logo


Με 16 θέματα θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου την Παρασκευή 26 Μαρτίου στις 7.30 το βράδυ- και είναι αρκετά σημαντικά, αρχής γενομένης από την ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα κιόλας, ώστε η διάρκειά της να ορίζεται μέχρι τις 11 τη νύχτα, σύμφωνα με την πρόσκληση της Προέδρου Τ. Κώνστα.

Αιτήματα προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου για τη διενέργεια μελετών (προμήθεια ειδών προφύλαξης κατά του covid-19, συντήρηση μέσων πυρασφάλειας κ.λπ.), όσο και πληροφορίες για την εξέλιξη εργασιών στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, όπως οι επισκευές στη στέγη του Λυκείου και Γυμνασίου Άνοιξης, το βάψιμο στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κρυονερίου κ.ά.,  περιλαμβάνει το σκέλος της ενημέρωσης.

Στην ίδια ενημέρωση υπογραμμίζεται και η επιστροφή των καθηγητών- μελών στη σύνθεση της Επιτροπής, από την οποία απείχαν με απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, διαμαρτυρόμενοι για διώξεις κατά συναδέλφων τους επί των δυο τελευταίων Διοικήσεων του Δήμου Διονύσου, παρόλο που τονίζεται η συμβολή της παρούσας Δημοτικής Αρχής στην επαναφορά της ομαλής ειτουργίας της Επιτροπής.

Τέλος, ανακοινώνεται πως το πόρισμα  της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που ελέγχει τη Σχολική Επιτροπή επειδή δεν έχει υποβάλει οικονομικούς απολογισμούς προηγούμενων ετών, αναμένεται σε τρεις μήνες- θέμα που συνδέεται στενά με το τελευταίο της Ημερήσιας Διάταξης, το οποίο αφορά σε νομική υπόθεση.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα:

Για ενίσχυση ή συντήρηση εξοπλισμού και για επισκευές φθορών και ζημιών που διαπιστώθηκαν από τους Διευθυντές στη διάρκεια του lockdown επιχορηγούνται μια σειρά Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, με το συνολικό ποσόν των 6200 ευρώ περίπου.

Τέλος, ζητείται η έγκριση της Σχολικής Επιτροπής για χειρισμούς σε νομική υπόθεση- συνδεόμενη στενά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, με το επικείμενο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με τη μη υποβολή στο παρελθόν οικονομικών απολογισμών από την Επιτροπή. Το θέμα αυτό συνοδεύει πληθώρα συνημμένων, που ξεκινούν από το 2019, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα η νέα Διοίκηση, χωρίς να παραλάβει επισήμως τίποτα από τον τέως Πρόεδρο Α. Δελαγραμμάτικα, όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, ενώ δεν ανευρέθησαν βιβλία εσόδων- εξόδων, πρωτότυπα παραστατικά κ.λπ. Ο τέως Πρόεδρος, μόλις πρόσφατα, και μετά από σιωπή ενός και πλέον έτους, ζήτησε πρόσβαση στα στοιχεία της Επιτροπής ώστε να ρυθμίσει τις όποιες εκκρεμότητες της θητείας του. Στο μεταξύ, και μετά από συνεχή επικοινωνία με την Υπηρεσία Επιτρόπου που ασκεί τους προβλεπόμενους ελέγχους, διαπιστώθηκε πως η Σχολική Επιτροπή δεν είχε υποβάλει κανένα απολογιστικό οικονομικό στοιχείο για 4 χρόνια, όσα και η θητεία του τέως Προέδρου, αλλά και η συνεργασία του με λογιστικό γραφείο. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με άδηλες προς το παρόν επιπτώσεις για τη λειτουργία της Επιτροπής.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις, και με ανοιχτή γραμμή τόσο με την Υπηρεσία Επιτρόπου, όσο και με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΣ, την προσεχή Παρασκευή η Επιτροπή θα συζητήσει την αποστολή εξωδίκου κατά και του τέως Προέδρου, και του λογιστή που επιμελείτο των οικονομικών στοιχείων της Σχολικής Επιτροπής, και του λογιστικού γραφείου όπου ο τελευταίος ήταν συνέταιρος. Στο εξώδικο, προσχέδιο του οποίου συνέταξε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, οι παραπάνω καλούνται να παραδώσουν σε δεσμευτική ημερομηνία όσα στοιχεία και παραστατικά έχουν στην κατοχή τους για διάστημα 5 χρόνων- 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή παρέλθει άπρακτη, συνεχίζει το εξώδικο, η Σχολική Επιτροπή θα προχωρήσει σε πιστοποίηση αδυναμίας υποβολής των ζητούμενων απολογιστικών στοιχείων και θα προκαλέσει κατασταλτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να καταλογισθούν μέτρα και κυρώσεις σε βάρος των παραπάνω, για το σύνολο του αξιολογουμένου ως ελλείμματος, με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος σε περίπτωση πλημμελούς εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα εξής: Πριν από λίγους μήνες, το Δεκέμβριο του 2020, η Σχολική Επιτροπή- στο πλαίσιο της έγκρισης του απολογισμού για το 2019- είχε και πάλι ασχοληθεί με το ίδιο θέμα, ειδικά μετά από εξώδικα του τέως Προέδρου. Σ’ αυτά ο κ. Δελαγραμμάτικας δήλωνε έτοιμος, μετά από σιωπή 15 μηνών, να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες της θητείας του, ισχυριζόμενος πως για λόγους προσωπικής και πολιτικής αντιπαλότητας η διάδοχός του είχε αποκόψει παράνομα και αυθαίρετα και τον ίδιο και το λογιστή από την πρόσβαση στα στοιχεία της Επιτροπής, μιλούσε μάλιστα για απόπειρα θυματοποίησής του από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, λίγες ημέρες αργότερα, με έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τον προκάτοχό του Δ. Ζαμάνη, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου.

