logo


Την τρίτη συνάντησή της πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 7 Ιουνίου διαδικτυακά η διαπαραταξιακή επιτροπή, που έχει συσταθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, για να επιταχύνει και να οργανώσει την αντίδραση κατά της επιχειρούμενης εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη.

Στη χθεσινή συνάντηση προσήλθαν ο συντονιστής της Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση και Λ. Φέρμελη από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», καθώς και οι τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου Κ. Μπομπής, Δ. Ιατρού και Θ. Κατσανεβάκης, ενώ απουσίασαν οι εκπρόσωποι των Ανοιχτών Οριζόντων και του Εύπολις.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, την εβδομάδα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντηση:

*Την Παρασκευή εστάλη επιστολή ενημερωτική προς τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ενώ χθες και σήμερα θα ακολουθούσαν αντίστοιχες επιστολές προς τους περιφερειακούς συμβούλους και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής και Βόρειου Τομέα, συμπεριλαβανομένου και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα λόγω εντοπιότητας

*Θα ακολουθήσουν επιστολές προς τους βουλευτές Αν. Αττικής και Βόρειου Τομέα, καθώς και προς τους τομεακούς υπεύθυνους του κάθε κόμματος. Μετά την ολοκλήρωση των επιστολών, θα ορισθούν συναντήσεις με καθέναν από τους παραλήπτες τους.

*Δυο μόνο από τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου- ο Άγ. Στέφανος και η Ροδόπολη- ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Τοπικού Διονύσου να γνωμοδοτήσουν με τη σειρά τους αρνητικά στην εκ νέου εγκατάσταση λατομείων στην Πεντέλη, ενώ η Άνοιξη αναμένεται να συνεδριάσει με το θέμα αυτό αύριο Τετάρτη 9 Ιουνίου. Γι’ αυτό θα υπάρξει νέα επαφή με τους υπόλοιπους Προέδρους ώστε όλα τα Τοπικά Συμβούλια της πόλης να προχωρήσουν στη σχετική απόφαση.

*Συγκροτήθηκε νομοτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από τους Αγγ. Χαροκόπου και Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρους, και κ. Γιακουμάκη μηχανικό μεταλλείων, ενώ ζητείται η συνδρομή- χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής- ακόμη ενός μεταλλειολόγου, με καλή γνώση του δύσκολου λατομικού κώδικα.

Αμέσως μετά η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ενέργειες από δω και πέρα, και μέχρι το τέλος του μήνα, με κεντρικό άξονα την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

>Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί αύριο κιόλας, Τετάρτη 9 Ιουνίου, μέσα από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, που διευρυμένη με την παρουσία των Περιβαλλοντικών Συλλόγων της πόλης, θα ενημερωθεί αναλυτικά, σε ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση, για την απειλή που αντιμετωπίζει η Πεντέλη και οι γύρω Δήμοι. Η συζήτηση θα μεταδοθεί στις 7 το βράδυ από το κανάλι του Δήμου στο YouTube.

>Ανατέθηκε σε τριμελή ομάδα η εκπόνηση κατατοπιστικού φυλλαδίου, στα πρότυπα αυτού που είχε κυκλοφορήσει για τα διόδια, το οποίο θα μοιραστεί σε όλα τα σπίτια.

>Θα ξεκινήσει συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, μέσα από την πλατφόρμα AVAAZ, ώστε το μήνυμα της αντίδρασης κατά της νέας λατομικής δραστηριότητας να αποκτήσει υπερτοπική εμβέλεια.

>Σε όλη την πόλη θα κρεμαστούν πανώ με συνθήματα κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη.

>Έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές με οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF, η GREENPEACE, η ΑΝΙΜΑ κ.λπ., ώστε με τη σειρά τους να ασκήσουν πίεση

>Γύρω στις 20 Ιουνίου προγραμματίζεται να δοθεί ανοιχτή συνέντευξη Τύπου  των Δημάρχων των τεσσάρων Δήμων που θίγονται άμεσα από την επαπειλούμενη λατομική δραστηριότητα- Διόνυσος, Κηφισιά, Πεντέλη και Μαραθώνας.

>Αμέσως μετά, τέλος, και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα οργανωθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Διονύσου, στην οποία θα δοθεί και μουσική συναυλία.

Μαζί με τα παραπάνω, ακούστηκαν προτάσεις και για πιο ακτιβιστικές ενέργειες, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικότερα στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.