logo


Τα προβλήματα του δημοτικού Παιδικού Σταθμού επί των οδών Κίρκης και Διονύσου στην περιοχή των Αγίων Αγγέλων, στην Άνοιξη, είναι λόγο πολύ γνωστά εδώ και χρόνια: Μέσα στο δάσος, δίπλα σε ρέμα, χωρίς δρόμο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι θητείες των Δημοτικών Αρχών έρχονται και παρέρχονται και οριστική λύση δεν δίδεται ούτε απάντηση στο ερώτημα “τι θα γίνει αν, αν λέμε, μπει φωτιά στην περιοχή και χρειαστεί να απομακρυνθούν άμεσα τα παιδάκια”.

Κατά καιρούς έχουν καταβληθεί προσπάθειες, ακόμη και ακτιβιστικές όπως επί Διοίκησης Ζαμάνη, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες και χωρίς μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται εδώ, για παράδειγμα, η πρόταση για προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, που είχε καταθέσει ο Κ. Κουριδάκης και η παράταξη «Εύπολις» από το 2019(!) στο Τοπικό Συμβούλιο της Άνοιξης, είχε γίνει τότε δεκτή αλλά έκτοτε λησμονήθηκε.

Προσωρινή και πάλι λύση στο πρόβλημα, επιχειρείται αυτή τη φορά από την ΕΣΤΙΑ με μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων στον Παιδικό Σταθμό, που λόγω θέσης και χρήσης θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα σημεία στην πόλη:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου, την Παρασκευή 21 Μαΐου, εγκρίθηκε- και χαιρετίσθηκε από όλους ως σημαντικότατη πρωτοβουλία- και η ενεργητική πυρασφάλεια για το Σταθμό, πέραν της παθητικής που ήδη διαθέτει, όπως και όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου. Η ενεργητική πυρασφάλεια εν προκειμένω, σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Κοκκαλά και τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Διονύσου, αφορά στην κάλυψη με πυρόσβεση με χρήση νερού στον περιβάλλοντα χώρου του Παιδικού Σταθμού, ο οποίος εφάπτεται  περιμετρικά με δασύλλιο.

Σκοπός της προμήθειας, που θα πραγματοποιηθεί με απ’ ευθείας ανάθεση, είναι να εγκατασταθεί μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο περιμετρικά του οικοπέδου το οποίο θα τροφοδοτεί Πυροσβεστικές Φωλιές. Το εν λόγω δίκτυο θα  τροφοδοτείται από δεξαμενή  ύδατος κατάλληλων διαστάσεων μέσω πετρελαιοκίνητης αντλίας πυρόσβεσης κατάλληλης ισχύος για χρήση ταυτόχρονης λειτουργίας δύο (2) πυροσβεστικών φωλιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 19.251€.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με αφορμή τη “Μήδεια”, καθαρίσθηκε σχολαστικά το παρακείμενο ρέμα και δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη πάνω από 10 μέτρα γύρω από το Σταθμό.

Ενώ για πρώτη φορά ομαλοποιήθηκαν και ενώθηκαν τα πρανή του, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση πυροσβεστικού οχήματος, αλλά και η εκκένωση του Σταθμού αν ο μη γένοιτο παραστεί ανάγκη.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αποτελούν εντούτοις και πάλι μια προσωρινή λύση. Το πρόβλημα λύνεται οριστικά με διέξοδο προς κεντρικό δρόμο της περιοχής, την οδό Νιόβης, που όμως θα περνά μέσα από ιδιωτική ιδιοκτησία- και εκεί σκοντάφτουν όλες οι προσπάθειες διευθέτησής του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη στην Οδό Διονύσου, το τελευταίο διάστημα εξετάζεται νομικά η ανταλλαγή του απαιτούμενου τμήματος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας με δημοτική περιουσία σε γειτονικό σημείο, ώστε να εξασφαλιστεί η διέξοδος διαφυγής, κάτι που αποτελεί στόχο της νυν Δημοτικής Αρχής (σ.σ. όπως και της προηγούμενης και της  προ-προηγούμενης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί η οποιαδήποτε οριστική λύση…)