logo


Αν το προηγούμενο διάστημα δεν είχε γίνει αντιληπτή η δυσκολία που οι δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου αντιμετωπίζουν στη διεκπεραίωση της λειτουργίας τους, χωρίς καμιά, ΚΑΜΙΑ, διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη, αυτή η δυσκολία- για την οποία η Δημοτική Αρχή Διονύσου φέρει ακέραια την ευθύνη- φάνηκε ολοκάθαρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 23 Απριλίου. Και μάλιστα σε τέτοιο σημείο, που ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Κοκκαλάς που παρακολουθούσε την τηλεδιάσκεψη με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, δυσκολεύτηκε πολύ να το πιστέψει. Δεν θα έπρεπε: Οι Σχολικές Επιτροπές εδώ και δυο χρόνια αντιμετωπίζουν μαζί με την πιεστική καθημερινότητα, και έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, απότοκο έξι ολόκληρων χρόνων με δικαστικές διαμάχες.

Και την τόνιζαν με κάθε ευκαιρία τόσο η Πρόεδρος Τ. Κώνστα όσο και ο Αντιπρόεδρος Ν. Παπαδόπουλος, γιατί φάνηκε πως ενάμιση μήνα τώρα που παλεύουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των σχολείων, τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Θα πρέπει να προστεθεί εδώ και η ολιγωρία δυο χρόνων για την κατάρτιση μητρώου συνεργατών προμηθευτών και εργολάβων, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής από το Δεκέμβριο του 2019 κιόλας, που θα εξασφάλιζε τη διαφάνεια αλλά και τον πλουραλισμό στην υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αναδόχους.

Η παραπάνω δυσκολία φάνηκε από το ξεκίνημα κιόλας της συνεδρίασης, με αφορμή την προμήθεια κλιματιστικών μονάδων για το Λύκειο Δροσιάς και την αντίστοιχη αναγκαιότητα για το Λύκειο Κρυονερίου: Η διαδικασία για την επιλογή των μοντέλων αλλά και την αναζήτηση προσφορών για την πρώτη περίπτωση έγινε αποκλειστικά από την Πρόεδρο, μια που διοικητικό προσωπικό για να διεκπεραιώνει τη σχετική έρευνα, δεν υπάρχει στην Επιτροπή. Θα πρέπει να διευκρινισθεί εδώ πως μέχρι την αποχώρηση του προσωπικού, οι προσφορές ήταν δημόσιες και αναρτώνταν με τη χρήση κωδικών σε ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι. Αυτή η διαδικασία, που αποτελεί υποχρέωση και δουλειά υπαλλήλου, σταμάτησε εδώ και ενάμιση μήνα, ενώ το πιεστικό αίτημα από τη Σχολική Επιτροπή προς το Δήμο για εξασφάλιση διοικητικής υποστήριξης δεν έχει εισακουστεί.

Οι αντιρρήσεις και τα ερωτηματικά που γέννησε αυτή η διαδικασία ήρθαν από όλο το φάσμα των μελών της Επιτροπής, περιλαμβανομένων και αυτών που έχουν ορισθεί από τη Δημοτική Αρχή, και ειδικά της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Π. Μυλωνά, της Ι. Δακτυλίδη από τη μείζονα μειοψηφία και του Δ. Βάτσου από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», με τον Αντιδήμαρχο Γ. Φωτάκη μάλιστα να κατηγορεί την Πρόεδρο για ακαμψία στη διάρκεια της συζήτησης. Ο ίδιος πάντως φάνηκε να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της Σχολικής Επιτροπής και δεσμεύθηκε πως και θα προωθήσει το μητρώο συνεργατών αλλά και θα πιέσει τη Διοίκηση, ώστε να εξασφαλισθεί άμεσα διοικητική υποστήριξη για το Νομικό Πρόσωπο. Για την ιστορία, να αναφερθεί εδώ πως τα αιτήματα των δυο σχολείων ενοποιήθηκαν και ο Αντιπρόεδρος εξουσιοδοτήθηκε να αναζητήσει προσφορές, οι οποίες θα είναι αναλυτικές όσον αφορά στο μοντέλο και στη σαφή διάκριση της τιμής ανάμεσα στην αγορά της μονάδας και την εργασία τοποθέτησής της.

Ας σημειωθεί και τούτο: Στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης περιλαμβανόταν και η ανάγκη ενσύρματης σύνδεσης του Γυμνασίου και Λυκείου Αγ. Στεφάνου με το internet. Σχετική επιστολή για τη σύνδεση όλων των σχολείων είχε σταλεί από τη Σχολική Επιτροπή προς το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Διονύσου, ώστε να προωθηθεί στην Τεχνική Υπηρεσία και η τελευταία να συντάξει μελέτη, με το δεδομένο μάλιστα ότι “καταργούνται τα μολύβια και μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Λυκειάρχης του Κρυονερίου Π. Γιατζάκης. “Όπως πήγε, έτσι- αναπάντητη- ήρθε η επιστολή αυτή”, διευκρίνισαν η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, που και στην περίπτωση αυτή αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε τυχαίους προμηθευτές.