logo


Σε δυο χρόνια  το Κρυονέρι, και ο Δήμος Διονύσου, θα έχει ένα καινούργιο σχολείο, μια που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος ο οποίος ανέλαβε την ανέγερση του 1ου Δημοτικού, επί της οδού Πολυτεχνείου, στη θέση του παλιού κτηρίου που ήδη κατεδαφίστηκε.

Η ιστορία πίσω από αυτό το παλιό Δημοτικό ξεκινάει τη δεκαετία του ’60, όταν πρωτοκατασκευάστηκε ως 2θέσιο ανταποκρινόμενο στις τότε ανάγκες της περιοχής. Ο πληθυσμός της μεγάλωνε, κι έτσι στο σχολείο κατασκευάστηκαν προσθήκες σε διαδοχικές φάσεις τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οπότε λειτουργούσε ως 6θέσιο. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με φανερή τη ραγδαία αύξηση των κατοίκων του Κρυονερίου, η προκαλλικρατική Κοινοτική Αρχή  προσέφυγε στον τότε Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, νυν ΚΤΥΠ, του οποίου οι μηχανικοί γνωμοδότησαν πως η καλύτερη λύση ήταν η κατεδάφισή του και η ανέγερση στον ίδιο χώρο σύγχρονου και μεγαλύτερου σχολικού κτηρίου.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής, τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Κρυονερίου συστεγάστηκαν το 2010 με το Γυμνάσιο, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2013 μεταφέρθηκαν στο κτήριο του Λυκείου, το οποίο με τη σειρά του συστεγάστηκε με το Γυμνάσιο.

Το 2012, η πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη με απ’ ευθείας ανάθεση υπέγραψε σύμβαση με την αρχιτέκτονα Β. Γιαννούτσου και τους συνεργάτες της για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για το νέο σχολείο, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΟΣΚ για την ανέγερση του κτηρίου. Η χρηματοδότηση αυτή στην πορεία, λόγω καθυστερήσεων της μελετήτριας, όπως δήλωνε τότε στην Οδό Διονύσου η Προϊσταμένη του ΟΣΚ, χάθηκε, το σχολείο όμως παρέμενε- και παρέμεινε σταθερά- πρώτο στη λίστα προτεραιοτήτων του Οργανισμού.

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε οικοδομική άδεια από τον ΟΣΚ και ετοιμάστηκαν τα τεύχη δημοπράτησης. Η φυσιολογική εξέλιξη λοιπόν θα ήταν σήμερα να λειτουργεί ήδη το νέο σχολείο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μέχρι τότε είχαν εκπονηθεί για το ίδιο σχολείο τρεις διαδοχικές μελέτες, ακολουθώντας τις τροποποιήσεις των κτηριοδομικών κανονισμών, αλλά και τις εξελίξεις στις υποδομές του Κρυονερίου. Και ακολούθησε και τέταρτη μελέτη: Μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, η Διοίκηση Ζαμάνη αποφάσισε να εξετάσει την πιθανότητα επανάχρησης του παλιού κτηρίου, με τις αναγκαίες βέβαια παρεμβάσεις, προχώρησε μάλιστα και στην ανάθεση της σχετικής μελέτης τον Ιανουάριο του 2015.

Την απόφαση αυτή ακολούθησε μια από τις πλέον θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με μέλη του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού,, εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων, μέχρι και απειλητικών κινήσεων, να ζητούν επιτακτικά την ανέγερση νέου κτηρίου και όχι την- αμφιλεγόμενη- επανάχρηση του παλιού.

Τον Ιανουάριο του 2018, με Δελτίο Τύπου η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε την οριστική ένταξη της κατασκευής του 1ου Δημοτικού Κρυονερίου στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, με το ποσόν των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο όμως δεν προχώρησε καθόλου για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, απουσίαζαν από το σχετικό φάκελο κρίσιμα έγγραφα.

Το 2019, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, η νέα Διοίκηση Καλαφατέλη ξεκινά νέο γύρο πιέσεων προς κάθε κατεύθυνση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου, κάτι που επιτυγχάνεται τον ίδιο χρόνο, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφεται το 2020, που τελικά, και μετά από πολλές αναβολές, εγκαταστάθηκε προχτές 30 Μαρτίου.   

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την έκπτωση του εργολάβου να υπερβαίνει το 50%. Σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ του 2016, το νέο σχολείο είναι 9θέσιο, αλλά- σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη κτίζεται με προδιαγραφές 12θέσιου, θα είναι βιοκλιματικό, θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο περίπου χρόνια.

Σε σχετικό μήνυμά του στο facebook ο Δήμαρχος Διονύσου, επί Κοινοταρχίας του οποίου ξεκίνησε η προσπάθεια, αναφέρει μεταξύ άλλων:

… Είμαι πολύ περήφανος όσο και συγκινημένος, που σε λίγο καιρό στη θέση των παλιών κτισμάτων θα ανεγερθεί ένα νέο και σύγχρονο 12θέσιο Σχολείο, που θα αντικαταστήσει το παλιό…

Μετά από τρεις Μελέτες, που είχα τη χαρά να πραγματοποιηθούν επί δικής μου διοίκησης, με την πρώτη να ξεκινάει το 2008 και την τρίτη να εκπονείται  το 2013, είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από 13 χρόνια το όνειρό μου για το νέο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου παίρνει σάρκα και οστά.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και της «Μήδειας», συνεχίζουμε με σημαντικά έργα που εξασφαλίζουν το μέλλον των παιδιών μας.

Το 1ο Δημοτικό Κρυονερίου θα είναι το δεύτερο καινούργιο σχολείο που θα χτισθεί στο Δήμο Διονύσου, στην καλλικρατική ιστορία του, μετά και από το Λύκειο Διονύσου, στο οποίο οι εργασίες κατασκευής έχουν ξεκινήσει, όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Δεκέμβριο. Και τα δυο είχαν σχεδιασθεί για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες σε σχολική στέγη μεμονωμένης προκαλλικρατικής Κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως και οι τρεις Δημοτικές Αρχές των τελευταίων 11 χρόνων έχουν αναγνωρίσει το πιεστικό πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη, το οποίο κατά περίπτωση έχουν αντιμετωπίσει με μίσθωση κτηρίων: Πέντε σχολικές μονάδες- 30 και 40 Δημοτικό Διονύσου, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και Λύκειο Δροσιάς- στεγάζονται σε τρία μισθωμένα κτήρια. Στα δυο από αυτά μάλιστα- στα κτήρια που στεγάζουν το 4ο Δημοτικό και το Λύκειο Δροσιάς- απαιτήθηκαν μετατροπές και προσαρμογές ώστε να λειτουργήσουν ως σχολεία, όχι χωρίς προβλήματα όπως έχει πολλές φορές καταγράψει η Οδός Διονύσου.