logo


Ελικόπτερο, που θα σταθμεύει μόνιμα στο Τατόι έτοιμο να επέμβει εφόσον παραστεί ανάγκη πυρόσβεσης, τίθεται στη διάθεση του Δήμου Διονύσου για την αντιπυρική περίοδο, που έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, σε ευρεία συνάντηση, διάρκειας τριών ωρών, στην Κοινότητα Διονύσου, χτες Κυριακή 16 Μαΐου, με αντικείμενο την πυροπροστασία της περιοχής. Στη συνάντηση, την οποία προκάλεσε και συντόνισε η τοπική σύμβουλος Δ. Ιατρού, πλην του Δημάρχου, παρέστησαν όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής με τον Πρόεδρο Τ. Μπάση, ο Αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων Α. Φίλιος- Λυσιώτης, ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών της περιοχής Δ. Πιτιανούδης με τον Κ. Χριστόπουλο, μέλος του κλιμακίου και σύμβουλος Δημάρχου για θέματα ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας, και ο νέος Αντιδήμαρχος (και) Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλης. Η τρίωρη συζήτηση ανάμεσα στους παριστάμενους κινήθηκε πάνω στον Δωδεκάλογο Πυροπροστασίας της Κοινότητας, όπως τον εκπόνησε ο τοπικός σύμβουλος της Κ. Μπομπής, ομαδοποιώντας και ιεραρχώντας τις 28 προτάσεις που περιέχονταν σε αντίστοιχη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο.

Εκτός από το ελικόπτερο, ο Δήμαρχος, από κοινού με τον Αντιδήμαρχο, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για μια σειρά ενεργειών που είτε πραγματοποιούνται ήδη είτε προετοιμάζονται στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, όπως οι αποψιλώσεις των Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου, ο εφοδιασμός των αντλιοστασίων με γεννήτριες, η εξασφάλιση μηχανοκίνητου πυροσβεστικού εξοπλισμού στην Κοινότητα, η ενίσχυση των δυνάμεων του Δήμου από άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια, ο ΣΠΑΠ κ.λπ. είτε με προσωπικό είτε με οχήματα και μηχανήματα, η εξασφάλιση της ενημέρωσης των κατοίκων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κ.ά. Πιεστικό εδώ ήταν το ερώτημα από όλους όσον αφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλα τα παραπάνω, που σύμφωνα με το Δήμαρχο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου- εκτός από την πλήρη απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, που, παρά τη βελτιωμένη σε μεγάλο βαθμό κατάσταση στην πόλη, θα εξακολουθήσει μέχρι τον Ιούλιο. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου ο Αντιδήμαρχος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βλ.  Σιώμο, με στόχο να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη του Συνδέσμου σε προσωπικό, μηχανήματα και υπηρεσίες.

Στη συνάντηση, επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της κήρυξης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέρους του Δήμου Διονύσου- των 5 από τις 7 Κοινότητες- σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης, αφήνοντας εκτός σχετικής πρόβλεψης τον Άγ. Στέφανο και τη Σταμάτα. Η “παράλογη” αυτή παράλειψη, έχει εγείρει κύμα διαμαρτυριών τόσο από τους κατοίκους των δυο περιοχών, όσο και από τις παρατάξεις των μειοψηφιών. Και οφείλεται αποκλειστικά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απαντά ο κ. Καλαφατέλης: “Η επιλογή των 18 Κοινοτήτων σε Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής έγινε με προσομοίωση συνθηκών, όπως αυτές που επικρατούσαν στο Μάτι στη φονική πυρκαγιά του 2018. Η προσομοίωση αυτή, οδήγησε την Πολιτική Προστασία να κηρύξει τις 5 από τις 7 Κοινότητες του Δήμου μας σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης, παρά τις πιέσεις μας, ειδικά για τον Άγ. Στέφανο, όπου υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν σωρεία προβλημάτων ακόμη και πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και παραμένει άγνωστο γιατί δεν επιλέχθηκαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως πως τούτο δεν σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή θα αδιαφορήσει για την ενίσχυση της πυροπροστασίας στις δυο Κοινότητες.

Αναλυτικά, και σημείο προς σημείο του Δωδεκάλογου Πυροπροστασίας στην Κοινότητα Διονύσου, η συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο Αντιδήμαρχος κρατούσε λεπτομερείς σημειώσεις, έδειξε πως προγραμματίζονται ή ήδη γίνονται τα παρακάτω:

  1. Γεννήτριες στα αντλιοστάσια και στην Κοινότητα. Το πάθημα από τη “Μήδεια”, ίσως έγινε μάθημα, μια που ο Δήμος θα προμηθευθεί άμεσα 5 γεννήτριες άμεσα, στο πλαίσιο των έκτακτων προμηθειών λόγω “Μήδειας”, ενώ ακολουθεί η – προγραμματισμένη- προμήθεια και άλλων από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Σημαντική εξέλιξη η τοποθέτηση γεννήτριας στο αντλιοστάσιο που εξυπηρετεί την περιοχή της Κοινότητας που υδρεύεται από τη Ροδόπολη. Η διακοπή της λειτουργίας του, λόγω έλλειψης γεννήτριας, τον περασμένο Φεβρουάριο, άφησε όλη την περιοχή χωρίς νερό. Γεννήτριες επιπλέον θα μπουν στο αντλιοστάσιο στην περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένος ο κλαδοφάγος, στη Ραπεντώσα, αλλά και στη Μεθώνης, ώστε να εξασφαλίζεται η υδροδότηση των σημείων που έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά
  2. Έλεγχος κρουνών. Ο οποίος ήδη γίνεται και ολοκληρώνεται εντός των ημερών, ενημέρωσε τους παριστάμενους ο κ. Κόκκαλης, προσθέτοντας πως- σύμφωνα με την Υπηρεσία- όλοι οι κρουνοί του Δήμου είναι λειτουργικοί. Όχι όμως και σε περίπτωση φωτιάς, όταν η αυξημένη κατανάλωση, δημιουργεί πρόβλημα στην πίεση, άρα και στην υδροδότηση στα “ψηλά” του Διονύσου. Η πρόταση εδώ από τους Ναυτοπροσκόπους και τον τοπικό σύμβουλο Θ. Κατσανεβάκη είναι να σημανθούν, κατόπιν αδειοδότησης του Δήμου, οι κρουνοί εκείνοι, κυρίως επί της Λ. Διονύσου, που είναι οι πλέον κατάλληλοι για υδροληψία από τα πυροσβεστικά οχήματα. Μελετάται επιπλέον η σκέψη να προσκληθούν όσοι κάτοικοι έχουν πισίνες, ώστε σε περίπτωση συμβάντος να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να αντλούν νερό από εκεί.
  3. Στελέχωση του πυροφυλακίου, από το Δήμο, τους Εθελοντές, τον ΣΠΑΠ και τα Λατομεία Μαρμάρου. Κάθε καλοκαίρι εξασφαλίζονται κάποιες, αλλά όχι όλες, οι βάρδιες για τη στελέχωση του πυροφυλακίου. Σταθερή είναι η συνεισφορά του Λατομείου, με νυχτερινή βάρδια, του ΣΠΑΠ με πυροφύλακα 5 ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες ημέρες και ώρες καλύπτονταν επαρκώς (ή και όχι) από τους κατοίκους ή τους Ναυτοπροσκόπους. Κρίσιμο διάστημα θεωρείται το Σαββατοκύριακο, υπογράμμισε ο κ. Πιτιανούδης από το Κλιμάκιο Εθελοντών, όταν η κυκλοφορία χιλιάδων οχημάτων στη Λ. Διονύσου εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων όλων των ειδών, ή όταν οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ψησταριές κ.λπ. Η πρόσληψη 18 ατόμων για την Πολιτική Προστασία (σ.σ. το θέμα θα συζητηθεί αύριο Τρίτη 18/5 στην Οικονομική Επιτροπή) λύνει μερικώς το πρόβλημα, μια που η στελέχωση του πυροφυλακίου απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό, κάτι που θα εξασφαλιστεί φέτος σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος. Όσο για το ίδιο το- μεταλλικό- πυροφυλάκιο, είναι επιτακτική η ανάγκη να αντικατασταθεί με ξύλινη κατασκευή, επειδή σε περίπτωση καταιγίδας κινδυνεύει από πτώση κεραυνών, υπογράμμισε ο σύμβουλος Δημάρχου Κ. Χριστόπουλος.
  4. Καθαρισμός πυλώνων ΔΕΔΔΗΕ, περιαστικού δάσους, Κόκκινου Χωραφιού, αδόμητων οικοπέδων, Λ. Διονύσου. Στον οποίο καθαρισμό εμπλέκονται, πλην των ιδιωτών ιδιοκτητών, η Περιφέρεια για τη Λ. Διονύσου, το Δασαρχείο για το περιαστικό δάσος και ο ΔΕΔΔΗΕ για τους πυλώνες του ηλεκτρικού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Κόκκαλη, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται αυτές τις ημέρες για τον ίδιο λόγο στο Δήμο Κηφισιάς, και αμέσως μετά σειρά έχει ο Δήμος Διονύσου. Ο καθαρισμός, με γενναία κλαδέματα στα γύρω από τους πυλώνες δένδρα, θα γίνεται δρόμο δρόμο, κυρίως στους πυλώνες μέσης τάσης. Αναμένεται επιπλέον συνεργείο από την Περιφέρεια για την αποψίλωση των πρανών της Λεωφόρου Διονύσου, στην οποία- ας σημειωθεί- πρόκειται να ξεκινήσουν και έργα διαπλάτυνσης. Αίτημα να κατεβούν συνεργεία υλοτόμων από τη Β. Ελλάδα για την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το