logo


Τις καταγγελίες ή και τα υπονοούμενα που διατυπώνονταν στην κοινή ανακοίνωση μέρους των παρατάξεων της μειοψηφίας σχετικά με την προμήθεια rapid tests από το Δήμο Διονύσου, αντέκρουσε ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και επικεφαλής της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” Χ. Τσεβάς, στη χθεσινή (11/5) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, κατά τη διάρκεια της προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως στη σχετική ανακοίνωση, που είδε το φως της δημοσιότητας προχθές (10/5), τρεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, καθώς και η ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού, υποστήριζαν πως στις τιμές προμήθειας των τεστ έγινε υπερκοστολόγηση, πως η η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει εγκαίρως ενημερωθεί ότι η προμηθεύτρια εταιρεία ανήκει στη σύζυγο του κ. Τσεβά και πως ο δεύτερος φερόμενος ως ενδιαφερόμενος δεν βρέθηκε εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων. Προσθέτουν επιπλέον πως η απόφαση, με την οποία ενεργοποιήθηκε η προαίρεση, δηλαδή η επέκταση της σύμβασης, είναι άκυρη μια που φέρει και την ψήφο του Αντιδημάρχου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα έπρεπε να απέχει από τη σχετική συζήτηση και την ψηφοφορία, μια που συγγενικό του πρόσωπο, με α’ βαθμό συγγένειας, είχε οικονομικό συμφέρον από την απόφαση αυτή. Για τα παραπάνω ζητήματα, οι συνυπογράφοντες διατύπωναν ερωτήματα ηθικού και διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Τσεβάς χθες, τονίζοντας πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και δεν χρειάζεται τίποτα να αποκρυβεί, υπογράμμισε πως κανένας νόμος δεν απαγορεύει σε εταιρεία που ανήκει σε συγγενείς αιρετών να δραστηριοποιούνται στον οικείο Δήμο, πως ο δεύτερος υποψήφιος ανάδοχος υπάρχει και μάλιστα είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα φαρμακεία της Αττικής, προσκόμισε μάλιστα και βεβαίωση του οικείου Επιμελητηρίου, ενώ τόνισε πως οι τιμές για τα rapid test, αλλά και για τις συνοδές νοσηλευτικές υπηρεσίες, που προμηθεύτηκε ο Δήμος, είναι αυτές ακριβώς που θεσμοθετήθηκαν με υπουργική απόφαση, και αποτελεί πιθανή παράλειψη των υπηρεσιών το ότι το ποσόν δεν αναλύθηκε επαρκώς.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτά τα rapid tests, 1500 στον αριθμό, διατέθηκαν για διαγνωστικό έλεγχο αποκλειστικά των εργαζομένων του Δήμου.

Ο τέως Αντιδήμαρχος, φανερά ενοχλημένος από την κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων της μειοψηφίας, της οποίας την πατρότητα επανειλημμένα απέδωσε στον τρίτο επικεφαλής, των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, Ν. Κλήμη, μίλησε επιπλέον για “ανήθικη επίθεση και λάσπη στον ανεμιστήρα». Ενώ υπενθύμισε πως δυο από τους προσυπογράφοντες, οι Δ. Ζαμάνης από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες και Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, είχαν υπερψηφίσει το θέμα όταν είχε έρθει προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή. “Δεν γνώριζα πως η εταιρεία ήταν της συζύγου του κ. Τσεβά, αλλά και να το γνώριζα, πάλι ναι θα ψήφιζα, είχε πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ζαμάνης», θυμήθηκε ο τέως Αντιδήμαρχος, αντιδιαστέλλοντας την εν λόγω προμήθεια με την απ’ ευθείας ανάθεση για την ανακατασκευή του περιπτέρου στη Σταμάτα, επί των ημερών της προηγούμενης Διοίκησης, που “έγινε με τιμές Κολωνακίου”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την ποιότητα των rapid test, συνέχισε, αυτή αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά που τα συνοδεύουν και που αποδεικνύουν πως τα ίδια τεστ είναι εγγεγραμμένα στους Οργανισμούς Φαρμάκων χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Για το διαδικαστικού χαρακτήρα, τέλος, ερώτημα και τη συμμετοχή του κ. Τσεβά στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που ενέκρινε το δικαίωμα προαίρεσης υπέρ της εταιρείας της συζύγου του, ανέλαβε να απαντήσει ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, τονίζοντας πως όποιος θεωρεί τη σχετική απόφαση παράνομη, οφείλει να την προσβάλει. Προσέθεσε τέλος πως η αξιοπιστία της κάθε παράταξης κρίνεται από τον κόσμο. Για την ιστορία πάντως να σημειωθεί πως η ψήφος του τέως Αντιδημάρχου στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, μια που η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης είχε τότε εγκριθεί ομόφωνα.

Ξεκάθαρη η ανακοίνωση και δεν αφορά στην εταιρεία, αλλά στο Δήμαρχο, στους αρμόδιους Αντιδημάρχους και “σε όλους εμάς που ψηφίσαμε την προμήθεια”, τόνισε εν συνεχεία από την πλευρά του ο κ. Κουριδάκης: “Δεν ψάξαμε σε ποιον ανήκει η εταιρεία, αλλά οι συμπτώσεις που προέκυψαν εκ των υστέρων, μας οδήγησαν στα ερωτήματα που θέσαμε, ως οφείλαμε, σε συνέχεια και όσων είχε ρωτήσει παλαιότερα ο κ. Κλήμης, για να λάβει και  τότε, όπως και σήμερα, ειρωνικές απαντήσεις από το Δήμαρχο”, τόνισε ο επικεφαλής του Εύπολι, εστιάζοντας από κει και πέρα στη νομιμότητα ή όχι της απόφασης για την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης στην προμήθιεα των rapid tests.

Στο σημείο αυτό επέμεινε αμέσως μετά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, θεωρώντας πως η εν λόγω απόφαση είναι παράνομη, θα πρέπει να ακυρωθεί και το αποτέλεσμά της να ανασταλεί άμεσα, ενώ με αργία κινδυνεύει και ο τέως Αντιδήμαρχος. Ο κ. Ζαμάνης υπογράμμισε επιπλέον πως για τη συγκεκριμένη προμήθεια δεν προσκλήθηκαν, παρά μόνο δυο εταιρείες, αμφισβήτησε αν τελικά δόθηκε δεύτερη προσφορά και εκτίμησε πως ουσιαστικά επρόκειτο για απ’ ευθείας ανάθεση και “να αφήσει τις κοροϊδίες σε εμάς ο Δήμαρχος”.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, που υπενθύμισε σε όλους το χρονικό πλαίσιο εκείνης της προμήθειας, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η ανάγκη για διαγνωστικούς ελέγχους  covid-19 ήταν κατεπείγουσα και οι τιμές αγοράς για rapid test με επίσκεψη σε διαγνωστικό κέντρο είχαν εκτοξευθεί στα ύψη.