logo


Με αρνητική εισήγηση από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειες εισάγεται προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την Τετάρτη 7 Ιουλίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- 3ο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη- από την επαναλειτουργία νέων λατομείων στην Πεντέλη. Αυτό ανέφερε στη διάρκεια της χθεσινής (2/7) κατεπείγουσας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε ότι σε συνάντησή του, χθες το πρωί, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα εξέθεσε και πάλι την κάθετη αντίδραση του Δήμου στο ενδεχόμενο ανάπτυξης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, τονίζοντας πως η αξιοποίηση του βουνού περνάει μόνο μέσα από παρεμβάσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά,  αναμένεται να πραγματοποιήσει σχετική παρέμβαση ο Δήμος Διονύσου, συνοψίζοντας τη θέση του και υπενθυμίζοντας τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ίδιο βράδυ. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο ρόλος της Περιφέρειας δεν εξαντλείται στη γνωμοδότηση για τα λατομεία: Αρμοδιότητά της είναι ακόμη η κατάργηση των ανενεργών λατομείων, μια που έχουν παύσει να λειτουργούν πάνω από 10 χρόνια, αίτημα που περιλαμβάνεται στους τρεις άξονες προστασίας της Πεντέλης- κατάργηση ανενεργών λατομείων, τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1988 με οριστική κατάργηση των λατομικών ζωνών και αξιοποίηση και ανάπλαση του βουνού με ήπιες παρεμβάσεις.

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, ακόμη ένα κόμμα της βουλής, η Ελληνική Λύση, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με το βουλευτή της Αντ. Μυλωνάκη, ο οποίος παραθέτει τα πραγματικά περιστατικά, σύμφωνα με τη σχετική επιστολή και ενημέρωση από το Δήμο Διονύσου, και ζητεί να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί ώστε να καταργηθούν οι λατομικές ζώνες στην Πεντέλη και αν προτίθενται να ακυρώσουν οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με τη λειτουργία λατομείων στο βουνό. Με την Ελληνική Λύση, αξίζει να σημειωθεί, οι σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή φτάνουν τις 4- από ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25- ενώ το ΚΚΕ δεν έχει πάρει θέση. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική είναι η κυβερνητική αφωνία, η οποία παρόλο που έχει ενημερωθεί σε όλο το εύρος της, τηρεί σιγή ασυρμάτου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως την προσεχή Τετάρτη 7/7 στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Διόνυσο, με φόντο την Πεντέλη, η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των λατομείων με συναυλία από τον Β. Παπακωνσταντίνου.