logo


Τις 410 έχουν φθάσει, μέχρι σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου, οι υπογραφές στο ηλεκτρονικό ψήφισμα του Δήμου Διονύσου κατά της εγκατάστασης των νέων λατομείων στην Πεντέλη. Με τη διαπίστωση πως η συμμετοχή των πολιτών απέχει πολύ από του να είναι ικανοποιητική ή η αναμενόμενη, η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, στη χθεσινή της (21/6) συνεδρίαση αποφάσισε να καλέσει τους Προέδρους των 7 Κοινοτήτων, ώστε να αναλάβουν από την πλευρά τους να ενημερώσουν ευρύτερα τις τοπικές κοινωνίες.

Η συνάντηση, παρουσία και των μελών της διαπαραταξιακής, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ.

Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, όπου όπως ήταν φυσικό κυριάρχησε το θέμα των λατομείων, ιδιαιτέρως μετά από την ανακοίνωση της μείζονος μειοψηφίας, που αποχώρησε από τη διαπαραταξιακή με καταγγελίες για ανικανότητα, σκοπιμότητα, ίσως και συνενοχή της Δημοτικής Αρχής, αλλά και αυτή της παράταξης Εύπολις, με ανάλογες κατηγορίες και ερωτήματα.

Οι παραπάνω κινήσεις των δυο παρατάξεων διαδραματίσθηκαν το προηγούμενο τριήμερο. Και ήρθαν ως αποτέλεσμα της απόρριψης ως εκπρόθεσμων δυο εκ των τριών ειδικών διοικητικών προσφυγών, που ασκήθηκαν η πρώτη από το Δήμο Διονύσου και η δεύτερη από τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας (σ.σ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η τρίτη προσφυγή, αυτή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου, συνεχίζει το δρόμο της μια που ασκήθηκε εμπρόθεσμα).

Οι δυο ανακοινώσεις καθώς και η αποχώρηση των Ανοιχτών Οριζόντων από τη διαπαραταξιακή επιτροπή, ανέβασε τους τόνους στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ιδιαιτέρως που ο επικεφαλής τής μείζονος Δ. Ζαμάνης ζήτησε διευκρινίσεις για τις προθεσμίες που χάθηκαν ή όχι στην υποβολή ένδικων μέσων: «Αν χάθηκε η προθεσμία, ποιος φέρει την ευθύνη; Και αν όχι, μέχρι πότε μπορεί ο Δήμος να υποβάλει αίτηση αναστολής και ακύρωσης των αποφάσεων που επιτρέπουν σε εταιρεία τις έρευνες για λατομική εκμετάλλευση»; ρώτησε επιγραμματικά ο τέως Δήμαρχος.

“Πρώτα αποχωρείτε και μετά ρωτάτε”, απάντησαν τόσο ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Οι ίδιοι κατηγόρησαν το συνάδελφό τους, “που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας του Διονύσου”, πως διέπραξε “μεγάλο φάουλ” μια που διασπά ένα μέτωπο που θα έπρεπε να είναι αρραγές και πως λειτουργεί εναντίον ενός κορυφαίου ζητήματος, “ενός ανοσιουργήματος που η αντιμετώπισή του ζητεί την ενότητα όλων”.

Τη νομική απάντηση στα ερωτήματα του κ. Ζαμάνη έδωσε ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, που για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως οι ειδικές διοικητικές προσφυγές καμιά σχέση δεν έχουν, και δεν αποτελούν πρόκριμα, με την άσκηση ενδίκων μέσων, όπως η αίτηση αναστολής και ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ. Όσο για τις προθεσμίες, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε πως Κοινή Υπουργική Απόφαση από τις 10 Φεβρουαρίου ανέστειλε μέχρι και τις 24 Μαΐου την άσκηση ενδίκων μέσων, συνεπώς οι προθεσμίες ξεκινούν από τότε και εν προκειμένω λήγουν στις 22 Ιουλίου, και όχι στις 12 Ιουνίου, όπως διατείνεται στην ανακοίνωσή της η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Και αυτά ήταν γνωστά, μια που είχαν ανακοινωθεί τόσο στη σχετική κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, όσο και στις συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής (σ.σ. από την οποία, αξίζει να σημειωθεί, απουσίασε δυο φορές η μείζων μειοψηφία), υπογράμμισε τόσο ο Αντιδήμαρχος όσο και ο κ. Παπαϊωάννου.

Το λόγο πήρε εν συνεχεία ο Δήμαρχος που κατηγόρησε τον προκάτοχό του για πολιτική αλητεία, σπέκουλα με τις ημερομηνίες και προσχηματική αποχώρηση από τη διαπαραταξιακή, αλλά και πως ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους, παραπληροφορώντας σκοπίμως και διαστρεβλώνοντας συνειδητά την αλήθεια: «Αυτό που κάνετε, και θα το ξαναπώ, είναι πολιτική αλητεία κύριε Ζαμάνη. Και μάλιστα για ένα θέμα που θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί, όπως λέμε από την πρώτη στιγμή”, τόνισε ο ο Καλαφατέλης, καλώντας τον τέως Δήμαρχο να ανακαλέσει τις κατηγορίες του.

