logo


Ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την ανάρτηση στο διαδίκτυο επιλεκτικών αποσπασμάτων παλαιότερης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης στη χθεσινή (30/3) συνεδρίαση της Επιτροπής.

Αφορμή να εκφράσει την ενόχλησή του αυτή, ήταν η ερώτηση- καταγγελία του κ. Ζαμάνη, προ Ημερησίας Διατάξεως, αναφορικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Πιο συγκεκριμένα, ο τέως Δήμαρχος κατηγόρησε τη Διοίκηση πως για το πιο σημαντικό θέμα του Δήμου, που είναι το δασικό- οικιστικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη και για το οποίο ο κεντρικός Τύπος αφιερώνει πρωτοσέλιδα, “στο Διόνυσο δεν κουνιέται φύλλο σαν να μην μας αφορά”.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι προ των πυλών και κανείς δεν γνωρίζει ποια η είναι η θέση του Δήμου ή σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή τι προτίθεται να κάνει και πότε, τόνισε ο τέως Δήμαρχος, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει άμεσα ανοιχτή και δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με δυνατότητα στους δημότες να υποβάλουν ερωτήματα στη διάρκειά της.

Τα παραπάνω πυροδότησαν την έντονη αντίδραση του Αντιδημάρχου, που κάλεσε, προκάλεσε μάλιστα, το συνάδελφό του-,“επικεφαλής μεγάλης παράταξης που τη σεβόμαστε”, να συμπεριλαμβάνει, στο πλαίσιο της δεοντολογίας, στις αναρτήσεις των αποσπασμάτων και τις απαντήσεις που δίδονται από τη Δημοτική Αρχή.

Για το ίδιο το δασικό- οικιστικό πρόβλημα ο κ. Φωτάκης επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως αποτελεί το μείζον για την πόλη, μια που ένα μεγάλο μέρος της είναι τώρα έρμαιο των δασαρχών και της δασικής νομοθεσίας. Υπενθύμισε επιπλέον πως στη διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για την επίλυση του οικιστικού, η μόνιμη θέση της παράταξης της μειοψηφίας είναι “όλα πορτοκαλί”, δηλαδή πολεοδομικώς τακτοποιημένα, “αλλά αποφεύγετε να αναφερθείτε σε αποφάσεις του ΣτΕ και στις αιτίες των προβλημάτων, ψαρεύοντας μονίμως σε θολά νερά”. Υπενθύμισε μάλιστα στον επικεφαλής της μείζονος τη θέση του Δήμου, όπως εκφράστηκε σχεδόν ομόφωνα (σ.σ. με 2 μόνον αρνητικές ψήφους) τον περασμένο Αύγουστο στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και περιελήφθη στη δημόσια διαβούλευση για το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει το δρόμο της συναίνεσης και της συνένωσης δυνάμεων, ώστε να λυθεί το οικιστικό πρόβλημα, και ενημέρωσε το Σώμα πως το τελευταίο 15νθήμερο, με αφορμή τη Μήδεια, ο Δήμαρχος παρενέβη και στον Πρωθυπουργό για το ίδιο ζήτημα με σταθερή τη θέση: Πρώτα να λυθεί το οικιστικό, δηλαδή τα όρια των οικισμών του Δήμου, και εν συνεχεία να προχωρήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών. “Αυτή είναι η σταθερή μας άποψη και την έχουμε απευθύνει παντού- πρόσφατα και πάλι και στο Διευθυντή Δασών και στον Υφυπουργό- ζητώντας να προχωρήσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια παντού και μέσα από τη διαδικασία αυτή να λυθεί και το δασικό πρόβλημα”.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε, τέλος, σε νομοτεχνική επιτροπή του Δήμου, η οποία έχει ήδη συγκροτηθεί και λειτουργεί ατύπως, και σύντομα θα συσταθεί και επίσημα με απόφαση Δημάρχου.

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι πώς θα κατισχύσετε έναντι εμού, απάντησε ο τέως Δήμαρχος, προκαλώντας με τη σειρά του τη Δημοτική Αρχή να αναρτήσει εκείνη τις συνεδριάσεις όπως γίνεται και με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως ο κ. Ζαμάνης όντως ανήρτησε και πάλι στο διαδίκτυο απόσπασμα από τη χθεσινή συνεδρίαση, από το οποίο, παρά τη σχετική παραίνεση, απουσιάζει η απάντηση του Αντιδημάρχου, όσον αφορά ειδικά στο οικιστικό- δασικό πρόβλημα.

Αλλά, από την άλλη πλευρά, γιατί να ζητείται τήρηση κώδικα δεοντολογίας από οποιαδήποτε παράταξη, που προφανώς επιδιώκει τη με κάθε τρόπο γνωστοποίηση των θέσεών της, αντί να την εξασφαλίσει η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης; Η ενεργοποίηση του προβλεπόμενου Βήματος των Παρατάξεων στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, μετά και την καθιέρωση της ζωντανής αναμετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ήταν ένα καλό δείγμα γραφής.