για την ύπαρξη μαρμάρου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σηματοδοτεί ένα νέο γύρο καταλήστευσης του πλούτου της περιοχής, υποβάθμισης της ζωής και της υγείας των κατοίκων της περιοχής, με ανεπανόρθωτες συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο τοπικό οικοσύστημα.

Λατομεία, νόμιμες και παράνομες εξορύξεις, χωματερές, εργοστάσια καύσης βιομάζας, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μπαζώματα και πυρκαγιές, μετατρέπουν τις ζωές μας σε κόλαση από το Γραμματικό έως τον Υμηττό και από την Πεντέλη έως τη Φυλή.

Αποδεικνύουν ότι τα επιχειρηματικά κέρδη είναι ασυμβίβαστα με την υγεία του λαού, την αξιοπρεπή ζωή του και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιβεβαιώνεται ο απαράβατος κανόνας ότι, στα πλαίσια του καπιταλισμού, οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως «κόστος», ως εμπόδιο για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της υποτιθέμενης «πράσινης» ανάπτυξης: ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, αντιμετώπιση του περιβάλλοντος και των δασών ως πεδίων επιχειρηματικής δράσης, όπως αποτυπώθηκαν και στις πρόσφατες αρνητικές αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Τα πράσινα «New Deals» σημαίνουν πακτωλό χρηματοδοτήσεων και παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε τομείς που διασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Περιλαμβάνουν «πράσινους» φόρους και αφαίμαξη του λαού, για να στηρίξει το κράτος τις «πράσινες» επενδύσεις.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε καμία κυβέρνηση, είτε σημερινή, είτε αυριανή, σε κανένα κόμμα, σε καμία Δημοτική Αρχή που παρουσιάζει την καπιταλιστική ανάπτυξη ως «σωτηρία».

Ο «παράδεισος» της καπιταλιστικής ανάπτυξης επιβάλλει, πέρα από την άνευ όρων παράδοση του φυσικού και ορυκτού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, τη δουλειά ήλιο με ήλιο και μέχρι τα βαθιά γεράματα, τα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που οδηγούν σε αναρίθμητα εργατικά ατυχήματα σε λατομικούς χώρους.

Δεν χωράει καμία αυταπάτη ότι το ζήτημα θα λυθεί από την αστική δικαιοσύνη. Είναι η ίδια δικαιοσύνη που νομιμοποίησε κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα, που κήρυξε κάθε απεργία παράνομη, που καταδίκασε αγωνιστές, που σε κάθε ευκαιρία βρέθηκε απέναντι στο λαό και την πάλη του. Άλλωστε, οι κυβερνήσεις φροντίζουν και διαμορφώνουν το κατάλληλο «φιλοεπενδυτικό» νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδίδονται και οι δικαστικές αποφάσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους μαζί με το μεγάλο ΟΧΙ στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις να πούμε ΝΑΙ στην εναλλακτική πρόταση του Κ.Κ.Ε. Η αξιοποίηση των μαρμαροφόρων κοιτασμάτων της Πεντέλης σε όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια ενός κοινωνικοποιημένου τομέα εξόρυξης και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό. Σε αυτά τα πλαίσια θα αξιολογείται ολοκληρωμένα η χωροθέτηση  κάθε λατομείου, εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, το τι, πού και  πότε θα εξορυκτεί, θα κατανέμεται το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, θα εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη και των άλλων κλάδων της οικονομίας. Ταυτόχρονα θα λαμβάνονται συνδυασμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλούμε το λαό της περιοχής στον Αγώνα για να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε:

  • Να αποσυρθεί η άδεια γεωλογικής έρευνας στη θέση «Βαθειά Χούνη».
  • Καμία νέα άδεια ή επέκταση αδειών λατομείων σε επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Απαγόρευση λειτουργίας λατομείων σε προστατευόμενες και αναδασωτέες περιοχές
  • Εκπόνηση Σχεδίου Αποκατάστασης Λατομικής Δραστηριότητας για τα ανενεργά λατομεία με επιχωματώσεις, αναδασώσεις και όλες τις κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους.
  • Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα για προστασία από τα φαινόμενα που δημιουργεί η λατομική δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή με χρηματοδότηση από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες και το κράτος.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας του βουνού και του δασικού οικοσυστήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καμιά Επιχειρηματική Δραστηριότητα στο Πεντελικό

Κ.Ο. Διονύσου – Βορείων Χωριών του ΚΚΕ