Για έλλειψη σοβαρότητας, επιπλέον, κατηγόρησε τον “Εύπολι” και τον επικεφαλής της Κ. Κουριδάκη, καλώντας τον να προσκομίσει στη δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν τα υπονοούμενα περί συμπεφωνημένων με την εταιρεία, όπως εμφανίστηκαν στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης. Διαμήνυσε, τέλος, προς κάθε κατεύθυνση πως “όσο και να θέλετε, κύριοι, να διχάσετε και να διασπάσετε τον αγώνα, όσες τρικλοποδιές και να βάλετε, εμείς θα είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση των λατομείων”.

Η επίθεση του Δημάρχου στους δυο συναδέλφους του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την άμεση αντίδρασή τους: Ο κ. Ζαμάνης “επιστρέφοντας στο ακέραιο” το χαρακτηρισμό της πολιτικής αλητείας, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για πολιτικά ψεύδη αλλά και πως σύρθηκε πίσω από τις παρατάξεις της μειοψηφίας- “από εμάς πήρατε το κείμενο της προσφυγής που καταθέσατε, εμείς επιμείναμε για την αίτηση αναστολής και ακύρωσης, εσείς δεν είχατε πάρει είδηση ή κάνατε πως δεν είχατε πάρει είδηση”- ενώ ανέσυρε για μια ακόμη φορά τη γνωστή υπόθεση με “τα νερά του Κρυονερίου” στην οποία εμπλέκεται ο κ. Καλαφατέλης  από την εποχή που ήταν Κοινοτάρχης στο Κρυονέρι. Ενώ ο κ. Κουριδάκης υπογράμμισε πως τα ερωτήματα στην ανακοίνωση της παράταξής του, που “πρωτοπορεί στον αγώνα για την ποιότητα ζωής στην πόλη”, μεταφέρουν τα ερωτήματα του κόσμου που ανησυχεί και είναι ανάστατος, και κάλεσε με τη σειρά του το Δήμαρχο να ανακαλέσει και να μην αποφεύγει τις ευθύνες του κατηγορώντας τις παρατάξεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν και τα παρακάτω: Στον αγώνα κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη ήταν συστρατευμένες μέχρι προ ημερών όλες οι παρατάξεις του Δήμου Διονύσου, που εκπροσωπούν όλη την πόλη. Σήμερα ο κοινός αυτός αγώνας μοιάζει να δέχεται πλήγματα: Η απόφαση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας να αποχωρήσει, με ερωτήματα για τα οποία δεν περίμενε θεσμική απάντηση, αποτελεί πλήγμα στο μέτωπο που θεωρούνταν αρραγές- όσο αρραγές ήταν, και παραμένει, και το μέτωπο κατά των διοδίων στον Άγ. Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη. Παραμένει βέβαια ζητούμενο ποια θα είναι η θέση της στο εξής, μια που ο αγώνας όπως όλα δείχνουν θα είναι μακρύς.

Η απουσία του κόσμου- μικρή μόνο μερίδα του οποίου φαίνεται να είναι ενημερωμένη για τον κίνδυνο από τυχόν λατομική εκμετάλλευση, και μάλιστα δίπλα στην αυλή του- που μεταφράζεται από το μικρό αριθμό υπογραφών στο ηλεκτρονικό ψήφισμα, δημιουργεί εύλογη ανησυχία για όταν έρθει η ώρα να αντιδράσει η πόλη πιθανόν πιο δυναμικά.

Η αφωνία των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι οποίοι αν και έχουν ενημερωθεί αναλυτικά, δεν έχουν προβεί σε καμιά κίνηση, εγείρει εύλογα ερωτηματικά. Ιδιαιτέρως όταν υπουργός ήταν αυτός που είχε δημόσια δεσμευθεί για την ανάπλαση του τραυματισμένου Πεντελικού όρους λίγους μήνες νωρίτερα.

Όπως εγείρει ερωτηματικά και η στάση αναμονής του Δήμου Διονύσου: “Στις ενημερωτικές επιστολές προς όλους τους παράγοντες ζητάμε και επίσημη επικοινωνία είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη, ώστε να καταγραφεί δημόσια η θέση και η δέσμευση του καθενός. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος έχει σωρεία προβλημάτων για τα οποία συνδιαλέγεται και διεκδικεί αναπτυξιακά προγράμματα. Έτσι προχωράμε βήμα το βήμα”, απάντησε στη σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης.

Ίσως έχει δίκιο. Αλλά αν οι αισιόδοξες προβλέψεις περί νίκης, είτε στο πολιτικό επίπεδο είτε στα δικαστήρια δεν επαληθευθούν, ο μη γένοιτο, και τα λατομεία ανοίξουν στην Πεντέλη, πολύ φοβούμαστε πως από κει και πέρα, και για 44 χρόνια τουλάχιστον, κάθε κουβέντα για ανάπτυξη του Δήμου Διονύσου θα είναι περιττή.