logo


Μάρτιος του 2020, ένα χρόνο ακριβώς νωρίτερα, και το πρώτο από τα πολλά lockdown της τελευταίας χρονιάς ήταν γεγονός: Ανησυχία, φόβος για το άγνωστο, βομβαρδισμός από αντικρουόμενες πληροφορίες, ανάδυση των θεωριών συνωμοσιολογίας, και εγκλεισμός. Ο ένας δρόμος, που πολλοί τον τράβηξαν σε όλον τον πλανήτη, ήταν αυτός της κατάθλιψης. Ο άλλος, αυτός της αντίστασης, με όποιον τρόπο μπορούσε και εύρισκε ο καθένας. Έτσι γεννήθηκε και αυτή η ιδέα- πώς από τη μαυρίλα εκείνων των ημερών, που ακόμη τότε δεν γνωρίζαμε πως θα διαρκούσαν μήνες και μήνες, θα μπορούσε κάτι δημιουργικό, κάτι θετικό, να βγει. Πρωτοστάτες σε όλον τον κόσμο οι καλλιτέχνες- η τέχνη εξάλλου είναι ο πιο παλιός, και θεραπευτικός, τρόπος έκφρασης.

Στο Διόνυσο στην ιδέα αυτή συναντήθηκαν η Α. Σφαιροπούλου, σκηνοθέτις, υπεύθυνη των Προγραμμάτων Δημιουργικής Γραφής και Θεατρικής Επιμόρφωσης, η Χ. Γιαννέτου, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, που φιλοξενεί, όπως είναι γνωστό, αυτά και άλλα πολλά προγράμματα, καθώς και 58 συμπολίτες που με κείμενα, φωτογραφίες και κατασκευές έδωσαν μορφή και έκφραση στη ζωή με τον κορονοϊό: “Μένουμε σπίτι δημιουργώντας- Έργα και Ημέρες με τον Covid-19” είναι η δουλειά όλων, που θα παρουσιαστεί επίσημα σε δυο εβδομάδες από τώρα, την Κυριακή 18 Απριλίου, μέσα από το κανάλι του Δήμου στο YouTube.

Η ιδέα ήταν πώς όλο αυτό το πρωτόγνωρο πράγμα, το άγνωστο, που μας φόβιζε, θα μπορούσε να μας κινητοποιήσει και να μετατραπεί σε κάτι θετικό, μέσα από την Τέχνη, λέει στην Οδό Διονύσου η κ. Σφαιροπούλου. “Ο χρόνος, που ξαφνικά υπήρχε άφθονος λόγω του εγκλεισμού, θα μπορούσε να διοχετευθεί στη δημιουργία- είτε σ’ ένα κείμενο, είτε σ’ ένα εικαστικό, ακόμη και για μουσικές συνθέσεις είχα σκεφθεί”.

Η πρόταση για συμμετοχή σ’ αυτό το πρόγραμμα έγινε τον περυσινό Μάρτιο, αρχικά σε όσους παρακολουθούν τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής, μια που δεν ήταν ξεκάθαρο πού θα οδηγούσε η προσπάθεια. Εν συνεχεία γνωστοποιήθηκε και σ’ αυτούς που συμμετέχουν στα σεμινάρια εικαστικών με υπεύθυνη τη Μ. Αρνή, καθώς και στους μαθητές του προγράμματος Φωτογραφίας την οποία διδάσκει ο Μ. Καραγιάννης. Μέχρι τέλος Μαΐου είχαν ανταποκριθεί συνολικά 58 συμπολίτες με κείμενά τους, κατασκευές και φωτογραφίες- πολλοί μάλιστα σε παραπάνω από μια κατηγορίες.

Η αρχική πρόθεση ήταν, όταν όλο αυτό τελείωνε- «σκεφτόμουν μάλιστα για το περυσινό φθινόπωρο…”- να παρουσιαστούν, ζωντανά, οι δουλειές όσων θα συμμετείχαν στο Πνευματικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου.

Τα lockdown όμως επανήλθαν στη ζωή μας το φθινόπωρο, έτσι η αρχική πρόθεση άλλαξε και άρχισε η συζήτηση για την έκδοση ενός ιδιαίτερου λευκώματος, που να περιέχει όλα τα έργα. Και ποιος καταλληλότερος φορέας από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου; Είναι άλλωστε κοινός τόπος πως η Βιβλιοθήκη έχει αναδειχθεί σε φυτώριο πρωτογενούς πολιτιστικής δημιουργίας για την πόλη μας.

Η κ. Γιαννέτου ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά, οπότε η τελική απόφαση ανήκε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ν. Καρυστινό, που έδωσε την οριστική έγκριση- “αλλιώς, και επειδή το εγχείρημα κοστίζει, δεν θα μπορούσαμε μόνες μας, χωρίς τη βοήθεια του Δήμου, να το φέρουμε εις πέρας”.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια- που δεν ήταν λίγα- εντοπίστηκαν, καταστρώθηκε πλάνο να λυθούν και διαπιστώθηκε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το οικονομικό- “το στοίχημά μας ήταν να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για το λεύκωμα και όλα να δρομολογηθούν με σοβαρότητα, ανάλογη της δουλειάς που είχε προηγηθεί από όλους τους συμμετέχοντες”, τονίζει η κ. Γιαννέτου.

Έτσι απευθύνθηκαν για χορηγία στον Θ. Μαρτίνο και την εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ, γνωστή για το κοινωφελές έργο της, που ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά με το μεγαλύτερο ποσόν, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί από το Δήμο.

