logo


Η τοπική επικαιρότητα, με αιχμή την αντίδραση για την επιχειρούμενη εγκατάσταση νέας λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, παραμέρισε το νομοσχέδιο για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, που ψηφίστηκε πριν από δυο ημέρες από τη Βουλή, με τις ψήφους μόνο της Νέας Δημοκρατίας. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις που αφορούν στο Δήμο Διονύσου έγκεινται στον αυξημένο αριθμό μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που αποτελείται από περισσότερες από 6 Κοινότητες και έχει πληθυσμό στο εύρος των 10.001-50.000 κατοίκων (σ.σ. σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 40.193 κατοίκους), καθώς και στη μη κατάργηση των Κοινοτήτων.

Οι βασικές αλλαγές, που προωθούνται με το νέο νόμο πλέον, συνοψίζονται στην επαναφορά της διάρκειας της δημοτικής και περιφερειακής θητείας στα 5 χρόνια, στον καθορισμό του ορίου εκλογής από τον πρώτο γύρο στο 43%, στην εξασφάλιση  των 3/5 των μελών του οικείου- Δημοτικού ή Περιφερειακού- Συμβουλίου για το νικητή των εκλογών, στη λελογισμένη μείωση των μελών του Συμβουλίου ενώ Δήμοι με περισσότερες από 6 Κοινότητες και πληθυσμό από 10.001-50.000, στους οποίους ανήκει ο Δήμος Διονύσου, δικαιούνται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

Όσον αφορά, τέλος στην κατάργηση των Κοινοτήτων, που προβλεπόταν στην αρχική μορφή του Νομοσχεδίου, μετά και από το κύμα αντιδράσεων και παρεμβάσεων από Κοινότητες αλλά και Δήμους και Περιφέρειες από όλη την Ελλάδα, η πρόβλεψη αυτή διαφοροποιήθηκε ως εξής:

Δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση:

1)τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και

2)τους Δήμους που συγκροτούνται από τις Δημοτικές Κοινότητες της παρ.4 του αρ.2 του ν.3852/2010.

Η κατάργηση, λοιπόν, αφορά αποκλειστικά και μόνο την Αττική (με τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις), και όχι άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σημειώνεται εδώ πως η κατάργηση προβλέπεται να ισχύσει από τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023.