logo


Στην Κοινότητα Διονύσου, στο χώρο όπου πραγματοποιούνται τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 6 Ιουνίου οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους κατοίκους, που οργάνωσε η Αντιδημαρχία και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη και του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Υπενθυμίζεται πως οι ενημερωτικές συναντήσεις πραγματοποιούνταν κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και κάλυψαν τους οικισμούς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Καλαφατέλη, αλλά και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μ. Κόκκαλη, στο αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι τέλους Ιουνίου προγραμματίζονται ή είναι στο στάδιο της τελικής υλοποίησης οι παρακάτω δράσεις πυροπροστασίας:

*Μια εργολαβία αποψίλωσης και καθαρισμού 1500 στρεμμάτων, στις ζώνες μείξης δασών και οικισμών, στα όρια της Κοινότητας. Η εργολαβία αναμένεται να εγκατασταθεί σε μια εβδομάδα από σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ενέργειες γίνονται για την εξασφάλιση ακόμη δυο αντίστοιχων εργολαβιών

*Η στελέχωση του πυροφυλακίου στο Διονυσοβούνι, που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην έγκαιρη ειδοποίηση για πυρκαγιές, θα γίνεται από εργαζόμενους που ήδη έχουν προσληφθεί από το Δήμο, από το Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, από εθελοντές, από τα Λατομεία Μαρμάρου και από τον ΣΠΑΠ. Ειδικά για τις ημέρες με καιρικά φαινόμενα μεγάλης επικινδυνότητας, η στελέχωση για όλες τις βάρδιες θα γίνεται αποκλειστικά από το Δήμο. Ειδικά για τους εθελοντές κατοίκους, που θα προστρέξουν στο σχετικό κάλεσμα, θα πραγματοποιηθεί ταχύρρυθμη εκπαίδευση, δήλωσε ο Α. Κούνης από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

*Όλοι οι κρουνοί υδροληψίας έχουν ελεγχθεί και είναι λειτουργικοί.

*Μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν εγκατασταθεί οι γεννήτριες στα αντλιοστάσια της Κοινότητας, ώστε η υδροληψία από τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης να είναι απρόσκοπτη.

*Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η αποκομιδή της καύσιμης ύλης, που άφησε πίσω της η “Μήδεια”, από τους δρόμους και τους Κοινόχρηστους Χώρους.

*Ανταπόκριση υπάρχει από τους ιδιοκτήτες των δυο μεγάλων αστικών δασών- της Εθνικής Τράπεζας και των Αποστολόπουλου- Βαρδινογιάννη– για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, του Δάσους στην καρδιά της πόλης και του Κόκκινου Χωραφιού αντιστοίχως. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν στη σχετική υποχρέωσή τους, ενώ η πολύχρονη απραξία τους- παρά τις εκκλήσεις και του Δήμου και τοπικών φορέων όπως του Εξωραϊστικού Διονύσου- έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στις εκτάσεις αυτές.

*800 επιστολές έχουν σταλεί μέχρι σήμερα από την Κοινότητα προς ισάριθμους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων, να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Η επιβολή προστίμων, που ξεκίνησε από πέρυσι, θα επεκταθεί φέτος σε όλους τους αμελείς, τόνισε ο Δήμαρχος, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η αντιπυρική προστασία της πόλης. Αποκλείστηκε τέλος και πάλι το ενδεχόμενο ο Δήμος να μπει και να καθαρίσει με ίδια μέσα όλα- πάνω από 10.500!- τα αδόμητα οικόπεδα της πόλης, μια που το κόστος είναι τεράστιο και ο Προϋπολογισμός έχει τιναχτεί στον αέρα λόγω της “Μήδειας”.

*Δυο πυροσβεστικά οχήματα, πλήρως εξοπλισμένα, θα διαθέτει μόνιμα η Κοινότητα.

*Στο Δήμο Διονύσου έχει ήδη εγκατασταθεί συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, για τις απαραίτητες αποψιλώσεις και καθαρισμούς γύρω από το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Πρόβλημα βέβαια δημιουργείται με τα υπολείμματα που το συνεργείο αφήνει πίσω του από τα κλαδέματα, τα οποία αθροίζονται με αυτά που οι κάτοικοι συνεχίζουν να βγάζουν για αποκομιδή, δυσχεραίνοντας το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

*Η ενημέρωση των κατοίκων δεν θα εξαντληθεί με τις 7 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι χθες. Βούληση του Αντιδημάρχου είναι να επαναληφθούν άμεσα, “ώστε από τη θεωρία να πάμε στην πράξη, που είναι οι ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού”, με κάθε προφύλαξη λόγω του κορονοϊού. Προγραμματίζεται ακόμη να σταλεί φυλλάδιο, που εκπόνησε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, με οδηγίες για ατομική προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς, πόρτα πόρτα μαζί με τους προσεχείς λογαριασμούς ύδρευσης.

*Τέλος, υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Τεχνικό Δελτίο, όπου περιλαμβάνονται τα αιτήματα και οι προτάσεις των Προέδρων από τις 7 Κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στις ανάγκες της κάθε περιοχής. Η ίδια Γραμματεία έχει υποσχεθεί χρηματική ενίσχυση αλλά και κάθε είδους βοήθεια για τις δράσεις που θα θωρακίσουν το Δήμο έναντι πυρκαγιών.

Από την πλευρά των κατοίκων εκφράστηκαν ανησυχίες για την κατάσταση μέσα στο Δάσος της Εθνικής και στο Κόκκινο Χωράφι, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις όπως η- σε περίπτωση φωτιάς- αξιοποίηση των δεξαμενών ύδατος (πισίνες), που πολλά σπίτια διαθέτουν στο Διόνυσο, αλλά και η προμήθεια μικρών φορητών κλαδοφάγων, ώστε ο θρυμματισμός των κηπαίων να γίνεται επί τόπου, χωρίς να χρειάζονται δρομολόγια φορτηγών από και προς τον κλαδοφάγο. Η καλύτερη πρόληψη γίνεται στα σχολεία: Η πρόταση αυτή του τοπικού συμβούλου Θ. Κατσανεβάκη, να ξεκινήσει ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στους μαθητές, βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τον Αντιδήμαρχο και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα.

Πραγματοποιήθηκε, επιπλέον, σύντομη ενημέρωση σχετικά με την επαπειλούμενη νέα λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη, στα όρια της Κοινότητας Διονύσου. Υπενθυμίζεται πως για την εξέλιξη αυτή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, μέσω live-streaming και μετάδοση από το κανάλι του Δήμου στο YouTube, την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 7 το βράδυ η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.

Αξίζει τέλος να επισημανθούν και το εξής:

Στη χθεσινή συνάντηση στο Διόνυσο η συμμετοχή κατοίκων ήταν μάλλον απογοητευτική, μια που την παρακολούθησαν όχι περισσότερα από 50 άτομα. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως η Κοινότητα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 περιοχές του Δήμου που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης, που σημαίνει πως συγκαταλέγεται στα σημεία με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης «ΣυνΕΝΑ Βήμα Μπροστά» Δ. Ζαφειρόπουλος.

>Ο Αντιδήμαρχος (και) Πολιτικής Προστασίας είχε προ καιρού παρακολουθήσει, μαζί με το Δήμαρχο, συνάντηση του Τοπικού Συμβουλίου, στην οποία κατέγραφε κάθε παρατήρηση. Λίγες ημέρες αργότερα πέντε από τους τοπικούς συμβούλους επανήλθαν με επιστολή τους, ζητώντας επικαιροποιημένη ενημέρωση. Χτες ο κ. Κόκκαλης απάντησε σημείο προς σημείο  στις προτάσεις και τις επισημάνσεις αυτές, δίνοντας και λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα στις περισσότερες των περιπτώσεων.

>Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει πάρει πολλά μαθήματα, ειδικά μετά από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη, με περιθώριο 6 ωρών, απομάκρυνση του πληθυσμού στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Αλεποχώρι. Αυτά δήλωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, που για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως οι Εθελοντές των Κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο στην άμυνα της πόλης. Ειδικά για την Κοινότητα Διονύσου, το κεφάλαιο αυτό παραμένει αναξιοποίητο, μια που το τοπικό Κλιμάκιο Εθελοντών, χωρίς καθόλου να υπολείπεται σε προσφορά, είναι το πλέον ολιγομελές.