logo


Είναι δυνατόν θέμα στο οποίο συμφωνούσε η συντριπτική, κυριολεκτικά, πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων, από όλες τις παρατάξεις, να συζητείται επί μια και πλέον ώρα; Στο Δήμο Διονύσου είναι- και αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφισβήτηση στη χθεσινή, Τρίτη 25 Μαΐου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην οποία κλήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συζητήσουν εκτός Ημερησίας Διατάξεως θέμα που έφερε ο τέως Αντιδήμαρχος (και) Παιδείας Ν. Καρυστινός, να υποβληθεί αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε- βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας- να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των Λυκείων και του ΕΠΑΛ της πόλης καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, μια που ο Δήμος Διονύσου επλήγη από τη φυσική καταστροφή της “Μήδειας” και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το σημείο που προκάλεσε ατέρμονες συζητήσεις και αντεγκλήσεις, μέχρι του σημείου της ευθείας σύγκρουσης Δημάρχου και τέως Αντιδημάρχου, ήταν αυτό της αρμοδιότητας: Ο τέως είχε την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο, παραπέμποντας εν συνεχεία, “για πρακτικούς και θεσμικούς λόγους”, στο διάδοχό του Σπ. Αρνή για τις περαιτέρω ενέργειες.

Και ενώ είχε διαφανεί από νωρίς η πρόθεση όλων των πλευρών να υπερψηφίσουν το θέμα, εγκρίνοντας την εμπεριστατωμένη εισήγηση του κ. Καρυστινού, ένταση πυροδοτήθηκε από την παρέμβαση του Δημάρχου που διαφοροποίησε την εισήγηση και επέμεινε να εξουσιοδοτήσει τον τέως Αντιδήμαρχο να παρακολουθήσει το θέμα, “αξιοποιώντας τις γνωριμίες του κι εμείς θα στηρίξουμε το θέμα”.

Η αναφορά αυτή στις γνωριμίες, έναντι της εφαρμογής του νόμου, που εντούτοις αποτυπωνόταν ρητά και αναλυτικά στην εισήγηση, από τη  μια πλευρά και η διαφωνία για την εξουσιοδότηση και σε ποιον, από την άλλη πλευρά, οδήγησαν σε μια περίεργη διελκυστίνδα με δυο μέτωπα:

Αυτό αρκετών δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών που αμφισβητούσαν τις πραγματικές προθέσεις της Διοίκησης και την κατηγορούσαν για προσπορισμό πολιτικού οφέλους και προβολής και εκείνο ανάμεσα στο Δήμαρχο και τον τέως Αντιδήμαρχο.

Και ενώ το πρώτο γρήγορα εκτονώθηκε μια που οι παρατάξεις πείσθηκαν πως δεν επρόκειτο για χάρη αλλά για δικαίωμα που απορρέει από νόμο, δεν συνέβη το ίδιο και με τη σύγκρουση ανάμεσα στο Δήμαρχο και τον τέως Αντιδήμαρχο, η οποία κλιμακώθηκε και κορυφώθηκε με επίθεση του πρώτου που κατηγόρησε το δεύτερο σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους για υποκρισία και απροθυμία να βοηθήσει, σκηνικό που οι παρατάξεις παρακολουθούσαν μάλλον διασκεδάζοντας και ο νυν Αντιδήμαρχος σιωπηλός.

Εντέλει, αυτό που ψηφίσθηκε, ομόφωνα μάλιστα, κάτι που επεδίωκε εξαρχής ο κ. Καρυστινός, ήταν να δοθεί η εξουσιοδότηση στο νυν Αντιδήμαρχο να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο και να εισαχθούν στα ΑΕΙ απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ της πόλης καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.