logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διόνυσος, 1 Μαΐου 2021

Είναι γνωστό ότι, στα χρόνια των μνημονίων μέχρι το 2015, λειτουργούσε μια άτυπη «τρόικα εσωτερικού» στη χώρα. Έτσι, είχαν αποκληθεί τα συμφέροντα με τις υψηλές επαφές σε επίπεδο εταίρων, όπου μπορούσαν να καταθέτουν κατ’ ιδίαν αντεργατικές και αντιλαϊκές προτάσεις, εργασιακού, ασφαλιστικού και φορολογικού τύπου. Επρόκειτο για ένα σύστημα που είχε βρει την ευκαιρία να περάσει σκληρά μέτρα, που στα χρόνια της λεγόμενης ευδαιμονίας δεν είχε καταφέρει να κάνει.

Παρά τις πιέσεις σε εκείνα τα κρίσιμα χρόνια, κάποια πράγματα για διαφορετικούς λόγους δεν είχαν ικανοποιήσει απολύτως εκείνη την «τρόικα εσωτερικού».

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να καλύψει αυτό το… κενό. Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα που την βοήθησαν να ανέλθει στην κυβέρνηση, φέρνει ένα σχέδιο νόμου το οποίο κατεδαφίζει ότι είχε επιχειρηθεί να διασωθεί, τόσο με τις αντιδράσεις και τους αγώνες μέχρι το 2015, όσο και με τις πεισματικές αρνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος θα εργάζεται 10ωρο χωρίς όμως να αμείβεται επιπλέον για αυτό. Το ρεπό που θα δικαιούται, καθώς δεν θα υφίσταται αναπλήρωση, θα λαμβάνεται σε βάθος 6μήνου. Το πνεύμα το νομοσχεδίου είναι άλλωστε η ενίσχυση του εκβιασμού του ατομικού εργαζόμενου και η αποστέρησή του από τη συλλογική αντίδραση. Ως εκ τούτου, αναιρείται και η δικαστική προστασία του εργαζόμενου. Ακόμα, είναι εκβιαστικό και όσον αφορά στα συνδικαλιστικά όργανα και τις απεργίες, ενώ παράλληλα αφαιρείται η προστασία από καταχρηστικές απολύσεις.

Πλέον, οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια νεοφιλελεύθερη άποψη που θέλει τον εργαζόμενο να μην είναι ισότιμος με τον εργοδότη, αλλά κάτω από αυτόν. Με άλλα λόγια, τροφοδοτείται με ωμό τρόπο η ανισότητα στους εργασιακούς χώρους, περιορίζοντας μέχρι εξαφανίσεως την ισότιμη σχέση.

Σε καιρό πανδημίας, όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι, ανά χρονικά διαστήματα, επί ένα έτος τώρα, μπροστά από δυσάρεστες εκπλήξεις, η κυβέρνηση του προσφέρει άλλη μία, τη χειρότερη. Η εξυπηρέτηση φιλικών συμφερόντων δεν μπορεί παρά να αποτελεί την κυρίαρχη εξήγηση για το γιατί το κάνει αυτό, ιδίως αυτή την περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση που πρέπει να αποπληρώσει προφανώς παλιά πολιτικά «γραμμάτια» πριν υπογράψει τα καινούρια.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