logo


Κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 2 Ιουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) υποστηρικτικών εργασιών, που αφορούν στο σχεδιασμό, την ωρίμανση και την ανάπτυξη του Πράσινου Σημείου του Δήμου Διονύσου, στο πλαίσιο της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Η συνεδρίαση κρίθηκε κατεπείγουσα λόγω της εκπνοής των προθεσμιών υποβολής των σχετικών προτάσεων. Το συνολικό κόστος για τις εργασίες αυτές, που περιλαμβάνουν σειρά μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, συγκοινωνιακή, υδραυλική, περιβαλλοντική κ.λπ.) ανέρχεται στις 73.000 ευρώ περίπου και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία από πλευράς μειοψηφιών παρέστη μόνον ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου.

Ο ίδιος κάλεσε τη Διοίκηση να εξετάσει στο μέλλον τη δυνατότητα χωροθέτησης περισσότερων Πράσινων Σημείων, ενός ανά Κοινότητα ή ανά ομάδα Κοινοτήτων, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα. Τούτο αποτελεί και ευχή της Δημοτικής Αρχής, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, μια που έτσι θα επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση και των αστικών αποβλήτων και των υλικών ανακύκλωσης, στο πλαίσιο υιοθέτησης των καλών πρακτικών.

Ο κ. Καλαφατέλης προσέθεσε πως για τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου στο Δήμο Διονύσου θα απαιτηθεί έκταση τουλάχιστον 1-1,5 στρέμματος, για 7-8 ρεύματα διαχείρισης, ενώ το Σημείο θα είναι επισκέψιμο από τους δημότες, για να αποθέτουν εκεί από ηλεκτρικές συσκευές και μεταλλικές συσκευασίες μέχρι πλαστικό και γυαλί κ.λπ. Στη φάση αυτή η χρηματοδότηση ζητείται για τις υποστηρικτικές εργασίες, ενώ σε επόμενη φάση θα διεκδικηθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου, ίσως και από το Πράσινο Ταμείο που διαθέτει σχετικά κονδύλια.

Τα Πράσινα Σημεία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι χώροι που ορίζονται από τους Δήμους, μεμονωμένα ή μέσα από συνεργασίες, κατάλληλα οριοθετημένοι και διαμορφωμένοι με κτηριακή υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες και οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για επαναχρησιμοποίηση, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Αποτελούν υπαίθριους – περιφραγμένους χώρους και εγκαθίστανται σε οικόπεδα ή γήπεδα που ανήκουν στον οικείο δήμο ή που ενοικιάζονται από αυτόν ή που του παραχωρούνται για τον σκοπό αυτό. Εντός του Πράσινου Σημείου δύναται να λαμβάνουν χώρα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, εργασίες επιδιόρθωσης, επισκευής και ανακατασκευής προϊόντων καθώς και δράσεις εκπαίδευσης.

Στο Δήμο Διονύσου τα Πράσινα Σημεία δεν είναι άγνωστα: Επί των ημερών της προηγούμενης Διοίκησης, στα τέλη του 2016, το θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο μια που είχε έρθει κατεπειγόντως- και τότε…- η χωροθέτηση ενός κεντρικού Πράσινου Σημείου για την υποδοχή κηπαίων και ανακυκλώσιμων υλικών στη Βιομηχανική Ζώνη του Κρυονερίου. Τόσο η πρόκριση ενός και μόνο Πράσινου Σημείου- έναντι του δικτύου Πράσινων Σημείων, που προβλέπει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων- όσο και η χωροθέτησή του στο Κρυονέρι, είχαν τότε συναντήσει την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Λίγες ημέρες αργότερα η τότε Δημοτική Αρχή ξεκίνησε φανερή μειοδοτική δημοπρασία για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου, διευρύνοντας την αναζήτηση και στις 3 Βιομηχανικές Ζώνες του Δήμου, αλλά το θέμα στην πορεία εγκαταλείφθηκε.

Άλλες οι συνθήκες τότε, άλλες τώρα, πολύ πιο ώριμες, υποστηρίζει ο σημερινός Δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, τονίζοντας πως τα Πράσινα Σημεία, εφόσον υποστηριχθούν, θα αποτελέσουν σημαντικό μοχλό για την αναβάθμιση της αισθητικής και της καθαριότητας στην πόλη.