logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διόνυσος, 22 Μαρτίου 2021

Ένας μήνας μετά την επέλευση της ”Μήδειας” είναι αρκετό χρονικό διάστημα για να ξαναδεί κάποιος τα γεγονότα, χωρίς την ένταση και τις τυχόν δικαιολογημένες υπερβολές της στιγμής. Παράλληλα όμως, είναι και ικανός χρόνος για να επιβεβαιωθούν από κάθε καλόπιστο ενδιαφερόμενο οι εγκληματικές ελλείψεις προγραμματισμού, διαχείρισης και συντονισμού των «όλο χαμόγελα και υποσχέσεις» αρμοδίων φορέων και προσώπων.

Ζήσαμε στον δήμο Διονύσου “το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας” ωσάν να ήταν έκτακτο, αιφνίδιο και απρόβλεπτο γεγονός. Η Ε.Μ.Υ. είχε μιλήσει μια βδομάδα νωρίτερα για χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας και για σφοδρή κακοκαιρία. Ο πάντα(;) χαμογελαστός δήμαρχος μας φωτογραφήθηκε δίπλα σε τσουβάλια αλάτι και, μετά από σύσκεψη, δήλωσε περήφανα ότι Είμαστε όλοι εδώ, οι αντιδήμαρχοι, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, τα αρμόδια στελέχη πολιτικής προστασίας και τα εθελοντικά κλιμάκια, καθ’ όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων”. Τα ίδια περίπου και από την Περιφέρεια Αττικής, ίσως δικαιολογημένα όμως, γιατί ο κ. Περιφερειάρχης την ίδια περίοδο έκανε απευθείας αναθέσεις ή έσωζε τον κόσμο από την πανδημία!

Αλήθεια, τι ακριβώς θα είχε συμβεί στο δήμο μας αν δεν «ήταν όλα έτοιμα» όπως δήλωναν οι αρμόδιοι; Αν δεν κάνουμε λάθος, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζονται ακριβώς για έκτακτες ανάγκες, για το «απρόβλεπτο», όχι για την αντιμετώπιση φυσιολογικών ή απλώς δύσκολων καταστάσεων!

Η επιβεβαίωση για την παντελή έλλειψη προγραμματισμού και ικανότητας διαχείρισης προέρχεται από τις εκ των υστέρων αποφάσεις των ίδιων αυτών ατόμων και οργάνων. Για τον Δήμο μας, πρώτον από την καρατόμηση των υπευθύνων πολιτικής προστασίας (οι οποίοι βέβαια… επέστρεψαν στον ίδιο τον Δήμαρχο, όλα όσα τους καταμαρτυρούσε) και δεύτερον από την λήψη σειράς επειγουσών αποφάσεων για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, για τοποθέτηση γεννητριών στα αντλιοστάσια, για εκπόνηση νέων σχεδίων, για νέο τηλεφωνικό κέντρο, για…, για…, για.. Για όσα δηλαδή θα έπρεπε να είχαν σκεφθεί και να είχαν αποφασίσει, ως είχαν καθήκον, σε ανύποπτο χρόνο!

Δυστυχώς, πέρα από την ανεπάρκεια των υπευθύνων, παρακολουθήσαμε και… παράγοντες που έτρεχαν πίσω από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και από κυβερνητικά στελέχη και… ενημέρωναν(!) τους δημότες ότι το ρεύμα θα επανασυνδεόταν «κατόπιν των ενεργειών τους». Κακόγουστη παραπομπή σε κλασική ασπρόμαυρη ελληνική ταινία! Για γέλια, αλλά κυρίως για κλάματα.

Όσο για τις ευθύνες, η γνωστή και ασφαλής μέθοδος, η μετακύλιση σε άλλους. Τελικά έφθασαν να μιλάνε για ευθύνη των ίδιων των πολιτών που δεν είχαν κόψει ή κλαδέψει τα πεύκα από το οικόπεδό τους ή το πεζοδρόμιό τους, που δεν είχαν γεννήτριες στο σπίτι τους, που δεν πρόβλεψαν να έχουν εμφιαλωμένα νερά, που… ήθελαν να γεννήσουν εν μέσω κακοκαιρίας! Ναι, στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2021 γίναμε μάρτυρες απίστευτης ιστορίας για μια έγκυο γυναίκα που προσπαθούσε από τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ της Τρίτης 16ης Φεβρουαρίου 2021 να μεταβεί στο μαιευτήριο, όπου τελικά γέννησε πρόωρα.

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και των ένθερμων αντιγραφέων του σε δημοτικό επίπεδο, έδωσαν τις εξετάσεις τους και απέτυχαν! Το μόνο που εγκαίρως αποφάσισαν «οι άριστοι» ήταν το κλείσιμο το εθνικής οδού χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτών, γιατί αυτό είναι το μοντέλο που εφαρμόζουν εδώ και 18 μήνες, το μοντέλο των απαγορεύσεων, της αυταρχικότητας  και του φόβου (…για το καλό μας!). Το μοντέλο της αποδυνάμωσης κάθε δημόσιας δομής, της υποβάθμισης του κοινωνικού ρόλου του κράτους, των απολύσεων, της διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού και κάθε αιρετής δομής.

Η δε σχέση του επιτελικού κράτους και ιδιαίτερα του υπουργού εσωτερικών κ. Βορίδη (άξιου διαδόχου της πολιτικής του κ. Θεοδωρικάκου) με την κοινωνία και τις ανάγκες της αναδεικνύεται και με την εξωφρενική απόφαση που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νέο νομοσχέδιο περί τοπικής αυτοδιοίκησης να καταργηθούν στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής οι Δημοτικές Κοινότητες. Ναι, ακριβώς οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Διονύσου, Δροσιάς, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταμάτας καταργούνται! Οι κοινότητες και οι Πρόεδροί τους, που κατά γενική ομολογία βρέθηκαν με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν, μαζί με τους εθελοντές, πιο κοντά από τον καθένα δίπλα στους κατοίκους κατά την διάρκεια της «σκοτεινής εβδομάδας», καταργούνται!

Έχουμε πολλά για τα οποία πρέπει να παλέψουμε. Η πρόσφατη κακοκαιρία και τα αποτελέσματά της, η αποκατάσταση των πληγέντων και η θωράκιση του Δήμου μας έναντι των φυσικών καταστροφών, εν όψει μάλιστα και της αντιπυρικής περιόδου, είναι ένα από αυτά. Δυστυχώς όμως, οι καθημερινές αποφάσεις «της κυβέρνησης των αρίστων» αλλά και των δυνάμεων που συγκεντρώνονται δίπλα τους, εκμηδενίζουν κάθε κατάκτηση εργαζομένων και μη προνομιούχων, διαχέουν τον φόβο, κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, πελαγοδρομούν στα εθνικά ζητήματα και συσσωρεύουν προβλήματα σε όλη την κοινωνία. Καμία όμως από τις αποφάσεις τους δεν είναι τυχαία, γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Ο Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί και ταυτόχρονα έχει την μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, για την ανατροπή όχι απλώς της συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών που αυτή εφαρμόζει. Απαιτείται συσπείρωση, ενημέρωση, επαγρύπνηση και αλληλεγγύη. Στον αγώνα αυτόν, καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να προσθέσει και την δική του δύναμη.

Η Συντονιστική Επιτροπή

ΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