περιαστικό δάσος έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία από την άλλη πλευρά έχει ήδη εξασφαλίσει τέτοια συνεργασία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών. Παράλληλα, επιστολές έχουν ήδη σταλεί στους δυο ιδιοκτήτες του Κόκκινου Χωραφιού να καθαρίσουν την ιδιοκτησία τους, χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, σήμερα αναμένεται κλιμάκιο της Εθνικής Τράπεζας, ιδιοκτήτη του αιωνόβιου δάσους στην καρδιά της πόλης, που θα επισκεφθεί το χώρο, ώστε να διαπιστώσει τους όγκους της καύσιμης ύλης αλλά και την επικινδυνότητα σε περίπτωση φωτιάς, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Οι παραπάνω επιστολές πρέπει να συνοδευθούν από συνεχή πίεση και όχληση, τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, που ζήτησαν και την επιβολή προστίμων εφόσον Κόκκινο Χωράφι και δάσος της Εθνικής δεν καθαρισθούν εγκαίρως. Τέλος, 1000 περίπου επιστολές- έναντι 800 πέρυσι-  αποστέλλονται ήδη φέτος σε ισάριθμους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων, μόνο στην Κοινότητα Διονύσου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση να καθαρίσουν την ιδιοκτησία τους για λόγους πυροπροστασίας, με τα σχετικά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να ξεκινούν στις 20 Ιουνίου.
  5. Οχήματα, δωρεάς από  AMSTEL, Εθελοντών, ΣΠΑΠ, Πυροσβεστικής και Δήμου Διονύσου. Εκτός από τα παραπάνω, τα Λατομεία Διονύσου προσέφεραν στο Κλιμάκιο Εθελοντών ένα τρακτέρ που μαζί με αυτό της Κοινότητας και με τις κατάλληλες μετατροπές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολυεργαλείο, ενώ για όχημα που αναμένεται να φθάσει  στο Δήμο μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος ΤΡΙΤΣΗΣ θα ζητηθούν επιπλέον εξαρτήματα ώστε και αυτό να λειτουργήσει ως πυροσβεστικό. Σταθερά στην περιοχή θα σταθμεύουν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής, έναντι 4 πέρυσι, ενώ ενίσχυση θα σημειωθεί και στον υδροληπτικό εξοπλισμό: Μια δεξαμενή νερού δώρισε ο ΣΠΑΠ για την υδροληψία από το ελικόπτερο, ενώ έγγραφο έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη διάθεση 30 υδατοδεξαμενών, που θα τοποθετηθούν σε όλη την πόλη. Τρεις από αυτές, σαραντάτονες, θα τοποθετηθούν στα γήπεδα του Διονύσου και της Ροδόπολης. Τέλος, απαραίτητος κρίθηκε ο εξοπλισμός σε ασυρμάτους, για την καλύτερη επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων σε περίπτωση συμβάντος.
  6. Καθημερινή απομάκρυνση κλαδιών από δρόμους της Κοινότητας. Στο μέτωπο αυτό η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, εντούτοις, και παρά τη μέχρι σήμερα εντατική προσπάθεια, θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος για να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.
  7. Έκδοση φυλλαδίου από το Δήμο με απλές χρηστικές οδηγίες για πολίτες. Που θα το βρουν στους επόμενους λογαριασμούς του νερού.
  8. Έκδοση χάρτη οδών διαφυγής πολιτών σε πυρκαγιά. Που θα πρέπει να ενημερώνονται- πώς και από ποιον- για την περίπτωση ανάγκης εκκένωσης, έτσι που να μη σπείρεται ο πανικός. Εδώ ακούστηκαν και μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, αλλά και η οργάνωση των γειτονιών, ενώ φαίνεται ότι προς το παρόν προκρίνεται η λύση της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής NOVOVILLE, που διαθέτει ο Δήμος. Σημειώνεται ότι την ευθύνη εκκένωσης μια περιοχής έχει ο Δήμαρχος, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.
  9. Πληροφόρηση των κατοίκων από το Δήμο για τις ημέρες επικινδυνότητας.
  10. Συνεργασία Δήμου με Εθελοντικές Ομάδες (Συλλόγους, Ναυτοπροσκόπους και ενεργούς κατοίκους). Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Διονύσου είναι εκπαιδευμένο από την Πολιτική Προστασία και πιστοποιημένο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  11. Αγορά από το Δήμο συστήματος πυρασφάλειας G-Polis. Αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιεί ο Δήμος Πεντέλης. Προς το παρόν πάντως για το Δήμο Διονύσου κρίνεται σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί το NOVOVILLE.
  12. Χρήση από το Δήμο drones για επόπτευση της περιοχής.