logo


Η παράσταση του Δήμου Διονύσου στις δίκες- αστική και ποινική- κατά της εταιρείας ENERGA, αλλά και η απ’ ευθείας ανάθεση για την προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών για δυο μήνες, περιλαμβάνονται στα 4 θέματα, για τα οποία θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, την προσεχή Τρίτη 11 Μαΐου στις 9 το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση ENERGA- HELLAS POWER  (σ.σ. κακουργηματική υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα), είχε απασχολήσει την επικαιρότητα και τα πρωτοσέλιδα, μια που οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνταν για κατάχρηση 236 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό το 2019 μείωσε τις ποινές κάθειρξης της πρωτόδικης απόφασης, ενώ δέχτηκε πως η κατάχρηση αφορούσε στο 1/3 περίπου του παραπάνω ποσού. Με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα οι καταδικασθέντες παρέμειναν ελεύθεροι, ενώ πέρυσι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση και ζητεί να δικαστεί ξανά η υπόθεση από το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Για την ίδια υπόθεση ο Δήμος Διονύσου έχει κινηθεί δικαστικά, και στα αστικά και στα ποινικά δικαστήρια, μια που του οφείλετο ποσόν άνω των 215.000 ευρώ από μη καταβολή δημοτικών τελών, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ΤΑΠ. Η εκπροσώπησή του ανατέθηκε το 2015 στο δικηγόρο εξωτερικό συνεργάτη Α. Παπαρρηγόπουλο, δεδοµένου ότι δεν υπήρχε χρόνος για την επαρκή ενηµέρωση, τον εµπρόθεσµο χειρισµό και την απαιτητική παρακολούθηση της υπόθεσης από το μοναδικό νομικό σύμβουλο του Δήμου, λόγω της απαιτητικής διαδικασίας. Ο κ. Παπαρρηγόπουλος εκπροσώπησε με επιτυχία το Δήμο Διονύσου, και άλλους 110 Δήμους της χώρας στην ίδια υπόθεση, με αποτέλεσμα να αποδοθούν στο Δήμο το 2017 με αμετάκλητη απόφαση 198.000 ευρώ. Ο ίδιος δικηγόρος πρότεινε εν συνεχεία “για την πλήρη προάσπιση των εννόµων συµφερόντων του ∆ήµου σας”, την άσκηση αγωγής για τη διεκδίκηση τόκων αλλά και για τη  χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς και ασφαλιστικών μέτρων. Παράλληλα, μετά και από την άσκηση αναίρεσης από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα χρειαστεί να παρασταθεί και στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, οπότε μεθαύριο ζητείται από την Οικονομική Επιτροπή η επικαιροποίηση των σχετικών εντολών εκπροσώπησης του Δήμου.

Τέλος, απ’ ευθείας ανάθεση προτείνεται για την προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών για δυο τουλάχιστον μήνες, σε μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει στραβά από την αρχή: Όπως έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, το 2019 προκηρύχθηκε διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την εν λόγω προμήθεια, ενδεικτικού προϋπολογισμού 1.249.000 ευρώ. Νωρίς η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, που είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη, επεσήμανε στη Διοίκηση του Δήμου, πως στη μελέτη αυτή είχαν παρεισφρήσει όροι που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η Διοίκηση προτίμησε να κωφεύσει και να προχωρήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού, από την οποία προέκυψε ο πρώτος ανάδοχος, δίνοντας μάλιστα μεγάλη έκπτωση. Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας άσκησε προσφυγή, η σύμβαση με τον τότε προσωρινό ανάδοχο εστάλη για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν έγινε δεκτή κι έτσι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Νέα μελέτη συντάχθηκε,  ξεκίνησε νέα διαγωνιστική διαδικασία, δόθηκαν οι προσφορές και προέκυψε ο προσωρινός ανάδοχος (σ.σ. ο ίδιος της προηγούμενης διαδικασίας), που όμως δεν προσκόμισε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έγγραφα, με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Έτσι επελέγη ο αμέσως επόμενος μειοδότης, που θα χρειαστεί όμως να επικυρωθεί και πάλι από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου. Όλα τα παραπάνω διήρκεσαν ούτε λίγο ούτε πολύ ενάμιση χρόνο, κι ακόμη οριστικός ανάδοχος δεν έχει αναδειχθεί με ορατό τον κίνδυνο να ακινητοποιηθούν χωρίς καύσιμα τα οχήματα του δημοτικού στόλου αλλά και τα μηχανήματα του Δήμου. Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται στην εισήγηση μιλάει για δυο μήνες τουλάχιστον- τότε υπολογίζεται να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο- ενώ το εκτιμώμενο ποσόν για την απ’ ευθείας ανάθεση δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο. Στο μεταξύ,  και για όλο αυτό το διάστημα, ο Δήμος Διονύσου προμηθεύεται υγρά καύσιμα και λιπαντικά με απ’ ευθείας αναθέσεις.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

∆ΗΜΑΡΧΟΣ

ΘΕΜΑ 1ο: Επικαιροποίηση απόφασης νοµικής εκπροσώπησης ∆ήµου ∆ιονύσου στην αγωγή κατά των εταιρειών ENERGA , ΚΕΝΤΩΡ κλπ. ΑΠ15346

ΘΕΜΑ 2ο: Επικαιροποίηση απόφασης νοµικής εκπροσώπησης ∆ήµου ∆ιονύσου στην ποινική υπόθεση κατά των εταιρειών ENERGA, ΚΕΝΤΩΡ κλπ . ΑΠ15326.

∆/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση ενεργοποίησης δικαιώµατος προαίρεσης των συµβάσεων της Συµφωνίας-Πλαίσιο για την «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ», σύµφωνα µε το άρθρο 132 παρ. 1 περ. α ’ του Ν4412/2016.

∆/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 4ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΓΝΩΜΟ∆ΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ.