logo


Μέσα στην εβδομάδα (αν όχι και σήμερα) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που θεωρητικά θα αφορά το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, στην ουσία όμως πληροφορίες αναφέρουν πως μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε Νομοσχέδιο – “σκούπα”, όπου μπαίνουν κάθε λογής (άσχετες με τον Εσωτερικό Έλεγχο) διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο χρόνο αναμένονται άμεσα στη Βουλή συνολικά δύο Νομοσχέδια του Υπ. Εσωτερικών, καθώς εκτός από αυτό που περιγράφουμε ανωτέρω και χρονικά σχεδιάζεται να προηγηθεί, θα ακολουθήσει εκείνο για το νέο εκλογικό σύστημα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών.

Επιστέφοντας στο Ν/Σ – “σκούπα”, από το ρεπορτάζ του AIRETOS.GR προκύπτει ότι στις λοιπές διατάξεις (δηλαδή στις άσχετες με τον Εσωτερικό Έλεγχο), βάσει του μέχρι στιγμής προγραμματισμού, ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

– Θα αυξηθούν κι άλλο οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων, με αντίστοιχη αποψίλωση των Δημοτικών Συμβουλίων, και ειδικότερα

α) Το ένα κομμάτι θα αφορά στις αρμοδιότητες προσλήψεων,

β) το δεύτερο στη λήψη Απόφασης για την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο λόγω έλλειψης πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, πηγάζει από το Δήμο Άνδρου, αλλά έχει ληφθεί και σχετική Απόφαση από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι για το θέμα εξετάζεται και παράταση της προθεσμίας του νόμου για την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού.

–  Θα τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τις αποσπάσεις / μεταθέσεις Αιρετών που είναι Υπάλληλοι σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς και γενικότερα για τις αποσπάσεις / μεταθέσεις Αιρετών όταν δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση εκεί όπου έχουν εκλεγεί.

– Νομοθετική ρύθμιση για τους Αιρετούς, συγκεκριμένα Αντιδημάρχους, που είναι αγρότες, αναφορικά με το ποιο εισόδημά τους προσμετράται ή όχι σε σχέση με την αντιμισθία τους.

– Θα δοθεί 3ετής παράταση στις μισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ (και γενικότερα της Δημόσιας Διοίκησης), που έληξαν πρόσφατα ή οδεύουν προς τη λήξη τους.

– Παράταση στο κατά παρέκκλιση νομικό πλαίσιο συμβασιούχων για τον κορωνοϊό σε Δήμους και Περιφέρειες

– Ρύθμιση ώστε η ψηφοφορία για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη να είναι δυνατόν να γίνει με ψηφιακό τρόπο (ηλεκτρονική ψηφοφορία). Σχετικό αίτημα, όπως πληροφορούμαστε, έχει φθάσει στο Υπουργείο από το Δήμο Ωραιοκάστρου.

– Ρύθμιση ως προς τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου στα οποία εκτείνεται η αρμοδιότητα των Δικηγόρων που υπηρετούν με πάγια αντιμισθία στους Δήμους.

– Βελτίωση ως προς τους τριτέκνους στην παρ.3 του αρ.202 του Κώδικα Δήμων (εκεί όπου προβλέπεται η δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίζει μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή)

  • Αναμένεται, επίσης, να επανέλθει έντονα η συζήτηση για το διαχρονικά “καυτό” θέμα του πότε ένας Αιρετός τίθεται αυτοδικαίως σε αργία, δηλαδή για τροποποίηση του αρ.236Α του ν.3852/2010 ως ισχύει.
  • Στο Ν/Σ θα περιλαμβάνονται και άρθρα γενικότερα για τη Δημόσια Διοίκηση, όπως: η ρύθμιση για να ταυτίζεται το πεδίο εφαρμογής των βάσεων δεδομένων της “Απογραφής” και του “Ψηφιακού Οργανογράμματος Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, διατάξεις για τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς, διόρθωση του άρθρου περί νομικής υποστήριξης Δημοσίων Υπαλλήλων και Αιρετών ΟΤΑ, διατάξεις για την αξιολόγηση Υπαλλήλων, κ.λπ.

Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένες από τις άσχετες διατάξεις (επειδή σε αριθμό τείνουν να ξεπεράσουν τον αριθμό άρθρων περί Εσωτερικού Ελέγχου, που υποτίθεται είναι το κυρίως θέμα του Ν/Σ) είναι πιθανό για λόγους επικοινωνιακής τακτικής είτε να κρατηθούν λίγες μέρες για το εκλογικό Ν/Σ είτε (το πιθανότερο) να έρθουν σε αυτό αλλά στην Ολομέλεια με Τροπολογία ως επείγουσες.

πηγή: airetos.gr