Μαζί με τα εξώδικα, ο κ. Δελαγραμμάτικας απέστειλε αναφορά στον Επίτροπο, η οποία εντούτοις  ακόμη και τώρα δεν έχει έρθει σε γνώση της Σχολικής Επιτροπής και δεν περιλαμβάνεται στα άπειρα συνημμένα. Από την απάντηση του Επιτρόπου συνάγεται πως ο τέως Πρόεδρος, του ζήτησε να καλέσει την Επιτροπή να του επιτρέψει την πρόσβαση στα στοιχεία των ετών της θητείας του, ώστε να μπορέσει να “κλείσει” τις οικονομικές χρήσεις που τον αφορούν. Απαντώντας ο Επίτροπος  προτρέπει την Επιτροπή να κάνει δεκτό το αίτημα του τέως Προέδρου, με τέτοιο όμως τρόπο που να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα και η διατήρηση των στοιχείων, των οποίων την ευθύνη για τη φύλαξη και διατήρηση έχει το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο και προσωπικά η Πρόεδρος.  Σε συνέχεια αυτού του αιτήματος, αλλά και του επικείμενου πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, έρχεται η συζήτηση της προσεχούς Παρασκευής και το νέο εξώδικο.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

  1. Ενημέρωση για τρέχοντα θέματα
  2. Έκτακτη επιχορήγηση στο Λύκειο Αγίου Στεφάνου
  3. Επιπρόσθετη επιχορήγηση στο Λύκειο Αγίου Στεφάνου
  4. Έκτακτη επιχορήγηση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Στεφάνου
  5. Εκτίμηση αναγκαιότητας, έγκριση ποσού  και διάθεση πίστωσης για πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών στο ΙΕΚ Αγίου Στεφάνου.
  6. Εκτίμηση αναγκαιότητας, έγκριση ποσού και διάθεση πίστωσης για σιδηρουργικές εργασίες στο ΕΠΑΛ Διονύσου.
  7. Εκτίμηση αναγκαιότητας, έγκριση ποσού και διάθεση πίστωσης για προμήθεια τριών (3) καθαριστών αέρος στο ΕΠΑΛ Διονύσου και εξουσιοδότηση στον Αντιπρόεδρο για τις περαιτέρω ενέργειες.
  8. Έγκριση Δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την επισκευή του ανελκυστήρα στο Λύκειο Κρυονερίου.
  9. Αποδοχή δωρεάς από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Δροσιάς
  10. Επιπρόσθετη Επιχορήγηση στο Γυμνάσιο Δροσιάς
  11. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για  επισκευή – αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων-λαμπτήρων στο Γυμνάσιο Άνοιξης
  12. Εκτίμηση αναγκαιότητας απομάκρυνσης μπασκετών από το προαύλιο του Λυκείου Δροσιάς.
  13. Εκτίμηση αναγκαιότητας για προμήθεια και τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων στο Γενικό Λύκειο Δροσιάς.
  14. Εκτίμηση Αναγκαιότητας, έγκριση ποσού και διάθεση πίστωσης  για επισκευή στο πυροσβεστικό συγκρότημα για το ΕΠΑΛ Διονύσου.
  15. Εκτίμηση Αναγκαιότητας για τροποποίηση της σύμβασης με την εταιρεία Ραυτόπουλος Β. – Κραββαρίτης Α. Ο.Ε..
  16. Λήψη απόφασης για νομική υπόθεση, διάθεση πίστωσης και έγκρισης ποσού