logo


Το Δεκέμβριο του 2020 η Οικονομική Επιτροπή Διονύσου είχε εγκρίνει την υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης ΤΡΙΤΣΗΣ στον άξονα των υποδομών ύδρευσης. Η πρόταση αφορούσε σε τρία υποέργα: Στην προμήθεια και θέση σε λειτουργία 8.000 ψηφιακών υδρομέτρων, επιπλέον των 12.000 για τα οποία ο Δήμος είχε χρηματοδοτηθεί ένα χρόνο νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 2019, και αναμένεται η εγκατάστασή τους, στον έλεγχο επάρκειας και τα έργα βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στην Αναγέννηση της Κοινότητας Διονύσου και τέλος στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε περιοχές της πόλης, όπου παρουσιάζονται προβλήματα. Πέρα των παραπάνω υποέργων, και εξαιτίας τους, προβλέπονταν επίσης αρχαιολογικές εργασίες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων από τις εκσκαφές. Η παραπάνω πρόταση με τα 5 συνολικά υποέργα, που είχε κατ’ αρχάς αξιολογηθεί θετικά, άγγιζε το ποσόν των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελούσε τμήμα των 25 συνολικά εκατομμυρίων ευρώ που ο Δήμος διεκδικούσε για έργα και προμήθειες, σκοπεύοντας- όπως σε κάθε ευκαιρία τόνιζε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης– να συμμετάσχει σε κάθε πρόσκληση χρηματοδοτικού προγράμματος.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, μια που το Υπουργείο Εσωτερικών αναπροσδιόρισε το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, καθορίζοντας ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή πλαφόν, για τις διεκδικήσεις τού κάθε Δήμου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Στο ποσόν μάλιστα θα υπολογίζονταν και όσα έργα είχαν εγκριθεί από το άλλο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Έτσι στο Δήμο Διονύσου, μεσαίο προς μεγάλο Δήμο, αναλογεί το ποσόν των 18 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 7 εκατομμύρια λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή (Δευτέρα 7 Ιουνίου) κατεπείγουσα συνεδρίασή της (σ.σ. στην οποία από τις παρατάξεις της μειοψηφίας παρέστη μόνο ο Χ. Τσεβάς από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας»), τροποποίησε την παραπάνω πρόταση για την ύδρευση και αφαίρεσε την προμήθεια των 8000 ψηφιακών υδρομετρητών, διατηρώντας τα υπόλοιπα υποέργα. Έτσι παραμένουν τα έργα για τον έλεγχο της επάρκειας και της βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στην Αναγέννηση, τα έργα αντικατάστασης του δικτύου σε περιοχές της πόλης, καθώς και οι αρχαιολογικές εργασίες και η διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίου ευρώ περίπου.

Η πρόταση, με το νέο πλέον προϋπολογισμό, θα υποβληθεί αύριο κιόλας στο Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να αξιολογηθεί θετικά και σ’ αυτή τη μορφή της.

Όσο για τους υπόλοιπους ψηφιακούς υδρομετρητές, “η μελέτη μας είναι πια έτοιμη και θα υποβληθεί με την πρώτη ευκαιρία σε όποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανοίξει στο εξής” δήλωσε ο κ. Καλαφατέλης σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, συμπληρώνοντας πως είναι στόχος της Διοίκησης να ολοκληρώσει την προμήθεια που ξεκίνησε το 2019.