logo


«…𝞶𝞪 𝞮ύ𝟀𝞮𝞼𝞪𝞲 𝞶ά𝞶𝞪𝞲 𝞵𝞪𝞳𝞺ύς 𝞸 𝞭𝞺ό𝞵𝞸ς,

𝞬𝞮𝞵ά𝞽𝞸ς 𝞹𝞮𝞺𝞲𝞹έ𝞽𝞮𝞲𝞮ς, 𝞬𝞮𝞵ά𝞽𝞸ς 𝞬𝞶ώ𝞼𝞮𝞲ς…»

_____________________

  Πρεμιέρα χθες για τις πανελλήνιες εξετάσεις!

Διαχρονικός όπως πάντα ο μεγάλος Αλεξανδρινός! Η μόνιμα επικαιρική  προτροπή του Καβάφη πρέπει να είναι και η δική μας  θεώρηση ως κοινωνίας στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Φέτος, οι λέξεις του ποιητή έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς οι επιπτώσεις της πολύμηνης πανδημίας είναι φανερές, πια, σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Δεκάδες χιλιάδες  νέοι ξεκινούν ένα 𝞳𝞺ί𝞼𝞲𝞵𝞸 𝞪𝞬ώ𝞶𝞪, τον πρώτο ίσως πιο δύσκολο στο συνολικό μαθησιακό κύκλο τους, για την εισαγωγή στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, που θα τους δώσει, πια, τα κύρια εφόδια κατάκτησης μιας θέσης στη μελλοντική αγορά εργασίας.

Πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι αυτό είναι 𝜇ό𝜈𝜊𝜈 έ𝜈𝛼 𝜀𝜄𝜎𝜄𝜏ή𝜌𝜄𝜊 𝜅𝛼𝜄 ό𝜒𝜄 𝜂 𝜊𝜐𝜎ί𝛼 𝜏𝜂ς ύ𝜋𝛼𝜌𝜉ής 𝜏𝜊𝜐ς, 𝜎𝜏𝜊 𝜀𝜈𝛿𝜄𝛼𝜑έ𝜌𝜊𝜈 𝜅𝛼𝜄 𝜋𝜀𝜌𝜄𝜋𝜀𝜏𝜀𝜄ώ𝛿𝜀ς 𝜏𝛼𝜉ί𝛿𝜄 𝜏𝜂ς 𝜁𝜔ής!

Η ψυχολογική πίεση την οποία έχουν υποστεί τα παιδιά μας, τον τελευταίο καιρό, είναι μεγάλη και οφείλουμε όλοι και όλες να εστιάσουμε πάνω στο πρόβλημα.

𝞜𝞪 𝞽𝞸 𝞪𝞶𝞽𝞲𝞵𝞮𝞽𝟂𝞹ί𝞼𝞸𝞾𝞵𝞮 𝞺𝞮𝞪𝞴𝞲𝞼𝞽𝞲𝞳ά 𝞳𝞪𝞲 𝞶𝞪 𝞽𝞸 𝞴ύ𝞼𝞸𝞾𝞵𝞮

Πρώτο μέλημά μας, στην παρούσα φάση, είναι να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, στηρίζοντας μαθητές και μαθήτριες με κάθε τρόπο, ώστε να αποφορτισθούν και να δώσουν ψύχραιμα  τον καλύτερο εαυτό τους!

Ό𝞹𝟂ς 𝞵𝞹𝞸𝞺𝞸ύ𝞶, ό𝞼𝞸 𝞪𝞶𝞽έ𝟀𝞸𝞾𝞶, 𝞭ί𝟀𝟂ς 𝞹𝞺ό𝞼𝞱𝞮𝞽𝞸 ά𝞬𝟀𝞸ς

Να βοηθήσουμε στην προσπάθειά τους, ως γνήσιοι συμπαραστάτες, χωρίς υπερβολές. Έστω, για μια φορά, ας μη γίνουμε 𝞳𝞺𝞲𝞽ές 𝞽𝞸𝞾ς, δεν το δικαιούμαστε, άλλωστε, στον κόσμο που τους κληρονομούμε…

Ακόμη και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό αποτελεί μια δυσάρεστη -αν και αναγκαία- πραγματικότητα.

Εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι, ώστε, όλα αυτά να γίνουν σωστά και με τάξη, προκειμένου να μη διευρυνθεί περαιτέρω το «κενό» που διαμορφώθηκε από την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

𝜢 𝜷𝝀ά𝜷𝜼, 𝝀ό𝜸𝝎 𝝉𝜼ς 𝝅𝝆𝝎𝝉ό𝜸𝝂𝝎𝝆𝜼ς 𝝈𝝉𝜶 𝝌𝝆𝝄𝝂𝜾𝜿ά 𝜶𝝅𝝄𝜹𝝊𝝂ά𝝁𝝎𝝈𝜼ς 𝝉𝜼ς 𝝋𝝊𝝈𝜾𝜿ής 𝝈𝝌έ𝝈𝜼ς 𝜹𝜶𝝈𝜿ά𝝀𝝄𝝊𝝁𝜶𝜽𝜼𝝉ή, 𝜺ί𝝂𝜶𝜾 𝝁𝜺𝜸ά𝝀𝜼

Καταγράφουμε, ταυτόχρονα, ότι από αυτή τη χρονιά υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τις Πανελλαδικές. Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από αυτές. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οποιαδήποτε βελτίωση στη διαδικασία που μειώνει το άγχος και την ταλαιπωρία των υποψηφίων μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά, όπως λέει και ο λαός, στο τέλος θα κάνουμε ταμείο…

Θετικό θεωρείται, μεταξύ άλλων, και ο νέος τρόπος ενημέρωσης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή επιτυχίας τους. Οι καιροί αλλάζουν και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, να απλοποιούμε διαδικασίες, να περιορίζουμε την ταλαιπωρία του κοινού και την περιττή δραματοποίηση καταστάσεων.

Ας ελπίσουμε πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά, προς το συμφέρον των υποψηφίων. Είναι οι αυριανοί ακαδημαϊκοί πολίτες, είναι οι Έλληνες πρεσβευτές του κόσμου, ενός κόσμου διαρκώς μεταβαλλόμενου και απρόβλεπτου.

𝝟𝝰𝝺ή 𝝴𝝿𝝸𝞃𝞄𝞆ί𝝰, 𝝺𝝾𝝸𝝿ό𝝼, 𝝻𝝴 𝞂𝝾𝞅ί𝝰 𝝹𝝰𝝸 𝝷𝝴𝞃𝝸𝝹ές 𝞂𝝹έ𝞇𝝴𝝸ς