logo


Πάνω από 1000 επιστολές στον Άγ. Στέφανο, και πάνω από 800 στο Διόνυσο, έχουν ήδη σταλεί σε ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας της πόλης. Αυτό δήλωσαν στη χθεσινή (22/6) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Επιπλέον οι δυο αιρετοί υπενθύμισαν πως η Δημοτική Αρχή πέρυσι ξεκίνησε την επιβολή προστίμων, επιλέγοντας ενδεικτικά 20 οικόπεδα ανά Κοινότητα. Φέτος, με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει οριζόντια την πυροσβεστική διάταξη, που επιβάλλει τη διατήρηση οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων εντός ή πλησίον (έως 100 μ.) κατοικημένων περιοχών καθαρών και αποψιλωμένων για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς. Στόχος είναι να σταλεί σαφές μήνυμα προς τους ασυνεπείς και σταδιακά- “εκεί που υπήρχε πλήρης ασυδοσία”- να διαμορφωθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες η συνείδηση πως έχουν υποχρέωση απέναντι στην τοπική κοινωνία να καθαρίζουν την περιουσία τους.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν με αφορμή την τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας, στο άρθρο που προβλέπει την επιβολή προστίμου στους ασυνεπείς, αλλά και τη χρέωσή τους αν ο καθαρισμός γίνει από το Δήμο.

Έτσι, το μεν πρόστιμο για μη καθαρισμό αδόμητου οικοπέδου παραμένει στο 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο καθαρισμός από το Δήμο χρεώνεται πλέον με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 0,30 που ίσχυε μέχρι τώρα. Με λίγα λόγια, όποιος δεν καθαρίσει το οικόπεδό του, κινδυνεύει να πληρώσει μέχρι και 1500 ευρώ για ένα στρέμμα.

Έγινε δεκτή, τέλος, και θα περιληφθεί στην παραπάνω τροποποίηση, η πρόταση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλη, να διπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι εξακολουθητικά ανακόλουθος με την υποχρέωση καθαρισμού του οικοπέδου του.