logo


Σε τακτική πλέον συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την προσεχή Τρίτη 25 Μαΐου στις 7.30 το βράδυ, εισάγεται προς συζήτηση το θέμα της επανέναρξης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη 18/5  πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα ενημερωτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα, ενώ μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη 19 Μαΐου, το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, στη δική του συνεδρίαση, γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά στην υπό διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νέα αυτή λατομική δραστηριότητα. Επιπλέον έχουν ήδη υποβληθεί ανεξάρτητες ειδικές διοικητικές προσφυγές (σ.σ. εκ μέρους του Δήμου, του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου και τριών παρατάξεων της μειοψηφίας) κατά των σχετικών αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τις οποίες εγκρίνονται οι ερευνητικές εργασίες στην περιοχή ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη μαρμάρου.

*Μετά από την έγκρισή του από την Εκτελεστική Επιτροπή και τη 10ήμερη δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών ΙΟΛΑΟΣ έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια ημέρα μετά και από τη σχετική διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνει αύριο Δευτέρα 24/5 το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού του Δήμου Διονύσου. Στο σχέδιο, όπως έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, ανταποκρίθηκαν με προτάσεις η δημοτική παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, καθώς και ελάχιστοι φορείς και πολίτες. Και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μετά και από την τεράστια καταστροφή των τελευταίων ημερών από την πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δ. Αττική.

*Εισοδηματικά και κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, επιπλέον, ανάλογα με αυτά που ισχύουν για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, προτείνεται να εγκριθούν για την απόδοση αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από τη “Μήδεια” τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την εισήγηση που υπογράφει η νέα εντεταλμένη σύμβουλος κοινωνικής προστασίας και δομών υγείας Γ. Κριεμάδη, στο Δήμο Διονύσου υποβλήθηκαν 2.505 αιτήσεις για αποζημίωση λόγω καταστροφών εξαιτίας της “Μήδειας”, οι οποίες αφού εξεταστούν με βάση τα παραπάνω κριτήρια, θα προωθηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων.

*Τέλος, ζητείται να εγκριθεί η συμμετοχή του Δήμου Διονύσου ως ιδρυτικού μέλους στο στην υπό σύσταση Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή – Climattica”. Σύμφωνα με την εισήγηση του νέου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλη, το Δίκτυο “είναι ένας ολοκληρωμένος «φορέας-ομπρέλα», με εγγεγραμμένα συνδρομητικά μέλη, που αναλαμβάνει ενιαίες και ολοκληρωμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες και δράσεις και υποστηρίζει τεχνικά και επιστημονικά τους ΟΤΑ, σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης αλλά και σε δράσεις που υπάγονται στις ευρύτερες θεματικές της κυκλικής οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ύπαρξη ενός τέτοιου Δικτύου θα αποτελέσει ένα κέντρο δημόσιας διαβούλευσης, ενισχύοντας έναν διαρθρωμένο διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων: ΟΤΑ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κοινωνία των πολιτών, φορείς ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και εμπειρογνώμονες”. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πάντως πως η σύσταση της Εταιρείας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όταν ήρθε προς συζήτηση σε αυτοδιοικητικά όργανα, που ξεκινούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μέχρι και την Κοζάνη, ειδικά όσον αφορά στους σκοπούς του καταστατικού.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου, ενώ αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση σχεδίων πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 2ο: Καθορισμός Εισοδηματικών Κριτηρίων για τις Αποζημιώσεις Εξαιτίας της Σφοδρής Χιονόπτωσης στο Δήμο Διονύσου 15-16-17.2.2021,“Φαινόμενο Mήδεια”.

ΘΕΜΑ 3ο: Β’ Κατανομή 2021 για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου συνολικού ποσού 74.068,73 ΕΥΡΩ (αριθ.πρωτ. 15709/12-5-2021) έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών -Ταμειακή Υπηρεσία Δήμου Διονύσου).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 4ο: Παραγραφή απαιτήσεων κατά Δημοσίου οικονομικού έτους 2021.

ΘΕΜΑ 5ο: Επικαιροποίηση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκποίηση κινητών αντικειμένων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΘΕΜΑ 6ο: Λήψη απόφασης για τη μετατόπιση εναέριου Υποσταθμού Διανομής επί της Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΘΕΜΑ 7ο: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 1 ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΑΝΩ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ Δ.Κ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ”

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση ένταξης του Δήμου Διονύσου ως Ιδρυτικού Μέλους στην υπό σύσταση Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή – Climattica”, έγκριση καταστατικού και ορισμός εκπροσώπων.