logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο baroque είναι αφιερωμένο το Σεμινάριο Ιστορίας Τέχνης του Δήμου Διονύσου με τη Βασιλίκα Σαριλάκη σήμερα Δευτέρα 12/4 στις 7:30 μ.μ.

Μια ευχάριστη μουσικο-εικαστική εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική, τη ζωγραφική, την γλυπτική και την αρχιτεκτονική του baroque, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 7.30 μ.μ.

Η Ιστορικός Τέχνης Βασιλίκα Σαριλάκη θα παρουσιάσει videos σε αρμονική σύνδεση με την baroque μουσική των Vivaldi, Haendel, Geminiani, L.S Weiss, Bach και Corelli, εκτελεσμένων από το κουιντέτο εγχόρδων του Ελληνικού μουσικού συνόλου Guitarte με το οποίο ετοιμάζουμε μια οπτικοακουστική συναυλία και οι οποίοι έχουν προσκληθεί στην εκδήλωση.

Διάσημοι ζωγράφοι της εποχής του baroque είναι ο Rubens, ο Caravaggio κι ο Rembrandt. Ο πλέον έξοχος γλύπτης, ζωγράφος κι αρχιτέκτονας όλης αυτής της περιόδου είναι ο Bernini του οποίου θα θαυμάσετε τα έργα.

Το baroque είναι μια περίοδος καλλιτεχνικού στιλ που ξεκίνησε περίπου το 1600 στη Ρώμη κι εξαπλώθηκε στην πλειονότητα της Ευρώπης τον 17ο και 18ο αιώνα.

Η λέξη baroque γενικά αναφέρεται σε κάτι που είναι περίπλοκο και πολύ λεπτομερές. Χαρακτηρίζεται από έντονη κίνηση, λεπτομέρεια, αίσθηση δράματος, ενθουσιασμό και μεγαλοπρέπεια στην γλυπτική, την ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, την λογοτεχνία, τον χορό και την μουσική. Δοξάζει θα λέγαμε την έννοια του Υψηλού στην τέχνη.

Η μουσική baroque ξεκίνησε αρχικά στην Ιταλία τον 17ο αιώνα κι εξαπλώθηκε γρήγορα σ΄ όλη την Ευρώπη. Γνωστοί εκπρόσωποί της είναι ο Bach, ο Handel, ο Vivaldi κ.ά. Ο ρυθμός της είναι σύνθετος, γεμάτος, εντυπωσιακός, σε αντίθεση με την ηρεμία και γαλήνη που απέπνεε η μουσικής της Αναγέννησης. Η τέχνη του Μπαρόκ εντυπωσιάζει, συγκινεί και διεγείρει τη φαντασία με τον πλούτο των διακοσμήσεων της και την εκφραστική της δεινότητα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη, ψυχαγωγική βραδιά και σας καλούμε να την παρακολουθήσετε.

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/84478455226…

Meeting ID: 844 7845 5226

Passcode: 601078