logo


Απάντηση στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου, που- μεταξύ άλλων- αφήνει ευθείες αιχμές για προθέσεις κατάληψης ή χειραγώγησης της τοπικής διοίκησης μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών με τη χρήση του διαδικτύου, από τις οποίες αποκλείονται παρατάξεις, καθώς και περαιτέρω διευκρινίσεις, δίνει σήμερα ο δημοσιογράφος Γ. Χ. Παπαγεωργίου με επιστολή του στην Οδό Διονύσου. Ο κ. Παπαγεωργίου, υπενθυμίζεται, με αφορμή τη “Μήδεια”, ξεκίνησε κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με θεματολογία που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα, προσκαλώντας κάθε φορά αιρετούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στην πρώτη του εκπομπή καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι από όλο  σχεδόν το φάσμα των δημοτικών παρατάξεων, κάτι που δεν συνέβη και στη δεύτερη συζήτηση, η οποία αφορούσε στους δασικούς χάρτες:

Κυρία Χαζάπη, 

Αναφορικά με ανάρτησή σας, η οποία αφορά σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου για τη 2η διαδικτυακή εκπομπή «Συζητάμε για το Διόνυσο», θα ήθελα να σημειώσω τα εξής.

Οι διαδικτυακές συζητήσεις – εκπομπές που διοργανώνω είναι μια προσωπική ανεξάρτητη δημοσιογραφική πρωτοβουλία, με μόνο σκοπό να δημιουργηθεί ένας κόμβος ενημέρωσης και εποικοδομητικού διαλόγου. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια γέφυρα επικοινωνίας και συγκερασμού των διαφορετικών θέσεων και απόψεων προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας. 

Θέλω να δώσω βήμα στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και σε όλους τους δημότες και όχι μόνο στους εκπροσώπους των παρατάξεων, οι οποίοι συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο. 

Καταλύτης για την απόφασή μου αυτή ήταν η «Μήδεια» η οποία έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τον κρίσιμο ρόλο που έχει η τοπική κοινωνία και η οργάνωσή της. 

Η «Μήδεια» έδειξε ότι το σύστημα τοπικής διακυβέρνησης έχει συστημικές αδυναμίες, οι οποίες ξεκινούν από το κεντρικό κράτος και φτάνουν μέχρι την τελευταία κοινότητα -και τούτο ανεξάρτητα και πέρα από τις όποιες επιμέρους ευθύνες. 

Πιστεύω λοιπόν ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και να παίξει οργανωμένο ρόλο.
Βασική μέριμνά μου είναι να αποκτήσουν «φωνή» οι δημότες σε ένα πλαίσιο ελεύθερης έκφρασης χωρίς κηδεμόνες και να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η πολυφωνία, μέσα από την ανάδειξη επίκαιρων θεμάτων και από τη σύνθεση του «πάνελ» των προσκεκλημένων, τα οποία αποτελούν προσωπική μου επιλογή και ευθύνη. 

Στις δύο εκπομπές που έχω μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει έχουν συμμετάσχει εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων που συγκροτούν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διονύσου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής μας κοινωνίας και όχι μόνο. 

Άλλωστε στην πρώτη εκπομπή συμμετείχατε και εσείς και ο κ. Τεύκρος Παντελόγλου που συνυπογράφει το δελτίο τύπου, με το οποίο αποδίδει, άδικα και ατεκμηρίωτα, ιδιοτέλεια και παραταξιακή σκοπιμότητα στη νέα αυτή ανεξάρτητη ενημερωτική προσπάθεια.

Όλοι οι δημότες Διονύσου, στο βαθμό που με αφορά, θα έχουν βήμα έκφρασης και προβολής των θέσεών τους. 

Καμία λογοκρισία δεν είναι ανεκτή, ούτε κανείς περιορισμός θα υπάρξει στον αριθμό των συμμετεχόντων και δεν νοείται να εγκαλούνται δημοσιογράφοι επειδή διασφαλίζουν πλουραλισμό απόψεων. 

Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους δασικούς  χάρτες ακριβώς επειδή είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει όλη τη χώρα και ειδικά την περιοχή μας, θέμα στο οποίο οπωσδήποτε θα  επανέλθουμε με νέες εκπομπές. 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, στην πρώτη αυτή συζήτηση είχε προσκληθεί εκπρόσωπος της παράταξης «Μαζί για το Διόνυσο», που όμως την τελευταία στιγμή δήλωσε αδυναμία να παραστεί. Είχε επίσης κληθεί τηλεφωνικά και προσωπικά από εμένα ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου», ο οποίος όμως ποτέ δεν απάντησε και δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση.

Σε καμία περίπτωση πάντως  δεν γίνεται η δημόσια συζήτηση να περιορίζεται στους εκπροσώπους των παρατάξεων, αλλά ούτε είναι τεχνικά και επί της ουσίας εφικτό να προσκαλούνται κάθε φορά όλες οι παρατάξεις και τα ίδια πρόσωπα και να μην δίνεται βήμα και σε άλλους εκπροσώπους της τοπικής μας κοινωνίας. 

Η διασφάλιση της ουσιαστικής πολυφωνίας, άλλωστε, δεν εξαντλείται -ούτε και μπορεί να υπηρετηθεί- με μια αναλογική «λογιστικού» τύπου εκπροσώπηση παραταξιακών συσχετισμών σε κάθε ευκαιρία, αλλά διασφαλίζεται μέσα από συνεχή πλουραλιστικό διάλογο σε βάθος χρόνου. 

Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος
info@gpapageorgiou.gr