logo


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ από την ΟΒ Διονύσου του ΜέΡΑ25

Προς:

Δήμαρχο Διονύσου Αττικής

Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου

ΘΕΜΑ: Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του περασμένου Φεβρουαρίου και οι καταστροφές από τη χιονόπτωση και την κακοκαιρία

Διόνυσος, 28.03.2020

Κύριε Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Μετά τις καταστροφές που επέφερε η πολύ ισχυρή χιονόπτωση και η κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου, όπως όλοι οι συμπολίτες μας που κατοικούν και εργάζονται στον Δήμο Διονύσου, συζητήσαμε, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν στη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων του Δήμου μας, ιδιαίτερα όσον αφορά εκείνους που παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, εκείνους που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και εκείνους που δεν είχαν ούτε τρεχούμενο νερό, ώστε να προτείνουμε τι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα στο μέλλον.

Με πολύ μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε την ομόφωνη έγκριση από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της εισήγησης του Δημάρχου, διαμορφωμένης με την ενσωμάτωση των προτάσεων της αντιπολίτευσης, η οποία περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά από σωστά μέτρα, περιλαμβανομένων: της συντήρησης και εφοδιασμού γεννητριών αντλιοστασίων, ώστε να μην ξανασυμβεί διακοπή ύδρευσης όταν διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, του ανοίγματος των χώρων του Δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων σε περίπτωση κακοκαιρίας με γεννήτριες, για να παρέχεται βοήθεια σε συμπολίτες μας που έχουν άμεσα προβλήματα, την προληπτική κοπή και κλάδεμα δέντρων που απειλούν τα καλώδια του ηλεκτρικού, κυρίως για αποφυγή πυρκαγιών το καλοκαίρι, το καθάρισμα του Δήμου από τα πεσμένα σπασμένα δέντρα, την παρέμβαση στη ΔΕΔΔΗΕ και κάθε αρμόδιο για να επισπευσθεί η υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα στον Δήμο Διονύσου, κ.ά.

Εμείς θέλουμε

1. Να προσθέσουμε ένα σημαντικό σημείο: Ενώ οι δρόμοι καθαρίζονταν σε γενικές γραμμές από εκχιονιστικά μηχανήματα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποια σπίτια να μείνουν κάποια στιγμή και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό και με κλειστούς δρόμους. Επειδή αυτό μπορεί να σήμαινε δυσκολία στη διατροφή και τη θέρμανση των σπιτιών, θα έπρεπε, σε όσες περιοχές υπήρχε διακοπή ρεύματος, να γίνεται κατεπείγουσα προσπάθεια να είναι μονίμως ανοιχτοί οι δρόμοι, σε 24ωρη βάση, για να μπορούν τουλάχιστον δικοί τους άνθρωποι όσων βρίσκονταν σε αυτή τη θέση να πάνε να βοηθήσουν με προμήθειες ή να τους πάρουν σε άλλες περιοχές να τους φιλοξενήσουν.

2. Να ζητήσουμε να δεσμευτεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο με κάποια συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των διαφόρων μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

3. Να προτείνουμε τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα μπορούν να συνδράμουν τον Δήμο και τις δικές του τεχνικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις θεομηνιών. Η επιτροπή να εξετάσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών, τι θα μπορούσε να είχε προληφθεί και τι μπορεί να γίνει τώρα. Να συντάξει ένα πόρισμα για βελτιώσεις, έργα και διαδικασίες που θα πρέπει να λάβει ο Δήμος για να αποφευχθούν ή να μετριαστούν πιθανές μελλοντικές αντίστοιχες καταστροφές. Και να συνεδριάζει σε τακτικά διαστήματα (ανά τρίμηνο πχ), για να παρακολουθεί την πρόοδο τέτοιων έργων και να προτείνει βελτιώσεις, ανάλογα με την εκτιμώμενη αποδοτικότητά τους.

4. Να επισημάνουμε το αυτονόητο, ότι η επικίνδυνη σχέση δέντρων – καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν περιορίζεται στα – πιο σπάνια – αποτελέσματα μιας ισχυρής χιονόπτωσης, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στον κίνδυνο πυρκαγιών το καλοκαίρι, για αυτό και θα περιμένουμε άμεσες προτάσεις και προγραμματισμό – και ταχεία λήψη – μέτρων.

Να επισημάνουμε ότι εμείς θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε τις δραστηριότητες αυτές του Δήμου, την υλοποίηση του προγραμματισμού και των βελτιώσεων, να επικροτούμε τις σωστές αποφάσεις και ενέργειες, να βοηθήσουμε και στις προτεινόμενες ομάδες εθελοντών και με όποιον άλλον τρόπο μπορούμε, πρακτικό, χειρωνακτικό ή διαβουλευτικό και να επισημαίνουμε τις όποιες αμέλειες ή καθυστερήσεις, με πνεύμα πάντοτε εποικοδομητικό, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων μας στον Δήμο Διονύσου.

Καλούμε και όλους τους συμπολίτες μας στον Δήμο Διονύσου να ενεργοποιούνται στα κοινά του Δήμου, επειδή εδώ είναι ο πυρήνας της ζωής μας και από εδώ ξεκινάει η φροντίδα για την ποιότητα ζωής μας.

Με τιμή,

Η Οργάνωση Βάσης Διονύσου του ΜέΡΑ25