Υπεύθυνη για την έκδοση είναι η Χ. Γιαννέτου, ενώ για την επιμέλεια της ύλης η Α. Σφαιροπούλου. Επιμέρους επιμελητές, για το κομμάτι των εικαστικών είναι η Μ. Αρνή και για τη φωτογραφία ο Μ. Καραγιάννης. Στην επιμέλεια των κειμένων και τις διορθώσεις ο Γ. Κομνηνάκης, που συμμετέχει και με κείμενό του. Το λεύκωμα εκδόθηκε από τη ντόπια εταιρεία MELVI της εθελόντριας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Β. Κωσταρά, που επίσης συμμετέχει με έργο της. Το εξώφυλλο είναι έργο της Μ. Νεμπεγλέρη με τίτλο “PAUSE”.

Το λεύκωμα με τίτλο «Μένουμε σπίτι δημιουργώντας: Έργα & Ημέρες με τον Covid-19” θα αποτελέσει την τρίτη έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου. Και οι τρεις βασίζονται σε ιδέα της κ. Σφαιροπούλου, οι δυο πρώτες μάλιστα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενες, με διηγήματα  στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής. Στην τρίτη αυτή έκδοση υπάρχει μια διαφορά, μια που θα επιτελέσει και φιλανθρωπικό έργο: Το λεύκωμα θα εκδοθεί σε 450 αντίτυπα- τα 100 προορίζονται για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και σε όσους συμμετείχαν με έργα τους, ενώ τα υπόλοιπα 350 θα διατεθούν στο ΠΕΓΚΑΠ- Άνοιξης, για την ενίσχυση των σκοπών του.

Η διαδικτυακή παρουσίαση του λευκώματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ, με τη ζωντανή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων από τους 58 καλλιτέχνες, και ταυτόχρονα θα μεταδίδεται από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα παρουσιάσει την έκδοση η κ. Γιαννέτου, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και θα προλογίσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Τους συντελεστές και το έργο τους θα παρουσιάσουν από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των τριών Προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης και του Δήμου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο διακεκριμένος ψυχίατρος Στ. Στυλιανίδης, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο Πάντειο, με θέμα τον εγκλεισμό και την ανάγκη έκφρασης.

Η ίδια αυτή ανάγκη έκφρασης έχει κιόλας γεννήσει τις επόμενες ιδέες για πολιτιστική δημιουργία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τους συντελεστές της, που- εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας- θα τις δούμε να υλοποιούνται το καλοκαίρι, με το πρώτο δρώμενο να έχει αναφορά στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εκ μέρους του Δήμου.

Στο λεύκωμα συμμετείχαν με κείμενά τους οι:

Έμιλυ Αθανασιάδου, Αντώνιος Διονύσιος Αμπαρτζίδης, Βασίλης Γεωργιάδης, Σταμάτης Γαλάνης, Φωτεινή Ιωσήφ- Δημητριάδη, Γιώργος Κομνηνάκης, Δέσποινα Γεωργιάδη- Θεσσαλονικέως, Νάγια Κυριαζοπούλου, Γιάννης Κωβαίος, Κωστής Κωνσταντουλάκης, Ελισάβετ Μακαριάδη, Ευγενία- Τζένη Μακαριάδη, Στέλλα Ξεφτέρη, Αιμιλία Πανταζή, Δημήτρης Κοζακλής, Γιώργος Παρασκευάς, Νώντας Α. Πατσάκας, Ελένη Ρουφάνη, Ντίνα Σκουλαρίκου- Γεωργιάδου, Σίσσυ Στρανομίτη, Σπύρος Φλώρος, Κατιάνα Στρατηγίου, Χρήστος Γαλάνης και Φωτεινή Μπλούκα, Ιφιγένεια Τέκου, Νούλη Τσαγκαράκη, Μαρουσώ Φιλιππουπολίτου, Θανάσης Φροντιστής.

Φωτογραφίες έδωσαν οι:

Μαρία Γεωργαντά, Ρούλα Δευτεραίου, Παναγής Καμινάρης, Γιάννης Κωβαίος, Όλγα Καραβασίλη, Δημήτρης Κοζακλής, Γιώργος Παρασκευάς, Ζωή Κουκούλη, Βίκυ Τσούτη, Χρήστος Γαλανής και Φωτεινή Μπλούκα, Λευτέρης Μαϊρόπουλος, Μάκης Τόρης.

Με εικαστικά τους, τέλος, συμμετείχαν οι:

Ελένη Νταλάκα, Σάντρα Βάλβη, Άρης Γαβριηλίδης, Νεφέλη Βαλταδούρου, Γιώργος Δεληγιάννης, Βάσω Κιάμου Παναγιωτουνάκου, Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου- Γασπαράτου, Νάσι Δρακάκη- Κοζακλή, Ηλίας Κυριαζής, Μαρία Νεμπεγλέρη, Βασίλη Κωσταρά, Μαρία Δεληγιάννη- Κυριαζοπούλου, Βέτα Μαρκοπούλου, Μυρτώ Φανουρίου, Λαμπρινή Μήλα και Χριστίνα Ελευθεριάδη, Έλσα Στεφανάκη, Νατάσα Παπαγεωργίου, Νικολέτα Πρόκου, Παναγιώτης Σαββάκος, ΌΛγα Χαρδαλιά, Πέννη Χονδρογιάννη.