logo


Ισχυρές ήταν οι αντιρρήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη στο εγχείρημα που ξεκινάει με τη συμμετοχή του Δήμου Διονύσου, και άλλων 5 Δήμων (Τανάγρας, Ηρακλείου Αττικής, Θηβαίων, Ερέτριας και Ωρωπού), στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΗΡΑΚΛΗΣ- ΑΟΤΑ και που συζητήθηκε σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου στην Οικονομική Επιτροπή. Οι αντιρρήσεις του κ. Ζαμάνη εστιάζονταν κυρίως στη βιωσιμότητα του ΑΟΤΑ και στο κατά πόσον η συμμετοχή του Δήμου Διονύσου θα είναι ή όχι επωφελής: Με το δεδομένο πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ τελειώνει, είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλισθούν συνεργασίες τέτοιες- προγραμματικές συμβάσεις, κ.λπ.- που να αποφέρουν κέρδη. Επιπλέον, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τη δική του Τεχνική Υπηρεσία, που για να διεκδικήσει σημαντικές δουλειές, πρέπει να διαθέτει μηχανικούς με πτυχίο υψηλής τάξης. Το κόστος, συνεπώς, τέτοιας Υπηρεσίας, μαζί με τα λειτουργικά έξοδα και τις διοικητικές αμοιβές του Οργανισμού, θα φτάνει να αγγίζει στο ποσό του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου των 360.000 ευρώ. Παράλληλα, για να είναι βιώσιμη μια τέτοια προσπάθεια απαιτείται η σύναψη συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, στόχος εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με τα σημερινά δεδομένα. Συνεπώς, υποστήριξε ο κ. Ζαμάνης, δεν θα είναι επωφελής για το Δήμο Διονύσου η συμμετοχή του στον Αναπτυξιακό Οργανισμό: “Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι η υποστήριξη των μελών τους αλλά και άλλων ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού, σε τομείς που οι ίδιοι δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί λόγω έλλειψης προσωπικού. Άρα, δεν είναι απαραίτητο κάθε Δήμος να συμμετέχει ως μέλος σε έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό, για να απολαύσει τα σχετικά πλεονεκτήματα. Μπορεί χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο απλά να συμβάλλεται με τέτοιους Οργανισμούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτά τα εγχειρήματα εξυπηρετούν περισσότερο στην ταχύτητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες όμως καταβροχθίζουν συνήθως το αρχικό κεφάλαιο.

Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Ζαμάνη προερχόταν από τη δική του εμπειρία: Ο ίδιος είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΕΥΔΗΜΟΣ, όπου συμμετέχουν οι Δήμοι Ραφήνας- Πικερμίου, Λαυρεωτικής, Καρύστου και Μαραθώνα, και με τον οποίο έχει ήδη συνάψει προγραμματική σύμβαση ο Δήμος Διονύσου για δυο μελέτες- την ανάπλαση του Αγ. Στεφάνου και τη διαπλάτυνση του κυκλοφοριακού άξονα Χελμού- Κρυονερίου.

“Επειδή τέσσερις Δήμοι συνέστησαν Αναπτυξιακό Οργανισμό για να λύσουν τα προβλήματά τους, αυτό σημαίνει πως κανείς άλλος δεν μπορεί να προχωρήσει σε αντίστοιχο εγχείρημα”; Αναρωτήθηκε ρητορικά αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, τονίζοντας πως και αν το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ τελειώνει, υπάρχουν ακόμη πολλά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. “Προφανώς ο κ. Ζαμάνης βλέπει τα πράγματα εκ των έσω, εντούτοις μένει στα κλασικά έργα υποδομής, που από μόνα τους ίσως δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. Τις περιοχές μας όμως ταλανίζουν μεγάλα προβλήματα, πολεοδομικά και χωροταξικά, που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας, διεκδικώντας ό, τι μπορούμε από χρηματοδοτήσεις, αλλά και να επιλύσουμε τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας”, τόνισε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας πως ο λόγος ενός μέλους Οργανισμού έχει διαφορετική, μεγαλύτερη, βαρύτητα, από ενός μη μέλους.

Πρόκληση και στοίχημα, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Δήμου Διονύσου στον ΑΟΤΑ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θ. Κρητικός, τονίζοντας πως μόνο επ’ ωφελεία της πόλης μπορεί να αποδειχθεί, εφόσον βέβαια ο Οργανισμός συσταθεί με γνώση, σωστές επιλογές και αξιοκρατία, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία των μελών του: “Οι Δήμοι που συμπράττουν έχουν μεγάλη έκταση και πληθυσμό και διαθέτουν πρωτογενή και βιομηχανική παραγωγή. Θα είναι στοίχημα για μας να συμμετέχουμε με επιτυχία σε μια τέτοια διαδικασία, που δεν θα έχει τη γνωστή κατάληξη της δημοτικής επιχείρησης ΕΞΕΛΙΞΗ, που απαξιώθηκε”, υπογράμμισε ο κ. Κρητικός, καλώντας τον τέως Δήμαρχο να μην προδικάζει την πορεία του Οργανισμού.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, τονίζοντας πως ο Δήμος Διονύσου προχωρεί στο εγχείρημα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της πόλης, ενώ ως μέτοχος θα έχει μερίδιο στην επιστροφή κερδών: «Αυτοί οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούμε ότι επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας, χρησιμοποιώντας ίδιους πόρους και εσωτερικούς συνεργάτες και επιδιώκοντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε», ολοκλήρωσε τη συζήτηση ο κ. Καλαφατέλης.

Για την ιστορία, να σημειωθεί πως η συμμετοχή του Δήμου στον ΑΟΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο εκ μέρους του κ. Ζαμάνη, μοναδικού εκπροσώπου σήμερα των παρατάξεων της μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή.

Να σημειωθεί όμως και κάτι άλλο: Η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας περιλαμβάνει στοιχεία της φυσιογνωμίας του κάθε Δήμου- μέλους του Οργανισμού. Όσον αφορά στο Δήμο Διονύσου, τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα- ποιου έτους, άγνωστο- και είναι ανακριβή: Τα Δημοτικά Σχολεία, για παράδειγμα, της πόλης είναι 12, και όχι 11 όπως αναγράφεται, ενώ στην απαρίθμηση των δημοτικών Παιδικών Σταθμών απουσιάζει αυτός του Κρυονερίου, και από τα Κλειστά γυμναστήρια απουσιάζει αυτό του Διονύσου, δείχνοντας τουλάχιστον προχειρότητα στην προσέγγιση του εγχειρήματος αυτού.